Василев: Диверсификацията е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин

Инфлацията у нас ще се успокои, във всички сектори има ръст на икономиката
255
Василев: Диверсификацията е в наш интерес, а не да подаряваме кученца на Путин
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Да се говори, че държавата не си изпълнява ролята, не е вярно. Това, което превозвачите искат, е допълнително финансиране и компенсиране, извън което държавата трябва да предостави като субсидия. Дали сме от парите на гражданите повече за субсидиране на транспорта, но всяко допълнително искане е да се преразпределят средствата на гражданите в посока на малка група превозвачи".
Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

И поясни, че обхватът на тол системата се разширява, защото са премахнати винетките за превозвачите:
"Не е нормално българските граждани с колите да плащат 2/3 от средствата за пътищата в страната. Който повече ползва пътищата е справедливо да плаща повече. Ако превозвачите са съгласни да върнем винетките, да го предложат. Тогава ще видим дали сметката няма да излезе във вреда на превозвачите, и то на малките превозвачи", каза той.

В предаването "Неделя 150" Василев допълни, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради надценката на електроенергията, докато се намери вариант за промени, които да се договорят с работодателите, с Министерството на енергетиката и с енергийната комисия в парламента.

"Цените на енергоносителите в света се качиха драматично и няма да паднат скоро. Електроенергията е българска и премията към държавните дружества може да се върне под формата на компенсации. Правителството може да обере шока, да помогне на бизнеса да направи прехода, но няма как, при условие че цената на петрола се е вдигнала двойно, да кажем на бизнеса, че ще остане на старите цени на бензина и на дизела, защото това са ресурси, които не са български", посочи Василев.

Той поясни, че акцизът върху електроенергията на голяма част от типовете производства плюс електроенергията за обществения транспорт отпада.

"Отпада акцизът върху метана. Ще се възползваме от пълната възможност за зануляване на акцизите на всичко, което европейската директива позволява. Такава възможност е имало и преди, но страната не се е възползвала досега. В понеделник ще обявим всички мерки", посочи вицето.

Вицепремиерът прогнозира, че инфлацията у нас предстои да се успокои, тъй като тя вече е калкулирана във всички стоки и услуги.

"Във всички сектори има ръст на икономиката за първото тримесечие. Има един-два сектора с около 1% спад", каза той.

Във връзка с природния газ министърът на финансите посочи, че българският интерес е в истинската диверсификация.

"А не да седим и да се кълнем, че имаме един доставчик и че ако го няма него, всичко ще умре. Позицията на Бойко Борисов е тази - трябва да ходим да подаряваме кученца на Владимир Путин, за да не ни спре газа. Българският национален интерес е съвсем друго", настоя Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
. . . Българският национален интерес е съвсем друго, настоя Василев. . . . Така и не разбрах какъв е! Оставка, чемодан/куфар/раница и Канада!
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този изпечен мошеник и крадец ни разтяга локуми докато всъщност ни ограбва заедно с аверчетата си от правителството. Говори някакви небивалици за диверсификация, а всъщност ще вкарва руски газ и ще ни го продава с комисионни. Ще прибират по 10 милиона минимум на месец за срока на договора. Още гласувайте за Продължаваме Измамата. Боко Тиквич е направо аматьор
148
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Язък за кученцата....щом Путин "забрави" набързо (явно поради старческа деменция) как го посрещнаха в България през 2003 г. и не се поколеба да прекъсне тръбата с газ към нас...неблагодарник. Поне заради русофилите в БГ не трябваше да го прави - вижте как ви се отблагодарява вашият вожд, пак го защитавайте!
147
4
 
10
 
! Отговори
сс преди 2 години
ДЕГУСТАТОРИ НА АМЕРИКАСКА СЕМЕННА ТЕЧНОСТ
146
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мнооу карадеше асанчоооу народа изригва бабин и Гешев те чака
145
9
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
ГЕРБ ПОБЕДА!!!!
144
4
 
14
 
! Отговори
Кокорчо преди 2 години
Яд го Кокорчо - гаджето на Спецов, че не може да се среща с толкова важни политици както Борисов !
143
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което крепи четворната коалиция е кражбата на милиардите нови кредити. Скоро народа ще е на улицата!
142
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд лв изхарчи правитеслтвото през декември и никой не знае за какво.
141
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Василев, подаръците са част от визитата в чужда страна. Когато една делегация е на официално посещение по протокол има и подаръци. Делегациите посещавали България също са подарявали. Ако се интересувате може да ги разгледате. Освен картини, копия на известни съкровища и сувенири много от делегациите са си разменяли дори животни. Това не е прецедент, за който да се заяждате. Информирайте се първо.
140
0
 
10
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ДЕВЕРСИФИКАЦИЯТА /ДРУГАТА ВЪЗМОЖНОСТ/ Е ПОСТИГНАТА С ТОВА, ЧЕ ГЕРБ ПОСТРОИХА ВРЪЗКИ С ВСИЧКИ СТРАНИ ОКОЛО НАШАТА. ПРЕДИ ИМАШЕ САМО ЕДНА ТРЪБА ОТ РАША ПРЕЗ УКРАЙНА И САМО ОТ ТАМ ИДВАШЕ ГАЗ. СЕГА МОЖЕ ДА ИДВА ОТ ВСЯКЪДЕ. ДРУГ Е ВЪПРОСА ОТ КЪДЕ Е ПО ИЗГОДНО И АКО НЯМАШЕ ВОЙНА ЩЕШЕ ДА СИ ТЕЧЕ РУСКАТА ГАЗ ОЩЕ ДЪЛГИ ГОДИНИ. ПП НЯМАТ НИКАКЪВ ПРИНОС.
139
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Показа топки Василев, не се скри като м*шка :))) Браво ! :)
138
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са абсолютно наведени неадекватници,сутринта ги питат,коя е фирмата която вкарва газ от САЩ-незнам,на каква цена идва той-не знам,имаме ли черно на бяло договор за доставка-не знам,в такъв филм ще ми вкарат,че управлението на Лоестият крадецът ще ни се види като рай!
137
2
 
23
 
! Отговори
Асенка, Асенкаа... преди 2 години
Песни ще се пишат за теб, Асене! Крадеца вика дръжте крадеца. Боко е тулуб - факт! Ти възрожденец и народен будител ли си? Същата по дл ога като Баце! Едно към едно! Ако дотам си я докарал, че за имидж и за да изпъкнеш храниш другите преди теб, значи сте тоталка. Българинът лятото почива, наесен протестира. Очакваме ви и вие като Боко от мазета да правите изявления съвсем скоро! А Киро пеша щеше да ходи до парламента!! Смее ли? Ще му почупят траволтския перчем на десетия метър от дома му.
136
1
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Кокорчо, още сега бих ти вързал един нашийник и да съм те подарил на Путин....
135
1
 
19
 
! Отговори
ППп преди 2 години
празните приказки продължават !
134
1
 
23
 
! Отговори
този навлек преди 2 години
БеБето подари кученце на Путин, а ти цяла България на каубоите. Колко пари открадна баща ти от приватизацията?
133
4
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
До *** ! 153. Няма да махнат визите за САЩ, защото вие комунистите се заселвате в Калифорния.Питай Нинова и още поне 100 партийци къде са им децата....Бре как не заминавате за Москва, ами все към САЩ ви влече...
132
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо, давай си оставката и не говори за неща, които не разбираш!
131
1
 
12
 
! Отговори
Асен Василев преди 2 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА