Бойко Борисов: Не искам да съм премиер, предлагаме преговори с всички

Предлага Плевнелиев и Паси да са медиатори
Обновена: 4 окт 2022 13:14 | 4 окт 2022 12:39, Росен Стойчев
684

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предполагам, че това не е ново за вас. Когато имаш тези данни зад гърба, можеш да разсъждаваш на глас и да видиш какви са реалностите. Тези избори показаха, че народът на никого не даде самостоятелно право да управлява. Казаха да спрем да враждуваме, защото всички избиратели страдат еднакво", заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите.

"За да е по-ведра обстановката, ще използвам само една шега. Тяхното знаме г-н Бойко Рашков в Перник загуби с двоен резултат от ГЕРБ. И тази създавана от тях илюзия изчезна. Много такива изчезнаха.

Това са неща, които ако гледаме назад, всичко ще стане съвсем сложно. Близо 70 процента от хората казаха, че искат избори. При следващ вот всички трябва да знаят, че нищо различно няма да се получи. Ще имаме държава без парламент. Предлагам на останалите да се дръпнем назад. След като те считат, че имаме антагонистични отношения. Ранното ми пенсиониране се оказа неправилно. Не могат да побеждавам на избори с такъв резултат. Благодаря на всички, които ни подкрепиха и на структурите, които работеха.

Има няколко предложения. Кое е най-важното у нас? Първото важно и за света, а именно кой е с Путин и кой срещу него? Нека това да е първата тема, по която ясно да си заявим позициите. Това е избор. Ако искаме да тласкаме държавата към нови избори, това е идеално за Путин.

Българският народ ясно показа, че 67 процента са за така наречените проатлантически партии. Сложим ли БСП стават 77. Народът е посочил, че голяма част от него е за продължаване на този път.

Втората тема е инфлация, финанси, икономика и енергетика. Това също минава през решение на парламента. Колко е ужасно това, което ни завещаха, вчера отново ни показаха пазарите. Вчера поискаха 200 млн. , а им дадоха 100 при 4 процента лихва. Държавата изглежда отвратително и няма пари. Това може да се реши с редовно правителство. Отиваме в Еврозоната, заявяваме твърда позиция, че влизаме там и пазарите веднага ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще можем да запушим дупките в хазната.

От къде идва това самочувствие на Асен Василев, когато е загубил изборите? Той знае в какво състояние е оставил страната. Това е крах. Социалните помощи чукат на вратата. Не можеш да оставиш народа без подкрепа.

Той знае какъв обран бостан е оставил. Който влезе в това управление, ще понесе чудовищни щети. Учудиха ме Никодимов и Иван Костов. Казват да направим правителство с Възраждане. Това са коментари на хора, които са незагрижени за това, което ще се случи с хората. При подобна реторика не виждам изход.

Вариант, в който да управляваме с ДПС, Янев и Възраждане не виждам. Не виждам обаче и друг вариант. Ето ги и новите избори. Аз съм загрижен за това, което става в региона. Мои приятели ме упрекват, че не съм възторжен и не съм илзязал след изборите. Реално това е триумф над мракобесието, над което бяхме подложени.

Ще предложим това, което беше през 90-те. Контактна група с преговарящи екипи. Ще поканим хора с безспорна репутация. Ще поканим Плевнелиев, Паси и те да проведат като модератори преговорите.

Същата тема са финансите. Разбирам, че Асен Василев иска да счупим държавата. Ние ще те подкрепим в социалната сфера. И аз обичам пенсионерите. Няма да строим и ремонтираме. Ще им подкрепим социалната сфера да си сложат тяхната подкрепа.

ДБ говорят за съдебна реформа. Ние сме дали нашата програма. Те да предложат тяхната и ще ги подкрепим. Искаме реформа, в която институциите да са така подредени, че да нямат значение имената. Да кажат с кого искат да преговарят? С тези хора дълго сме били в едни кабинети. Опитваме се да успокоим ситуацията. Някои го наричат национално съгласие или експертно.

Още по темата
Това не е точна дума. Дори и Възраждане имат теми, по които сме на едно мнение.

Не търсИм какво да разделим. Мислим, че този подход е разумен. Били сме много пъти в управлението. Подобен тип управление е много труден. Без лидерите там е трудно. Ако не искат лидер, няма да има.

Отиваме към енергетиката. Диверсификацията и всичко останало. Слагаме енергетиците на масата. Имаме такава компресорна система, че действително сме най-ценните на Балканите.

План за възстановяване. Пазарите веднага ще реагират. Когато видят Дончев с 50 млрд. зад себе си с план за възстановяване и политическо решение, ЕЦБ ще го направи за България. Когато в плана видят санирането и зелената енергия, пазарите ще се успокоят. Лихвите ще паднат и ще минем следващите месеци.

