Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ

На първо време ще загубим, каза бившият финансов министър
Обновена: 3 май 2022 08:53 | 3 май 2022 08:40, Елка Василева
118
Дянков: Правителството закъсня, ще купуваме с 30-40% по-скъп газ
Снимка: архив, БГНЕС

„На първо време ще загубим – това трябва да е ясно. Ще загубим разликата от цената на газа, който получавахме, срещу цената на газа, който трябва да търсим около нас. И ако видим цената на газа в Гърция, който можем да купим в този късен етап, защото правителството закъсня, става въпрос за една разлика с 20-30-40 процента по-скъп газ. България това ще получи през следващите месеци”.

Още по темата
Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър Симеон Дянков в отговор на въпрос колко ще ни струва текущата газова криза.

По думите му никой не е бил подготвен за  войната в Украйна. „Трябва да отчетем това. Правителството догонва. Но можеха да се направят някои неща веднага от този кабинет – преди месец-два, а не да се изчаква до този момента  с тази колеблива позиция за Украйна. Дали сме на страната на Украйна, дали стоим отстрани и гледаме. Видяхте, че България беше една от двете страни, на които им врътнаха кранчето. Не трябваше да се колебаем, а веднага да потърсим други начини за доставка на газ.  В Катар, в Египет – има около нас производители. Сега тепърва трябва да се направи това, но не мисля, че кабинетът е тръгнал по този път”, подчерта Дянков.

„Газът поскъпва навсякъде. И не само руският газ. В рамките до 2-3 години – до 2026 г., газът ще се увеличи два пъти. Няма вариант, при който нашият газ да стане по-евтин. Просто България е една от тези държави, при които увеличение ще се получи сега – и за в бъдеще. Това можеше да се избегне до някаква степен, ако правителството не се колебаеше толкова”, подчерта бившият финансовият министър.

Според него трябва веднага да се подпомогнат бизнесите, които ще са най-засегнати от скъпото синьо гориво. „Това е работа на икономическото министерство, което говори с общи приказки, но досега не е направило нищо”, посочи Дянков.

„Ние вече сме въвлечени във война. На нас ни спряха газа. Правителството и парламентът трябва да са много по-решителни и да застанат на страната на Украйна. Няма място за колебливост от правителството. Нито от парламента. Крайно време е да покажем от коя страна сме, иначе само губим“, категоричен беше бившият вицепремиер.  

На въпрос трябва ли да се изпрати военна помощ за Украйна, той заяви: ”Всичко, което можем да направим за Украйнаq трябва да го направим в този момент. Всичко, за което ни помоли Украйна, включително оръжие. Всичко в рамките на нашите възможности”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
11
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
Ако се смятяш за беден, образовай се, квалифицирай се, развий се. СРЗ в София е 2200лв., реално сигурно доста повече заради заплатите в плик. С 2200 в София има PLI като 4000 Евро в Париж, където СРЗ е по-ниска от това.
20
7
 
7
 
! Отговори
Баба ти Грозданка преди 2 години
Българина е много изобретателен ако му вдигнат нещо,веднага намира начин,едно време тока беше евтин,всички се топлеха на ток,след това тока стана скъп,всички взеха нафтови печки,после беше пропан-бутанови печки,накрая дърва и въглища,все има начин,и с икономиката така ще стане.
19
4
 
1
 
! Отговори
Мутри Вън преди 2 години
Споко, Спецов и Кокорян ще измислят нещо
18
1
 
2
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
България ще купува газ на цени от 204к $ спрямо 400$ сега.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо изпълзяват, разни хора, които нищо не са направили за България? Напротив, работили са срещу нас.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пицата хем ще е постна, хем ще е недопечена, направо тесто.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи или ще намалят населението с 30-40 процента в крайна сметка
14
6
 
21
 
! Отговори
НАТО преди 2 години
Хората в България,се измориха да слушат обещания и оправдания от политици . И все си оставаме най-бедните в Европа.
13
5
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
А така ли? А ти ще си ринеш дъното в сивия сектор и нищо няма да плащаш, докато частният програмист сумарно плаща от себе си и работодател по 3к месечно и храни двама лекари. Много по-важно е да се елиминира сивият сектор, където уж всеки работи на минимална, а под масата взима хиляди. Тоя плосък данък за какво го плащаме? За нищо. Има мизерен таван на пенсиите и мизерен максимален осигурителен праг. Не смее човек болничен да вземе, че как се живее с 80% от 3.4к.
12
1
 
14
 
! Отговори
Българ преди 2 години
Общото м/у Източна Европа и Латинска Америка богат район населен със крайно бедно население,близо до империя,огромна корупция,олигарсия и беднотия без средна класа,много партии всяка от която прехвърля вината от на предишните управляващи,парите във държавата вместо за силнаикономика и конкурентност на световните пазари вървят основно за соц.програми за най-бедните или казано вместо въдица ти хвърлят рибка по време на избори!И това продължава над 100 години!
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решили са да ни истребят с глад и студ - отставка
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И теб те видяхме, юпи и ти си като Харвардците.
9
2
 
13
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Аз мисля, че няма да е 30-40% повече а 300-400% о-скъпо.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ БИЕ ДО ПОСЛЕДНИЯ РУМЪНЕЦ
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А добрутро! Само, че като го кажем и сме тр()ляци, руски к*рви и какво ли още не. Хубаво де. Хайде сега американските красавици да ни докарат газ и то на цена че да не фалира икономиката и да не изхвърли сумати безработни на борсата. Хайде да видим.
6
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО 9ТИ МАЙ БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е РУСКА
5
4
 
23
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 2 години
Накрая пак прецакани, много умно!
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов е отговорен за този национален предател !
3
4
 
29
 
! Отговори
Йосарян преди 2 години
...Което беше ЯСНО от първата секунда на самоубийствените санкции - че ще купуваме двойно по-скъпо - почват капка по капка да ни го сипват! А на Путин му е зле, зле... Ще трябва да продава на Китай и Индия сега вместо на България
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национален предател!Агент на британците не случайно преподава там .