Тепърва предстои скок на цените на услугите у нас

Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи
Обновена: 13 авг 2022 08:18 | 13 авг 2022 07:38, Елка Василева
158

Ние сме в неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория, в която имаме супер ниска безработица и намаляващ потенциал за производство, защото през последните години нямаме стимул за инвестиции и иновации.

Още по темата
Очаква ни ръст в цените на услугите, които ще последват тези на електроенергията и стоките. Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи при условия на по-голямо равенство, но и по-голяма прецизност. Централните банки правят едно и също нещо - вдигат лихвите, но по различни причини. Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Това, която можем да очакваме в краткосрочен и средносрочен план е продължаваща инфлация. След покачването на цените на енергийните ресурси и стоките тепърва ще видим и покачване на цените на услугите. Всички услуги зависят освен от използваните енергийни ресурси и тези за суровини и продукти и от човешкия фактор и натиска върху покачването на заплатите, каза Караиванов.  

Централните банки на пръв поглед правят едно и също - вдигат лихвите, но те го правят по различни причини. В Европа например ЕЦБ го прави, за да засили еврото, защото инфлацията тук се дължи не само на покачването на цените на електроенергията, но и на поевтиняването на еврото спрямо долара, което за кратък период се срина с 20%. “Това е основният фактор за инфлацията в целия ЕС и в частност в България”.

"До голяма степен инфлацията, която виждаме досега, е резултат на фискалната политика, която водиха правителствата не само в Европа, не само в САЩ, а в целия свят", каза Караиванов.

От една страна е добре да имаме дискреционна политика, но от друга страна уязвимите групи трябва да бъдат подкрепени, защото поради либерализирането на много пазари изведнъж дребните потребители стават много уязвими и от гледна точка на цените на енергията, и от гледна точка на стоките и услугите, подчерта макроикономистът. "Те не могат да догонват с доходите си инфлацията и това е основен проблем. Не би имало проблем, ако доходите растяха преди инфлацията. Ситуацията днес психологически действа зле на хората и ограничава брутното потребление".

Данните, които анализираме днес, са на база потребителска кошница и потребителско поведение от миналата година. С промяната в цените на основни стоки и на някои услуги потребителското поведение е коренно променено, а бизнесът трябва да го настигне и съответно също променя поведението си.

“Със сигурност ще се наложи правителствата да подкрепят хората от най-уязвимите групи, които няма да могат да си позволят най-необходимите стоки и услуги”, каза Караиванов.

Ако гледаме само тази година основният проблем на българската икономика, освен че цените на енергоизточниците се повишават, е липсата на някои суровини, каза макроикономистът. “Българската икономика е доста енергоемка и много отворена - силно зависи от търсенето на чуждите пазари, основно европейски (Германия, Франция, Италия, Австрия). Тоест ние зависим много силно от тези икономики и ако при тях търсенето е силно, ние ще можем да изнасяме и българката икономика ще се движи добре”.

“За съжаление вече видяхме много високи цени на фючърсния пазар на електроенергия и за Германия, и за Франция. Това означава, че тяхното производство ще се свие, а България върви с едно-две тримесечен лаг. При забавяне на икономиката в Германия след три до шест месеца това ще последва и в България”, смята Караиванов.

Балансът на държавните политики, който трябва да се търси, е при провеждането им “самата дискреционна политика да съдържа в себе си политики (отделни инструменти) за подкрепа и тези инструменти да са правилно насочени, с правилните количества, правилните форми и за правилните групи”, посочи той.

“Тъй като до сега подпомагането не беше равно, може би трябва да има по-голямо и по фокусирано изравняване. Още повече, че услугите започнаха да догонват инфлационния ръст при електроенергията и стоките”, каза Караиванов.

Относно възможността и нуждата от по-чести актуализации на бюджетите с оглед на предизвикателствата, пред които сме изправени, макроикономистът каза, че такъв модел не може да проработи в България. “Това работи в държави, в които министерството на финансите определя политиката, но има друг орган, който изпълнява бюджета. В България има един орган, който, хем определя политиката, хем изпълнява бюджета. Затова е невъзможно да бъде реализирана добра политика по този начин”.

