Тепърва предстои скок на цените на услугите у нас

Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи
Обновена: 13 авг 2022 08:18 | 13 авг 2022 07:38, Елка Василева
158

Ние сме в неразбираема ситуация от гледна точка на икономическата теория, в която имаме супер ниска безработица и намаляващ потенциал за производство, защото през последните години нямаме стимул за инвестиции и иновации.

Още по темата
Очаква ни ръст в цените на услугите, които ще последват тези на електроенергията и стоките. Ще се наложи държавата да подкрепи уязвимите групи при условия на по-голямо равенство, но и по-голяма прецизност. Централните банки правят едно и също нещо - вдигат лихвите, но по различни причини. Това коментира Васил Караиванов, макроикономист и преподавател в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

Това, която можем да очакваме в краткосрочен и средносрочен план е продължаваща инфлация. След покачването на цените на енергийните ресурси и стоките тепърва ще видим и покачване на цените на услугите. Всички услуги зависят освен от използваните енергийни ресурси и тези за суровини и продукти и от човешкия фактор и натиска върху покачването на заплатите, каза Караиванов.  

Централните банки на пръв поглед правят едно и също - вдигат лихвите, но те го правят по различни причини. В Европа например ЕЦБ го прави, за да засили еврото, защото инфлацията тук се дължи не само на покачването на цените на електроенергията, но и на поевтиняването на еврото спрямо долара, което за кратък период се срина с 20%. “Това е основният фактор за инфлацията в целия ЕС и в частност в България”.

"До голяма степен инфлацията, която виждаме досега, е резултат на фискалната политика, която водиха правителствата не само в Европа, не само в САЩ, а в целия свят", каза Караиванов.

От една страна е добре да имаме дискреционна политика, но от друга страна уязвимите групи трябва да бъдат подкрепени, защото поради либерализирането на много пазари изведнъж дребните потребители стават много уязвими и от гледна точка на цените на енергията, и от гледна точка на стоките и услугите, подчерта макроикономистът. "Те не могат да догонват с доходите си инфлацията и това е основен проблем. Не би имало проблем, ако доходите растяха преди инфлацията. Ситуацията днес психологически действа зле на хората и ограничава брутното потребление".

Данните, които анализираме днес, са на база потребителска кошница и потребителско поведение от миналата година. С промяната в цените на основни стоки и на някои услуги потребителското поведение е коренно променено, а бизнесът трябва да го настигне и съответно също променя поведението си.

“Със сигурност ще се наложи правителствата да подкрепят хората от най-уязвимите групи, които няма да могат да си позволят най-необходимите стоки и услуги”, каза Караиванов.

Ако гледаме само тази година основният проблем на българската икономика, освен че цените на енергоизточниците се повишават, е липсата на някои суровини, каза макроикономистът. “Българската икономика е доста енергоемка и много отворена - силно зависи от търсенето на чуждите пазари, основно европейски (Германия, Франция, Италия, Австрия). Тоест ние зависим много силно от тези икономики и ако при тях търсенето е силно, ние ще можем да изнасяме и българката икономика ще се движи добре”.

“За съжаление вече видяхме много високи цени на фючърсния пазар на електроенергия и за Германия, и за Франция. Това означава, че тяхното производство ще се свие, а България върви с едно-две тримесечен лаг. При забавяне на икономиката в Германия след три до шест месеца това ще последва и в България”, смята Караиванов.

Балансът на държавните политики, който трябва да се търси, е при провеждането им “самата дискреционна политика да съдържа в себе си политики (отделни инструменти) за подкрепа и тези инструменти да са правилно насочени, с правилните количества, правилните форми и за правилните групи”, посочи той.

“Тъй като до сега подпомагането не беше равно, може би трябва да има по-голямо и по фокусирано изравняване. Още повече, че услугите започнаха да догонват инфлационния ръст при електроенергията и стоките”, каза Караиванов.

