Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ

На първо време ще загубим, каза бившият финансов министър
Обновена: 3 май 2022 08:53 | 3 май 2022 08:40, Елка Василева
118
Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ
Снимка: архив, БГНЕС

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”.

Още по темата
Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.

По думите му никой не е бил подготвен за  войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момента  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руският газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 г., газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ да стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта бившият финансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви: ”Всичко, което можем да направим за Украйнаq трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
8
 
! Отговори
жоазиньо преди 2 години
От позицията на човека предизвикал масови бунтове през 2013 ли го казва? Или на шляпащия руснаците, та чак отиде да работи в Москва? Или на "мъж" взел фамилията на жена си, за да получи американска виза?
60
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много интересен феномен е това нещо с бившите и бъдещите министри, винаги са в синхрон с мнението на народа, но когато се увластят - нищо общо ! кога ли нормалния човек ще осъзнае че всички такива подобия на хора на тези позиции са просто слуги на някой друг и всичко е театър
59
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото е било и могло, е могло и било. Сега трябва да се гледа моментната ситуация. Чудя се защо все още купуваме руския газ, макар и през Унгария? Толкова ли не могат да се разтърсят?
58
7
 
3
 
! Отговори
мДам преди 2 години
Нашите мижеха още миналата година да са поръчали танкерите с газ на фючърс договори.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша решили да дарят танкове и боеприси ккъм Украйна - пепел ..Руснаците много добре знаят какво въръжение влиза от евро - атлантици..
56
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-малко Дянков, ще сме щастливи да е само с толкова проценти. Може ли да купуваш чрез посредници и това да не ти оскъпява услугата? Не можееее...Вече цената я определя посредника. Без да съм икономист, логиката ми го подсказва Демек пак ще купуваме руска газ, но чрез посредник и пъти по-скъпо. Но като имаме мегдан стриктно да спазваме европейски санкции.
55
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи им, бе, Дянков, кажи им! Че тия от Правиелството си мислят, че цялото лято ще удържат на по--малко от 30% ръст на цените на горивата
54
2
 
11
 
! Отговори
Qanon преди 2 години
Много ви благодаря за правилно взетите решения! Сега народът вече е цъфнал и скоро ще върже! Позор и мерзост, пишман политици!! За въжето сте до един!!!
53
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая тръба за турски поток дето я построихте с наши пари ше дия мушнем отзад там одврн руска газ друга няма да тече щото от тал отива за унгария и сърбия ....финансирахте русия яко
52
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между другото, вместо да се замеряте със заплати, дайте поне по една на Украйна, бъдете добри, понеже сега не сте.
51
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ООООО, е го постната пица, народи пости,а той мези 4 години покрай Бойко.
50
5
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Ако Дянкоф беше...шеф на това правителство,щяхме да купуваме с 30% -40% по...ефтин газ,а ако беше Боко Банкянски,за без...пари. Това е,минахме си...покрай късмета.
49
1
 
11
 
! Отговори
айда преди 2 години
Много евтина тая пица, искаме безглутенови канадски пасти за 150 лв.
48
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучванията за шистов газ ги спряхме заради Русия/Газпром, дадоха пари както винаги на ДПС/БСП/ГЕРБ/ВМРО, те подкокоросаха населението на бунтове и шистака стана лош!
47
0
 
16
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Не искаме пица тя вече е -15-20 лв
46
3
 
11
 
! Отговори
аз преди 2 години
Някой иска ли пица?
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дянков - пицата ..с това ще бъде запомнен.
44
3
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
тва спеца с пицата ли беше?
43
2
 
8
 
! Отговори
C2H5OH преди 2 години
До ЗозоТровим водата и послел газ ще пием.
42
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме уникално некомпетентно, крадливо и продажно правителство. Според мен само бесилото ще помогне на държавата ни да си стъпи на крака.