Вижте целия коментар във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
12
 
! Отговори
Ъпсурдов преди 1 година
Киро стана спонсор на гърците дето немат никва газ ,а ни продават азерска дето я вземат от турците.Според Киряка по- евтино направо на загуба ще ни я продават щото много ни любят...
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
недоразумение скапани кирчо кокорчо
111
2
 
9
 
! Отговори
ценоразпис преди 1 година
Цените на услугите не ни интересуват. Всеки сам си прави ремонтите и каквото се наложи. Бизнеса ДГД.
110
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновника е Путин
109
8
 
2
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Газа, плащаме го без да го ползваме на Русия, а купуваме от посредници, така Русия печели двойно, а запазва нашия газ, защо я дотираме, толкова ли я обичаме, че чак се жертваме!
108
3
 
23
 
! Отговори
уязвимите преди 1 година
A Кой ше подкрепи мен,работещият беден заплатата ми не е мърдала от 6г, докато държавата подкрепя разни хрантутници ц-гани пенсионери,лешове в униформа безобразно *** учители,престъпни съдии и тн. Времето ви отдавна е изтекло отдавна тиняиутайка.Когато нещата излезнат извън контрол уязвимите дето хрантутите с мойте пари ще бъдат помлени на супа.
107
5
 
20
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Олиго фpените, дето гласуваха за Кирчо и Кокорчо и шкембака от Росенец,пак ли се канят да гласуват за тях!?За един преател питам
106
11
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
не може такава разлика в цените да има на един и същ продукт и да се оправдават с инфлация.Едно кисело мляко в един магазин лев в друг 1 50.Едно сапунче на едно място 1 50 на друго ----///---- Може и така трябва да бъде. Даже трябва да има и кисело млеко по 2 лв. Тебе никой не те кара да го купуваш.
105
5
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
ПП беше докатано от Радев, за да замаже кражбите и разрухата след ГЕРБ.
104
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банките вдигнаха лихвите по кредитите а по депозитите ги занулиха. Ако си мислят че ще държа спестяванията си в банка за да печелят на мой гръб много се лъжат.
103
4
 
21
 
! Отговори
н2о преди 1 година
""" Тепърва предстои скок на цените на услугите у нас" О, даа..! Колкото повече наближава Есента, толкова по-отчетливо ще почувстваме "Промяната", която ни донесоха "ПП" с Киро Т. и К.окорчо ***.
102
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Поздрави от Приморско. Вярно тази година по заведенията е 20% по-скъпо, но всичко е пълно. Пилешките основни ястия почват от 15лв, но примерно снои вечеряхме двама човека пица с бири и ни изчезна 30лв сметката.
101
2
 
13
 
! Отговори
тестКит преди 1 година
единственото решение за повишаване на заплатите е оскъпяване на услугите, ще има и бум на търсенето на работа, вече няма да може да си живуркаме на помощи.
100
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 114:Ако ПП върнат ограбеното ще се намали инфлацията.Видяхме ги...милиони от комисионните от сделките с оръжия като са пращали и в Дубай на фирма,милиони по сделките с газа и т.н.По-добре да бягат да се спасяват да не ги осъдят отколкото да кандидастват пак за работа в НС.Видяхме ги как "работят"...само клеветят,правят всичко зад гърба на народа и нищо друго.Далаверка им дай,а България пасти да яде...
99
0
 
22
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Какво е това ценообразуване? Всеки да дере до последно. Е не може такава разлика в цените да има на един и същ продукт и да се оправдават с инфлация.Едно кисело мляко в един магазин лев в друг 1 50.Едно сапунче на едно място 1 50 на друго 3.Едните магазини ги ударила инфлацията, другите не. Драскат цени както им падне, ако мине номера - мине.
98
10
 
3
 
! Отговори
ЗА ИZZРАЖДАНЕ... преди 1 година
...ШЕ ГЛАСУВАТ ВСИЧКИ КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ С "ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ" ---А ИСКАТ "АЗИАТСКИТЕ И АРАБСКИ ЦЕННОСТИ"---НА ПУТИН И КАДИРОВ!
97
11
 
8
 
! Отговори
Гласувайте за ПП преди 1 година
Доходите ще станат по 1500-2000 ?, цените ще паднат, след като мръсните ГЕРБаджийски и Пеевски сФини, които не се налочиха и накрадоха бъдат окаушени и откраднатото от тях конфискувано, а фирмите им фалирани. Тъй че, мислете му на 2-ри Октомври
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа йа ха ха ха ! Само така се пада на гласуващия за мошеници българин. Мълчи стадото и блее жално а малко кюме от зомбирани овце блее пред парламента за демосратичен газ. Казано е отдавна, чеПрост народ = пропаднала приватизационно ограбена държава
95
15
 
8
 
! Отговори
Цецо преди 1 година
Уязвимите групи имат по два апартамента, а не учзвимите по 6 ! Никакви помощи за хора със собствено жилище! Докога ще се дере работника за да се хранят търтеи!
94
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До голяма степен инфлацията, която виждаме досега, е резултат на фискалната политика, която водиха правителствата не само в Европа, не само в САЩ, а в целия свят", каза Караиванов. . . . . . . . Все другите виновни, българина в никакъв случай! Идете в Унгария и вижте и питайте защо там е друго? Некадърници!