Относно възможността и нуждата от по-чести актуализации на бюджетите с оглед на предизвикателствата, пред които сме изправени, макроикономистът каза, че такъв модел не може да проработи в България. “Това работи в държави, в които министерството на финансите определя политиката, но има друг орган, който изпълнява бюджета. В България има един орган, който, хем определя политиката, хем изпълнява бюджета. Затова е невъзможно да бъде реализирана добра политика по този начин”.

Вижте целия коментар във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да си много умствено ограничен, за да мислиш, че ако Бойко беше на власт положението щеше да е по-различно.
72
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фенчето на кирчо явно му дойде в повече да слага фалшиви лайкове и дислайкове и от няколко минути рязко намаляха лайкчетата в пъти за глупавите коментари в подкрепа на кирчовците
71
5
 
31
 
! Отговори
Дебълитет преди 1 година
Абе умнокрасивитетът съвсем изплиска легена. Кирчо и Кокорчо първо през цялото време си купуваха газ от Газпром, но през посредници на които пълнеха джобовете под предтекст, че видиш ли нямало да пълнят джоба на разни диктатори :D След като натискат да се прави връзката с Гърция (която е нещо хубаво като цяло), от която ще къпуваме газ от един друг диктатор - азербайджанския :D Тука вече почвам да се смея с глав!
70
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошия газ минава транзит през България и в съседна Сърбия пристига 3 ПЪТИ по евтин, от нашия демократичния руски с комисионните за кире, ристе и корнела и скачащите дже...чета
69
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заради войната, която Путин подпали, всички ще плащаме. Той и никой друг е виновен за инфлацията. Пък някои путинофили още му се възхищават!
68
9
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 година
След 12 години управление на мутpите, всяко малко разтърсване на световната икономика разтърсва из основи България.
67
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът има пари! 7 хиляди лева даваме за кухня и ще чакаме 6 месеца, за да ни я монтират и това е най-евтината оферта, имаме за 9 и за 15 000! У всички хора са заети с месеци напред!!!!! Какво ви говори това? Ганчю не е беден, има пара якооои
66
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фалшивите и лъжливи кирета , може да си слагат фалшиви лайкове , ама не могат все още да трият на хората коментарите тук.
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тея продажници от ПП накрая и еврото ще ни натресат заслужават да ги обесят за високите цени за плащане на милиони комисионни!
64
18
 
5
 
! Отговори
Харалампи преди 1 година
Вземам около 5хил.лв и не усещам някаква кой знае каква криза. Разбира се съм учил и работил години наред, за да стигна до тези доходи. Тези, които са от Разраждане и си мислят, че разбират от газ и медицина, се опитвам да ги разбера, но по-скоро ги съжалявам. Нивото, за съжаление е адски ниско!
63
8
 
9
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
За по малко от година жалкия фигурант и шaйкaта му гр индъри върнаха България с 25 години назад!!!
62
2
 
17
 
! Отговори
Отново преди 1 година
Докато не се грабнат сопите, нищо и никой няма да се оправи...
61
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчовците като манипулират лайковете тук си мислят, че някой ще им повярва, колко много хора се радват, че плащаме в пъти по-скъпо от съседите си. Затова и сутринта даваха километрични опашки от българи отиващи да си пазаруват в Одрин и Лозенград. Всички които питаха, казаха , че там е много по евтино. Дори имаше едни украинци, които си седят тук на безплатните хотели и ходят в Одрин на пазар. Там било дешевле
60
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е виновен!
59
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
72 пичаго успокой се с тоя метан. Вземи си кола на газ по 1 левче е
58
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички цени ще разтата ли растат без прадал заради любовта към укрофашистите. Така ще е докато народа не се вдигне и не изравни с земята софия
57
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взимам десет бона не ги усещам тия повишения все същото си е
56
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е възможно от другата страна на калотина цената да е 1.60, а тук над 5 лева. Това е лудост. Киро не само , че трябва повече никога да не управлява, но и да бъде съден.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 67 ИванТи от кои си ? Да не си от "умните и красивите" ?
54
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Взимам десет жона не ги усещам тия повишения все същото си е