Служебният кабинет ще решава за новите F-16

Този кабинет нямало как да приеме офертата
33
Служебният кабинет ще решава за новите F-16
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектът за инвестиционен разход няма как да бъде одобрен в рамките на това правителство, заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков, във връзка с получената оферта от американска страна за вторите осем изтребителя Ф-16 от цялата ескадрила, планирала да закупи страната ни.

„Оттук нататък този проект остава да бъде одобрен и придвижен от служебното правителство“, коментира Заков.

„Офертата е пристигнала, Военновъздушните сили провеждат анализ. Вчера идентифицираха 32 линии от договора, по които те имат определени въпроси. Линии, по които трябваше да има яснота още в периода, в който са водени разговори. Тази яснота трябва да бъде постигната с американската страна, което ще наложи допълнително разговори и видеоконферентни връзки, за да се изяснят неясните моменти“, обясни военният министър за текущото състояние на проекта.

Той изрази надежда да остане политическата воля този проект да бъде завършен, тъй като е важен за Военновъздушните сили (ВВС) и за Българската армия.

„Това е проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век. Дали това ще се случи, зависи от мнозинството в следващия парламент“, коментира още той.

Драгомир Заков допълни още, че настоящото правителство е постигнало безпрецедентни условия за България в разговорите с американската страна.  По думите му договорено е "първата вноска за 2025 г. по евентуален втори договор да бъде отлагана от България до момента, в който дойдат първите самолети. Ако има забавяне, ние да можем да забавим и нашата вноска“. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Заков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе интересно,как милиарди се решават и раздават ей така, пък не могат да намерят пари за АЕЦ. Колко години ще решавате!? Докато закрием 5-и и 6-ти блок в Козлодуй ли!? Това Белене да го бяхте построили вече! Няма такава държава! Поне един музей на българската глупост, да бяхте построили, за купените реактори.
18
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
това да откажеш защитата на домовете на Българите,на Земята ни...на Родината ни...като ни вменяваш,че боба бил по-важен от Живота и Свободата е...лицемерие,граничещо с...безумие...г-жо ниноВа!надявам се да не "работите"за *** по нечия заповед от север!!!
17
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
мали "патриотето и те като предишните"представлявани от руското посолство и пишещи от тяхно име,манипулиращи хората...ни питат ама защо ви са самолети?защото един господар на костя заплаши да ни прати Сармат...ядрена ракета която нямат дори...но имат други!руското посолство използва гроб,дпс,*** да направят България зависима и разградена,вижте колко сме разделени!говорят за всякаки странични и неважни...,отклоняват вниманието от важните...унизиха Германия с подобни хватки с газа,минусите
16
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 1 година
Какви самоллети,за какво са на България?Ще изпращаме пари на великата Америка, нищо че нямаме пари за -пенсии по 200 евро,за образование, за болници.Спрете се безумци!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първата вноска за 2025-та година да бъде отложена когато получим самолетите !? И кога ще стане това? 2030 -2035!? за 50 годишния юбилей на Ф16
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инвестиционен разход?!? Пълна лъжа! Инвестиционен разход е плащане на средства, които ще донесат печалба, по-голяма от платеното. Всичко друго е ХАРЧЕНЕ на средства, ако те не донасят финансова печалба. Лъжецът Киро от както е в оставка разви бурна дейност и тепърва ще се чудим на вредните резултати от нея. Особено подло е, че тази сделка се поставя на масата в последния момент и е договаряна зад гърба на всички в правителството.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радва ,сам ще се шутира !
12
2
 
2
 
! Отговори
Трудовакъ до Хартман преди 1 година
Точно така! Плюс-минус година-две. За такова прозрение не е нужно на 22-23 години да си свалил 352 вражески самолета при 1404 бойни полета, нито едно раняване и нито един загубен воден.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ли краварски рекет,кво сме им направили,що не си купим европейски самолети,евтини и близо за поддръжка.Пък за тая сума колко пво можем да вземем,врабче няма да може да прехвръкне
10
1
 
14
 
! Отговори
Ерих Хартман преди 1 година
Ф-16 е 50-годишен самолет, а МиГ-29 е 40-годишен!
9
2
 
14
 
! Отговори
Трудовакъ преди 1 година
Това е проектът, който вкарва Военновъздушните сили в 21 век". Смях в залата! Ф-16 са сложени на чертеж преди МИГ-29. Цените на американците са просто безумни, дори като се сравнят цени за аналогични поръчки и доставки от открити източници. За тези пари руснаците щяха да ни продадат цяла ескадрила (16 бр.) Су-35 направо от склад на производителя. Ф-16 са сложени на чертеж и произвеждани години преди МИГ-29, който ни се втълпява, че бил остарял. Су-35 във всяко едно отношение е по-добър от Ф-16.
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Янките хванаха най-хлипавите в Европа и доят ли доят
7
3
 
13
 
! Отговори
Пипи преди 1 година
Където пипне американеца трева не расте .Свобода от американското робство .Всички либерали с ограничено количество кислород.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не мога да разбера как едни хора дето нямат пари да си обършат сополите ще дадат милиони за самолети
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно краварите здраво са го закъсали, че да ни изнудват пак за пари.
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как така за новите, имаме ли изобщо някакви че да говорим за нови?
3
2
 
21
 
! Отговори
Хм, преди 1 година
Камара пари срещу няколко чертежа, и накрая... Благодаря ви за доверието, очаквайте включване! Сега вече, всичко това умножено Х 2!
2
2
 
15
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КИРЧО , НАДМИНА БОЙЧО !!! ПОЗОР СТЕ !!!
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще минат на ксерокса първите 8 и ще ни ги продадат.