Явор Колев: Руски хакери атакуваха неуспешно България

Те са свързани с руски агенции
16 окт 2022 09:57, Росен Стойчев
141
Явор Колев: Руски хакери атакуваха неуспешно България
Снимка: БГНЕС

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна. Това коментира в студиото на Нова  бившият шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев.

Още по темата
По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

„Това е група, която е атакувала над 50 държави. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

 „Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. „ А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, подчерта Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес Бг,е живият пример за проводник на Руските интереси във България,вижте кои са им собствениците и на коя държава служат,време е да се обърне сериозно внимание на това продажно сайтче!
68
0
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААА преди 1 година
Хахахаххахахахаххахахахахах! Смяях :D
67
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русороба се ражда с увреждане. За него по-велико от руснака няма. Дори самият той се смята за по нисш.
66
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подлите руснаци са виновни за почти всички сривове в държавата ни... Включително падането на правителствата ни.
65
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американофилите, които в по-голямата си част не познават пола си, сънуват как Зеления и д-е-б-елите му украински рецидивисти ги ОПват изодзадзе :D
64
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаци ви се привиждат на вас - русоробите. Даже си представяте как руснаци челастрят жените ви, а вие стоите отстрани и биете чи....
63
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атакували са ви мозъците руските хакери хахаххахахахаххахахаххахахахахах
62
1
 
10
 
! Отговори
НИЩОЖЕСТВО преди 1 година
Държавния апарат си направи ПР... железни са ... смазаха атаката на 14 годишен от някакво село в далечна Руска република...
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само руснаци им се привиждат на тези.Прекалили са със зеленото на зелю
60
0
 
14
 
! Отговори
А ето реално проблем преди 1 година
В списъците, публикувани от Уикилийкс, според които ЦРУ е следяло хиляди телефони и смарт телевизори чрез зловреден софтуер, попадат и 148 IP адреса в България.ЦРУ е наблюдавало адреси и на Софийския университет, българската стокова борса, закритото вече Министерство на администрацията, една банка и фирма Лирекс единствената, която е кандидатствала пред ЦИК да осигури машини за гласуването на предстоящия парламентарен вот, съобщава bTV.
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
59 dos всеки може да направи с обикновен ping в конзолата. Това не е атака. Просто така работи протокола.
58
1
 
6
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 1 година
Пхахахаа. И Явката със силата на свръхмощен сисадмин е издърпал мрежовият кабел и е спасил великият WordPress код на НОЙ!
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обем на трафик: DDoS атака използва множество отдалечени машини (зомбита или ботове), което означава, че може да изпраща много по-големи количества трафик от различни места едновременно, претоварвайки сървъра бързо по начин, който избягва откриването.Начин на изпълнение: DDoS атака координира множество хостове, заразени със злонамерен софтуер (ботове), създавайки ботнет, управляван от командно-контролен (C&C) сървър. За разлика от тях DoS атаката обикновено използва скрипт или инструмент за извършване на атаката от една машина.Проследяване на източник(и): Използването на ботнет при DDoS ат
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лесно откриване/намаляване: Тъй като DoS идва от едно място, е по-лесно да се открие произходът му и да се прекъсне връзката. Всъщност една опитна защитна стена може да направи това. От друга страна, DDoS атака идва от множество отдалечени места, прикривайки произхода си.Скорост на атака: Тъй като DDoS атака идва от множество места, тя може да бъде разгърната много по-бързо от DoS атака, която произхожда от едно място. Увеличената скорост на атака прави откриването й по-трудно, което означава увеличени щети или дори катастрофален изход.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква е разликата между DoS атаки и DDoS атаки?Основната разлика между DoS атака и DDoS атака е, че първата е атака система върху система, докато втората включва няколко системи, атакуващи една система. Съществуват обаче и други разлики, свързани или с тяхното естество, или с откриването, включително:
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41---- Ами доказателства някакви . Вземи убийството на Дугина . Отговорност поеха някакви руски партизани , къето били мнооооооого неща взривили , ама досега си траели . Убиха Дугина и пак изчезнаха . Тоест - пълни измислици . Всеки може да си пише , каквото си иска и каквото му изнася . Ако бяха казали ,че са американци , или марсианци и те стоят зад свалянето на сайтовете , защото си нямали друга работа
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като сървърът е наводнен с повече пакети от протокола за контрол на предаването/протокола за потребителски дейтаграми (TCP/UDP), отколкото може да обработи, той може да се срине, данните може да се повредят и ресурсите може да бъдат погрешно насочени или дори изчерпани до точката на парализиране на системата .
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атака за отказ на услуга (DoS) наводнява сървър с трафик, което прави уебсайт или ресурс недостъпен. Разпределената атака за отказ на услуга (DDoS) е DoS атака, която използва множество компютри или машини за наводняване на целеви ресурс. И двата типа атаки претоварват сървър или уеб приложение с цел прекъсване на услугите.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
56 ddos не е хакерска атака, никой уважаващ себе си хакер или изобщо запознат с материята не би го нарекъл така. Така че не дрънкай глупости, а прочети защо по протокол сървърът е длъжен да отговори. Същото е както ти спамиш тук.
50
1
 
4
 
! Отговори
Малееееей преди 1 година
Тоя се пенсионира с тези хакери.Поне един да беше фанал да видим как изглеждат?