Кирил Петков: Решението на войната е Русия да напусне територията на Украйна

Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност, смята премиерът
Обновена: 2 юни 2022 22:29 | 2 юни 2022 22:20, Красимир Ангелов
348
Кирил Петков: Решението на войната е Русия да напусне територията на Украйна
Снимка: Пресслужба МС

"Единственото решение на войната е Русия да напусне напълно територията на Украйна. Всичко друго би означавало замразен конфликт и нестабилност", заяви министър-председателят Кирил Петков в рамките на участието си в международния форум "ГЛОБСЕК" в Братислава.

Петков беше категоричен, че няма място за компромис по въпроса. По думите му украинците се борят за Европа и е важно ЕС да има единен глас в подкрепа на Украйна.

Премиерът даде пример с категоричната реакция на България след едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром". Петков изтъкна, че страната ни не е позволила да й бъдат извивани ръцете и е защитила националния си интерес, като същевременно е демонстрирала лидерство в Европа по тази ключова енергийна тема.

Петков посочи, че въпреки сложната вътрешнополитическа ситуация в България, страната ни е взела решене както за хуманитарна, така и за военнотехническа помощ за Киев. Петков отбеляза, че България ще ремонтира 80 украински танка, което ще има реален практически ефект в полза на украинската страна.

В лидерския панел премиерът Кирил Петков участва заедно със словашкия премиер Едуард Хегер и с премиера на Латвия Кришянис Каринш.

Министър-председателят Кирил Петков се срещна със словашкия премиер Едуард Хегер

Малко по-късно премиерите на Словакия и България се срещнаха и отбелязаха, че двете страни имат близки позиции и сходни интереси по много от актуалните въпроси за региона и за Европа.

В рамките на разговора словашкият премиер приветства твърдата позиция на България относно едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром". Петков и Хегер се обединиха около разбирането, че общите действия на ЕС в енергийната сфера са от ключово значение, за да има диверсификация и сигурност.

Министър-председателят Кирил Петков изтъкна потенциала за сътрудничество между България и Словакия в значими сфери като икономиката и инвестициите. Петков определи като добра основа за по-сериозно взаимодействие близките позиции на двете страни и по европейските въпроси за кохезионната и общата селскостопанска политика.

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
304
0
 
2
 
! Отговори
нормален българиян преди 1 година
Спасението е ТИ и около теб да си ходите...ама много бързо !!!
303
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирее, фърляй по едно око чат- пат и на родината докато оправяш света! Ама не на канадите, а на България, че нещо не си личи на кое му викаш родина!
302
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Do 307. Кое е тяхно, ***. Като дойдат тук и ти ще станеш тяхна.Ухвсъ!
301
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех , че от буцо по неграмотен не можем да открием уви фактите ме опровергаха
300
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА КИРЕ *** РЕЧИТЕ МУ ГИ ПИШАТ ОТ АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО. КАК ЖИВЕЯТ БЪЛГАРИТЕ МУ Е ВСЕ ТАЯ!!! КОГА ЩЕ ДОЙДАТ КОРАБИТЕ С ЕФТИН ГАЗ????
299
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В рамките на разговора словашкият премиер приветства твърдата позиция на България относно едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром".".Словашкият премиер да вземе и да ни приветства за инфлацията,която ни докараха управляващите.
298
3
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Вчера го видяхме, че не може да чете, сега пък показва (за пореден път), че не може да мисли.
297
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил върна малко достойнството на България, след Бойко, който лижеше *** и на Путин и на Ердоган
296
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е на дрога като Зеленски.
295
5
 
13
 
! Отговори
тя преди 1 година
Я па тоя , те затова дадоха жертви и милиарди ! Връщат си това което е тяхно !
294
1
 
3
 
! Отговори
цървул преди 1 година
Това долу беше към Кирчо
293
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този по-добре да се заеме с решаването на българските проблеми, които са предостатъчно, вместо да решава войните по света.
292
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кабинетът Петков пренебрегнал четири писма от руската компания и приложени от Газпромбанк подробни инструкции. БЕХ и енергийното министерство са информирани за всичко.Още на 1 април от Газпром са информирали България за новите начини на плащане на руския газ въз основа на издадения Указ от президента на Руската Федерация. Едва последното писмо с дата 26 април 2022 г. стана достояние на широката общественост, което от газовия гигант информираха Булгаргаз, че спират доставките на газ.
291
5
 
36
 
! Отговори
джо преди 1 година
Кирчо стана по - досаден и от Баце.... Първо оправете нашето дередже, после оправяйте другите.
290
3
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахахаааа, а на бас, че актуализацията на бюджета ще мине някъде август месец :)))))))))))))))))))) Тези дето си избраха Рундю, БСП, ПП, ИТН сега да не се оплакват. Ако няма какво да ядат, да ядат ПРОМЯНА :))))))))))))))))))))))) или на Рундю ушите..
289
5
 
6
 
! Отговори
САТАНАТА преди 1 година
В подкрепа на Русия пращам още 120 войни мутанти !
288
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незабавно протести и оставка на това продажно антибългарско правителсво. Забрана на българите в чужбина да избират парламент и правителство и тогава измислените партиики като ПП, ДБ , ИТН ще бъдат извън парламент и власт
287
10
 
32
 
! Отговори
Pen преди 1 година
Заради тоя *** сега ще плащаме 40% повече за парно ,топла вода и разбира се още куп други неща!
286
4
 
12
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
reshenieto e da napusnesh kabineta
285
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирето е ербап под полите на НАТО, може да се бие у гърдите и бръщолеви простотии на воля. Само дано Русия да не го види като нещо повече от ***, че може да стане наистина лошо за всички тука покрай тъпотиите на тоя.