Радев ще бъде най-големият критик на партиите

Логично било да връчи мандата на БСП, защото бил с леви убеждения
18 юли 2022 11:37, Петя Славова
36

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП. Според политолог, това било очаквано, тъй като и самият държавен глава е с леви убеждения.

"Той е идеологически близък до БСП, въпреки всички личности конфликти и напрежение", заяви Цветанка Андреева в ефира на "България сутрин" по отношение на решението на президента да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на левицата.

Още по темата

По думите ѝ Румен Радев вече е започнал да прочиства дневния ред, а изборът на БСП е първата му заявка. Политологът смята, че при евентуални предсрочни избори президентът ще използва двата месеца управление на служебния кабинет за собствен политически пиар.

"Той ще гледа и ще дебне, ще бъде най-големият критик на партиите в България. Той ще се възползва от всяка тяхна неспособност да се разберат, предлагайки алтернативен парламентарен и демократичен модел", прогнозира Андреева за Bulgaria ON AIR.

"Ще бъде изключително трудно да се състави правителство. Ако нещо проваляше четворната коалиция, това бяха силните идеологически различия в знакови моменти", категорична бе тя.

Оказва се, че основните различия, които ще трябват да "изгладят" партиите, за да се стигне до нов кабинет, е и самата структура на мнозинството. Докато "Демократична България" смятат, че трябва да се заложи на експертно правителство, от БСП са категорични, че не е време за подобна стъпка, стана ясно от думите на политолога.

"Това определено обслужва личната стратегия на Корнелия Нинова, на която сега само това ѝ остава - да не вземе и министерско място", констатира Андреева, като допълни, че "умението на БСП да разговаря с всички партньори в коалицията не е доказано".

Според нея именно левицата е поставила на изпитание коалицията - първо при избора на нов министър на отбраната, след което и с нежеланието за предоставяне на оръжие на Украйна.

"Това, което им дава минимален шанс, е че имат публичен консенсус относно това, че премиерът трябва да бъде от "Продължаваме промяната", подчерта гостът, като допълни, че останалите партии със сигурност имат повече надежда за "по-новите и не толкова изчерпани лица" в "Продължаваме промяната".

Политологът е на мнение, че от "Продължаваме промяната" вдигат градуса на политическото напрежение и влизат в почти предизборна реторика.

"Те развиха до голяма степен институционалната война, компроматната война също стана много силна", поясни тя.

В отговор на въпрос дали в действителност е налаган външен натиск за създаване на коалиция между "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС, Андреева посочи, че подобни изказвания могат да бъдат приемани като "изключително опасно хибридно говорене".

"Да се говори, че има натиск от страна на съюзнически държави е нелепо, защото единственото, което е полезно за България, е да бъде със съюзниците си в този момент", допълни политологът.

Цветанка Андреева обобщи, че ако се сформира кабинет в рамките на третия мандат, то той няма да бъде дългосрочен.

"След изборите "Продължаваме промяната" и ГЕРБ-СДС трябва да могат да седнат на една маса след изборите. Промяната в коалиционната култура е единствената алтернатива, способна за пренареждане на приоритетите на нацията според дневния ред, който се задава в света", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До само избори! Твоето Възраждане са възможно най-лошият вариант. Комунистически анархо-фашисти. Не, благодаря!
29
4
 
0
 
! Отговори
само избори! преди 1 година
Само изборите са вариант. Възраждане може да не са идеални, но са необходимият фактор, който да разсече гордиевият възел, завързан от мафията, ДС и чуждите посолства. . Пожелавам им успех
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Череповият юмручко ВИНАГИ ще бъде ПРОТИВ всякакви партии и правителства освен СОБСТВЕНИТЕ си ялови служебни ДС копелдачета, чиято цел е първо да довършат България и после - ако все пак оцелее някой, да ни наложи пРЕЗИЛдентска монархо-диктатура като на бате си П...тя от източните ***.
27
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Маскари!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев, докарвай Кеймбричлий да ги видим и тях колко струват!
25
1
 
9
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 година
ДВУЛИКИЯТ ЯНУС ВЪРТИ И СУЧЕ,ГОВОРИ ЗА НАТО И ЕВРОПА,А ВСЕ ГЛЕДА НА ИЗТОК.В КОЙ ЛИ СПИСЪК ЗА РУБЛИ Е? ДАНО НЕ СЪТВОРИ НЯКОЯ ГЛУПОСТ!
24
1
 
13
 
! Отговори
Пламен Иванов преди 1 година
Най-слабият президент на България, избран с подкрепата на социалистите и въвличащ страната в нова национална катастрофа!
23
1
 
12
 
! Отговори
?>:ПОИУ преди 1 година
Радев е спирачката на прогрес в България. За всичките кризи от две години насам той е виновниккът. Жалко.Нанася щети след щети.
22
0
 
12
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
И в други държави има соц.партии,но бсп и радеф,за разлика от тях, лижат ботушите на путин и го боготворят.Те дружно съсипват България.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23 Мнозинството от партиите в парламента няма нужда да "се усещат", защото те са му съучастници в разрушаването на парламентаризма, по поръчка на общия им господар в Кремъл.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато партиите един ден се усетят,че Радев е името на кризата,ще оправят държавата с един импийчмънт.
19
0
 
12
 
! Отговори
Ами... преди 1 година
Радев е критик на всички Без БСП. ЩЕ ВЪРНАТ ИЗГОНЕНИТЕ УЖ ДИПЛОМАТИ. ПОСЛЕ - И ВСИЧКО ОСТАНАЛО.
18
5
 
0
 
! Отговори
Гербав Глупчо преди 1 година
А па Бате го въртеха у Симитли...
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП имат голям шанс да станат европейска социалистическа партия да скъсат всички връзки с Русия и ДС защото Радев ги бута в пропастта с тоя мандат ако Нинова е умна може да оцелее и да направи найстина нещо добро да България но това много ме съмнява дали ще успеят
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е решил да унищожи БСП дано Нинова да излезе по умна от фуражката:) тия схеми са ясни той вече е наредил служебния кабинет и чака да върне руската газ и шпионите в БГ защо загихна руското посолство нали щяха да го затворят кво стана чакат Радев да оправи нещата хаха
15
0
 
16
 
! Отговори
мазна фуражка преди 1 година
Лява резба - леви убеждения !
14
2
 
26
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Най лесно е да критикуваш отстрани, а когато в резултат на критиките ти падне поредното правителство, да налагаш в служебното харвардски комсомолци като кирчо и кокорчо и премиери като янеФ, които пригласят на путин, а после пак да подхлъзваш и новите си питомци и така докато съвсем съсипеш България и я поднесеш на тепсия на кремълските си господари и орисници, на задкулисни олигарси като Черепа и Прокопиев и на Червената номенклатура от Прехода ... !!!
13
1
 
21
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Радев няма убеждения, той д обикновен кариерист-тьпигьоз. В армията се е научил единствено да тупа топката и да се праи на разсеян. Така тьпотата му не личи толкова.
12
2
 
6
 
! Отговори
като чуя преди 1 година
21 век някой да говори за "фашизъм" ясно ми е що за стока е. Справка Някой в македония към бг, някой в москва към украйна и някой в бг платени червени или просто прости доени офци
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е с убежденията на слуга на Путин.