Това предлагам. Хубаво им казахме да премислим два или три дни. Тогава ще се произнасяме. За това на избори всеки се състезава за избиратели. На основата на резултата търсим добър вариант за народа. Когато се върнат преговорните екипи след една или две седмици, ще кажем министрите по общите теми. Гласуваме едно правителство, което да ги изпълни и всяка партия си носи отговорността, че тяхната група ще ги изпълни. Ние ги победихме при техните условия. Ако някой е очаквал да се изрепчим и да кажем, че сме победители, това не го е казал народа. Дадени са 67 народни представители. Управлявали сме при малцинство с много повече. Едно е да не ти стигат няколко, а друго е да говорим за двойно.

Нито искам да съм министър, нито депутат, нито премиер. Това е моята морална победа с този вот.

Дори с ДПС и Янев няма да ни стигне. Предлагам всички да помислят и да си представят как ще изглеждат нещата след два или три месеца. Аз съм готов да направя всякакви компромиси и отстъпки в името на народа", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


684
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти кажи първо коя е Мата Хари или Матю Харев. Едно по едно. Нали я знаеше, да я разпитат защо прави такива неща.
491
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти. премиер няма да станеш .Но бъди мъжкар и стани депутат и отговори на всички въпроси за които те обвиняват.Кажи коя е Мата Хари.
490
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой вярва на доказан от съда лъжецц? Всички в тинята, заедно с ГЕРБ, кални бани за здраве. И от днес чакаме да падне бензина с левче. Той вдигна бензина с връзките си в Лукойл и обеща да спре рекета, ако спечели.
489
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще го видим какво ще подкрепи при втория мандат на ПП. Ще се извърти като фурнаджийска лопата. Пак ще смени плочата.
488
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 510 - Герб е на светлинни години от ИТН на Слави. Нито е случайно създадена партия, нито е еднодневка, има дълги години в управлението на страната и далече повече и по-сериозни поддръжници от тези на Слави. Съжалявам, че Слави отпадна, ИТН може и да не стават за управленци, но са честни и нямаше да позволят да се въртят далавери и машинации, като тези, на които са станали свидетели. Щяха да са коректив.
487
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гази неделя върнахме часовниците 12 години назад! Нищо....Поради големия зрителски интерес "Парламентарни избори 2022" продължава...Очаквайте пети, шести, седми и т.н. сезони. Така и някои не искат да разберат,че със стари К, нов бар..дак не става! Честито бу..наци!
486
4
 
9
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Май ще ни боднат дьлбоко изотзад представям си - дб , бсп ,дпс , герб гушнати заедно крадене яко
485
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ ВЪРВЯТ ПО СТЪПКИТЕ НА СЛАВИ
484
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-много да няма правителство. А на тези, които повтарят опорката за 12-те години, тогава и вие живеехте по-добре, а днешната дупка вие я изкопахте.
483
7
 
7
 
! Отговори
Тролчо преди 1 година
До БОЙКО - ДЪРЖАВНИКЪТКакъв държавник бре, я отиди в някоя болница и виж какъв хаос е натворил (имаше министри почнаха реформи - изгони ги 2-*** - падал му рейтинга). отиди на дело да видиш от "незаинтересовани" служители какви нерви ще потрошиш, Или пък почни бизнес - ще купуваш ли СУПТО- не ли хаосът е тотален -още не се знае коя наредба важи. Държавникът т ие пълен ламер във всеки един основен бранш и го подвеждат ежеминутно. Някой крякне - огъваме се (рейтинг гоним) - да го видим сега.
482
6
 
11
 
! Отговори
българин преди 1 година
Арест на банкянския шебек ще оправи положението.Нищо друго.
481
1
 
3
 
! Отговори
555 преди 1 година
След големия взрив се появява хаоса ,който великия вселенски разум укротява във вселенска хармония. Дали една миниатюрна разумна частица наречена Бойко Методиев Борисов ще се уплаши от хаос , който за 12 години е бил създаван няколко пъти от хаосмейкърите ? Съмнявам се.
480
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5 прицентна бариера за партии и 10 процентна за коалиции. В Унгарияе така.
479
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментиращите нямат право да се оплакват - вие за пореден път си го избрахте ! Лицемери сте българите... Лицемери на работното място и на изборите !!!
478
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска да е това, което е бил цял живот - ветропоказател, фурнаджийска лопата и лъжжливо овчарче.
477
2
 
7
 
! Отговори
Братя Българи, преди 1 година
Какво знаете за Киро Петков и баща му Петко Петков, та гласувате за тях..??
476
5
 
12
 
! Отговори
Ужас 2022 преди 1 година
Толупа не искал да бъде повече главен Рекетьор на държавата.Колко е скромен.
475
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борисов предлага съвсем разумни неща, но свикналите да не мислят, а да повтарят опорки, естествено, ще продължат да си ги пишат. Пазел се да не го арестуват, сигурно затова е готов да приеме съдебната реформа на ДБ, току -що го заяви по тв. Да, има кусури, като всеки жив нормален човек. На фона на останалите ни "политици", факт, че той е политикът, който знае какво трябва и се опитва да го направи. Да видим останалите дали ще се инатят.
474
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко: Всички заедно с ДПС в коалиция. Заедно в калта и заедно с Пеевски и Гешев.
473
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП ще предложат кабинет, който Боко може да подкрепи без преговори.