Василев връща неизпълнен мандат, ако не събере твърда подкрепа в НС

Целта била не само подкрепа към кабинет, а и приемането на важни закони
Обновена: 4 юли 2022 07:01 | 4 юли 2022 07:00, Камелия Цветанова
100
Василев връща неизпълнен мандат, ако не събере твърда подкрепа в НС
Снимка: БГНЕС

Ако до петък Асен Василев не намери твърда подкрепа от 121 депутати, може и да не внесе за гласуване в Народното събрание състава на правителство, а да върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев. Това допускат запознати с настроенията на номинирания от “Продължаваме промяната” кандидат за премиер, пише „24 часа“.

Още по темата

През уикенда “Промяната” се разбра с БСП, “Демократична България” и независимите депутати за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Дори и заедно обаче общият брой на депутатите в подкрепа на кабинет “Василев” става 116. Петима не достигат до необходимите 121 гласа за прокарване на всяко решение в НС.
Именно тази цифра е целта на Асен Василев и “Промяната”, защото не се търси подкрепа само за прокарването на новото правителство, а и за 7-8 важни закона. Затова не се разглеждал вариантът за падащ кворум.

Реално правителството минава при подкрепа на 50%+1 от всички присъстващи в пленарната зала депутати. И то може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев. За него обаче бил важен не изборът, а гласуването на законите след това. Затова номинираният за премиер продължавал разговорите с депутати от всички групи. Това декларира самият той след консултациите с БСП и ДБ. Категоричен е само, че няма да разговаря със Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ДАНО!!!
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представете си, Радостин Василев отсега се заканва като бъдещ министър на вътрешните работи...Тези хора върнаха комунистите във властта, нямат спирачка, да внимаваме.
78
0
 
5
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 1 година
Опита за съставяне на правителство в България изглежда така: Колоездач, който има само десен крак (ПП), иска да кара колело само с ляв *** (БСП), и да вози на рамката пътник, който иска просто да участва (ДБ), като се надява на случайни минувачи да го побутнат за да тръгне...
77
0
 
0
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
Да избегва твърдото
76
1
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
мисля,че в Конституцията не е изчистен тоя въпрос:..След редовни избори, президента връчва мандат за правителство на класиралата се на първо място партия или коалиция..Това е нормално..НЕ Е НОРМАЛНО обаче,ако въпросната "партия" се издъни,втория мандат да се даде ПАК на нея!!...След като е доказала /партията/ че не може да се справи с управлението..ПО КАКВИТО И ДА СА ПРИЧИНИ !..Сега Радев трябваше да връчи мандата на ВТОРАТА класирала се "партия".."Това е толкоз просто и логично!"..
75
1
 
9
 
! Отговори
Само да уточня: преди 1 година
До Неудобен въпрос=== Въпросът ВИ е риторичен! Отговорът е НЕ,няма да има изгонени дипломати,защото те са от посолството на господарите на българските либерастки васали!Всички видяхме как скоростно си смениха мнението само като им шътнаха от краварското посолство и гласуваха заедно с изчегъртвачите си за вдигане на ветото! И за гласуването на кабинета ще направят това,което им заповядат и което ще бъде във вреда на НАРОДА и РОДИНАТА ни! За огромно съжаление водят ДЪРЖАВАТА ни към загробване!!!
74
3
 
7
 
! Отговори
един от провинцията преди 1 година
Великото Народно събрание изпраща във Виена тричленна делегация да търси княз. В БГ литературата много добре е описано къде тази делегация е намерила немския принц Фердинанд Сакскобурготски....ВРЕМЕ Е ПАК ДЕЛЕГАЦИЯ ДА ОБИКОЛИ КРЪЧМИТЕ И БЪРДАЦИТЕ НА ВИЕНА !!!! ТЪРСЕТЕ БЪЛГАРИ НОВ ЦАР ЗА 100 ДНИ!
73
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спешно се търсят читави политици, които да поставят България преди всичко. Незнам от къде ще ги търсим, но ще ги търсим.
72
2
 
12
 
! Отговори
Връщай преди 1 година
Марш вън, какво още чакате. Явете се пред прокурора доброволно с бабаЛена, може да получите отстъпка.
71
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА, И АЗ ТАКА МИСЛЯ. КкАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ ДА ПАДНЕ ЕДИН КАБИНЕТ, АКО МУ СЕ ДАВА ВТОРА ВЪЗМОЖНОСТ? ДОКОГА ЩЕ СЕ ВЪРТИМ В ОМАГХЬОСАН КРЪГ. ДАЛИ ЩЕ Е КИРО ЛЪЖЕЦА ИЛИ АСЕН МОШЕННИКА Е ВСЕ ТАЯ. И ТО ОТ ДРУГА ДЪРЖАВА/САЩ?/ ЩЕ УГОВАРЯТ ДЕПУТАТИ ДА НЕ ВЛИЗАТ ЗА ГЛАСУВАНЕ. НИЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА ЛИ СМЕ ИЛИ 51 ЩАТ НА САЩ?
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е смисъла на минал вот на недоверие,след като пак ще имаме същото некадърно правителство с разменени роли,плюс някакви изменници от ИТН които искат да се присламчат към властта.Махайте се ,че вече никой не ви понася.
69
14
 
11
 
! Отговори
Salvador преди 1 година
Единственото спасение, което виждам, е самостоятелен кабинет на Възраждане.
68
2
 
18
 
! Отговори
Амин! преди 1 година
Дано Господ да не даде на тия чуждопоклонници да направят бардак със старите к...ви.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
знае къде са камерите
66
2
 
17
 
! Отговори
Фото преди 1 година
Тук добре се е опулил, брои независимите.
65
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герп и ДПС ще направят така да мине кабинета. Време е за Възраждане!
64
1
 
16
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
И то може да бъде избрано лесно, тъй като се заговори, че чуждо посолство е направило сондажи сред опозицията да помогнат с отсъствие на техни депутати от залата, за да мине кабинетът на Асен Василев.Работата в България отива към въстание срещу САЩ! Освободихте се от руско иго, но от американското, никак лесно, нема се освободите, гальфонье! ВСе искате да бъдете роби! Американското посолство управлява опозиционните партии и Василев си го казва, без да му мигне окото!
63
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борба за власт и сладкия кокъл ,президента ги избра и тия ни вкараха в блатото
62
1
 
16
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
И събирането/ купуването на "твърда" подкрепа е само на думи. Тъй че, събирайте си партакешите и ... дим да ви няма. Докато не са ви опандизали за лъжите, за измамите, за разврата, за ултра некадърността на всички вас.
61
3
 
18
 
! Отговори
Е ТЕ ТОВА Е ПОЗОР преди 1 година
НЕ ПЛАТИЛ 1 500 000ЛВ НО ШЕФ НА НАП, ИЗМАМИЛ СЪДРУЖНИКА И СЪДЕН НО МИН НА ФИНАНСИТЕ,НАРУШИЛ КОНСТИТУЦИЯТА НО ПРЕМИЕР, УТВЪРДЕН ЗАВИСИМ НО МИН ЗА МВР С НЕУСТАНОВЕН ПРОИЗХОД ДОХОДИ ЗА ЗАКУПУВАНЕ НА 23 ИМОТА ЗА МИЛИОНИ- ЛЪЖЦИ, КРАДЦИ,ИЗМАМНИЦИ- РЕЗИЛ, ПОЗОР...