Петков от Гърция: Връщаме мандата, нямаме 121 депутати, които да не ги е страх

Ще сме отворени за диалог до последния момент, заяви той
Обновена: 8 юли 2022 13:47 | 8 юли 2022 13:45, Нели Христова
266
Петков от Гърция: Връщаме мандата, нямаме 121 депутати, които да не ги е страх
Снимка: БГНЕС

Този конектор ще трансформира енергийната карта на региона, ще доведе до реална диверсификация, като още в следващите няколко седмици ще получаваме азербайджански газ и ще сложим край на руския монопол.

Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков в Комотини, където заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис отбелязват финала на строителството на интерконекторната газова връзка между двете страни.

Коментирайки политическата ситуация у нас, премиерът заяви: "България не е пред газова криза, единственият голям проблем в момента е, че влизаме в политическа криза".

"Нямаше 121 човека, които да не ги е страх да кажат "Не на задкулисието". Толкова много осъзнаваме тежестта на отговорността която имаме, че тази сутрин всички наши депутати се опитаха да комуникират с депутатите от ИТН. До този момент мисля, че мандатът ще бъде върнат без подкрепа от 121 души", каза Петков.

"Ще подкрепим всичко, освен да имаме партньор, който да е в политиката като Пеевски, това няма да допуснем, както и Слави Трифонов няма да допуснем, както и други външни сили, които да нареждат", допълни той.

"Ще надделее над страха, ще сме отворени за диалог до последния момент", каза още Петков.

"Изпускаме историческо време на парламента, изпускаме възможността да вкараме 40 закона, изпускаме парите по Плана за възстановяваме, изпускаме дейността по управление на КПКОНПИ", добави Петков.

"Оттук нататък, ако има служебно правителство, отговорността отива изцяло в него, уточни премиерът в оставка.

"Днешният ден ще остане в историята като ден на икономическа и енергийна независимост. Стартирането на интерконектора между България и Гърция е паметно събитие и изпитвам гордост, че оглавявах правителство, което успя за 6 месеца да завърши този проект, за който се говореше от години", коментира Петков.

Той поздрави и премиера Мицотакис за всеотдайната му политическа подкрепа, както и ръководството на фирмата изпълнител ICBG за това, че са устояли на всички политически, икономически и епидемически препятствия.

"Нека си припомним, че само преди месец отново заедно с Мицотакис поставихме началото на изграждането и на терминал за втечнен природен газ в Александуполис. Тези проекти са подкрепени и от ЕК, и от Азербайджан, което ще помогне за това да се открие ново геополитическо приятелство", подчерта премиерът в оставка.

Според него географската близост на България и Гърция създава безброй предпоставки за взаимна инфраструктура и в други направления: Кризата в региона на Черно море ускори осъзнаването, че българската икономика ще се нуждае все повече от гръцките пристанища в Егейско море и искам отново да заявя интересът на България да бъде част от пристанищата в Александруполис и Кавала, заяви Петков.

И допълни, че 30% от българския внос на ток е от Гърция, както и 44% от вноса на пшеница и 40% - от царевица, което показвало колко големи са общите ни интереси и ползи.

"Запитан от какво човек има най-голяма нужда и полза, Сократ е отговорил: да имаш верен приятел", цитира Петков прочутия философ, а след това се обърна към гостите на английски и им разказа, че когато завършвал "Харвард", на студентите им е казано, че координацията се случва, когато имаш добри координатори - трябва да имаш отдаден лидер и приятел с общи цели и именно това се е случило през последните месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
7
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Гого, трябва да се махне и ПП-то: просто Кирчо, Лена, Кокорчо, семейство Лорер, Калинка, всичките навързани като свински черва в МС!
134
2
 
10
 
! Отговори
А е толкова просто преди 1 година
Правят още 12 министерства и дават по едно на отцепниците. Плюс 3 милиона на ръка. То при толкова милиарди безотчетни заеми си е капка в морето.
133
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
обича си българинът кафяви милиционери и това си е. Сега въпросът е Костя Копейкин или пълничката мутра ? И двамата като тен го докарват.
132
2
 
3
 
! Отговори
Х преди 1 година
До Груз 200 Не предпочитаме такива с мека китка
131
3
 
2
 
! Отговори
Х преди 1 година
До Груз 200 Не предпочитаме такива с мека китка
130
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямал да подкрепи кабинет който се бил подавал на външни фактори - ***, нали ти си кученцето на САЩ. На повикаване като Лена общата, каквото му кажат прави, стига да не е в интерес на България !
129
4
 
0
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама ще видим дали ги няма теа 121-има...Май всички теа изявления са псевдо-харвардски номер за заблуда на противника...
128
7
 
14
 
! Отговори
джо преди 1 година
Кире, не съжалявай бате.... От такива "специалисти" честни, коректни и тям подобни ще има нужда,твоята Канада. Есента иде, ще им трябват чепове за зеле, все някъде ша са уредиш...... А,.... Да не забравиш да вземеш Ленчето и Кокорчо,че ще плачат без тебе.
127
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей там е вратата
126
2
 
9
 
! Отговори
Гого преди 1 година
С тези партий няма как да има правителство трябват нови избори, че да се махне ИТН-то
125
6
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Днес е хубав ден за българската демокрация! Последен валс, сбогом любими ПП, БСП и ДБ!!!
124
18
 
11
 
! Отговори
Груз 200 преди 1 година
Българина си иска типажи като Бейко и Костя, хора с твърда ръка, да ги ръководят към светли бъднини! Ей ся ще цъфнете и ще вържете, българи! Втората най-умна нация след евреите!
123
3
 
16
 
! Отговори
бай-бай преди 1 година
"Пазарим Предатели" се сбръчка... -)))))
122
6
 
19
 
! Отговори
Иво Прокопиев преди 1 година
Петков, страшен наглец си. Дадох ти десетки милиони още като изпусна Слави да закърпиш положението, успя да уредиш само 7 и то с начело с Руди Гела - поне да беше някой с повече от 2 мозъчни клетки. Приключих с теб, Петков. Дръпна ми и бизнеса и плановете с години назад. Оставям те на милостта на Пеевски и се оправяй. ***.
121
4
 
18
 
! Отговори
Мхмм преди 1 година
Това беше ясно преди една седмица. Нали ги свалиха с вот на недоврие от същият този парламент. Освен това, каква е разликата между кирил и асен? Те са все заедно, на едно мнение по всичко. Само корнела видя разлика, защото си иска трите министерства, от които да краде. Е, свърши тя.
120
4
 
27
 
! Отговори
Винету преди 1 година
Кирчо само за Шест месеца успя да съсипе не само политическата си кариера в началния й стадий, но и брака си! Пълен неудачник!
119
5
 
18
 
! Отговори
Начи преди 1 година
и хоп една добра новина, чао кирчо, кокорчо, ленче менче и др знайни и незнайни пишман държавници и политици....
118
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти си едно малко нещастно човече,което ще отговаря пред българския народ за всички злини които ни докара.Ти не си българин ти си Продажник мръсен.Децата ти за съжаление ще изкупуват твоите грехове.Вън от България.
117
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре задкулисие, отиолкото предателя Петков на власт!Честито на всички българи падането на жълтопаветната диктатура!
116
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората нямат доверие на Пепе и с 5-10 % гласове няма как да управляваш. Сега се опитвта само да протаката и бавят за да останат по-дълго че после може да не влезнат. Стари трикове и игрички на Пепе и Дебе а и не само на Пепе и Дебе.