Явор Колев: Руски хакери атакуваха неуспешно България

Те са свързани с руски агенции
16 окт 2022 09:57, Росен Стойчев
141
Явор Колев: Руски хакери атакуваха неуспешно България
Снимка: БГНЕС

Хакерската атака, осъществена в събота срещу български институции, не беше успешна. Това коментира в студиото на Нова  бившият шеф на „Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев.

Още по темата
По думите му основната идея на атаката е да компрометира съответната институция, че не се грижи достатъчно добре за дигиталния си образ.

„Това е група, която е атакувала над 50 държави. Нейните атаки имат повече пропаганден ефект. Дойде ред и на България, но са атакувани и държави от ЕС. Вероятно една от причините е по-голямата активност в българския политически живот”, добави той.

 „Познавайки работата на Федералното бюро за разследване, съм сигурен, че тази група е известна на американските служби до последния ѝ член. Очаквам в кратки срокове да бъдат задържани, когато са извън Русия”, посочи той.

Това, по думите му, е хакерска група, която се контролира от руските служби. „ А и самата риторика е присъща на режима в Кремъл. Няма съмнение, че са покровителствани и направлявани от службите на Русия”, подчерта Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЯпонияНа 6 септември 2022 г. Killnet обяви, че е атакувал 23 уебсайта на четири министерства и агенции, включително e-Gov, портален сайт за административна информация, администриран от Digital Agency , и eLTAX, местен данъчен уебсайт, администриран от Министерството на вътрешните работи Афери и комуникации , както и услугата на социалната мрежа " микси ". [15] [16] На 7 септември те също публикуваха видео , обявяващо война на японското правителство и обявиха, че са атакували метрото в Токио и метрото в Осака . [17] [18] На пресконференция на същия ден,Главният секретар на кабинета Хирокадзу
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съединени щатиНа 1 август 2022 г. групата и нейният основател, наречен Killmilk, поеха отговорност за кибератака срещу американската отбранителна корпорация Lockheed Martin , като отмъщение за системите HIMARS , доставени от САЩ на Украйна. Групата каза, че Lockheed Martin е действителният спонсор на световния тероризъм и че е отговорен за хиляди и хиляди човешки смъртни случаи. Малко преди атаката групата обяви, че ще извърши нов тип кибератака, различни от техните DoS и DDoS кибератаки, извършвани преди.Killmilk каза, че атаката е насочена към производствените системи на Lockheed Mar
47
0
 
2
 
! Отговори
Гладио преди 1 година
Бившият директор на ЦРУ Уилям Колби определя като най-важна програма[1] операцията Гладио, подозирана в тероризъм, политически убийства, изработване в рамките американския план Demagnetize на фалшива информация и доказателства и налагане на обществено мнение, че извършените атентати са дело на леви екстремисти свързани с Източна Европа и въвеждане от управляващия елит на Стратегията на напрежението за манипулиране на общественото съзнание.[5]
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НорвегияГрупата се насочи към норвежки организации чрез различни DDoS атаки на 28 юни 2022 г. Националният орган по сигурността на Норвегия смята, че не са били компрометирани лични данни.
45
1
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
А не може ли да са от САЩ, също като атаките по време на изборите за Европейски парламент?!
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЛитваГрупата пое отговорност за DDoS атаките срещу литовската мрежова инфраструктура. [7] [8] [9] Те казаха, че кибератаката срещу Литва е отмъщение за спирането на транзита на стоки към руския ексклав Калининград.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хакерите на Killnet са заподозрени, че са направили опит да блокират уебсайта на конкурса за песен на Евровизия по време на представянето на Украйна на конкурса през 2022 г. с DDoS атака, която беше блокирана от италианската държавна полиция, но групата отрече в своя канал в Telegram атаката им да е се провали. Впоследствие те атакуваха сайта на държавната полиция, като подчертаха как са блокирали атаката на Евровизия, а не същото. [6] След нападението те заплашиха да нападнат 10 европейски държави, включително Италия.
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИталияУебсайтовете на Istituto Superiore di Sanità и Италианския автомобилен клуб бяха атакувани в петък, 14 май 2022 г. Уебсайтът на италианския Сенат беше атакуван и блокиран за един час при същата атака. [6] На 29 май 2022 г. те обявиха нападение срещу Италия с непоправими щети, планирано за следващия ден. На 30 май 2022 г. атакува Италия и успя да блокира няколко уебсайта, докато атаката срещу сайта на CSIRT беше неуспешна. Атаката не беше толкова опустошителна, колкото се предвиждаше. По-късно Killnet похвали CSIRT за тяхната отбранителна работа, подигравайки се на правителството
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧехияKillnet пое отговорност за атаки срещу уебсайтове на чешки държавни институции през април 2022 г.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След експлозии в непризнатото Приднестровието , Службата за информация и сигурност на Република Молдова съобщи, че хакерската група pro-Killnet е предприела серия от кибератаки от чужбина срещу уебсайтове на молдовски официални власти и институции. Това стана дни след атаката срещу румънски сайтове.
39
0
 
2
 
! Отговори
Гладио преди 1 година
Причината за това бе проста. Атентатите трябваше да накарат италианците сами да искат от държавата повече сигурност. Тази политическа логика е в основата и на всички тези атентати и кръвопролития, които в бъдеще ще останат неразследвани и за които няма да има осъдени, защото държавата не може да изрече присъда срещу самата себе си...Гладио е кодовото име на италианската тайна паравоенна организация на НАТО, замесена в терористични атаки под фалшив флаг като част от стратегията на напрежение.
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Killnet стоят зад атаки срещу румънски правителствени уебсайтове от 29 април 2022 г. до 1 май 2022 г.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя в качеството си на какъв се изказва? Настоящият шеф на тази служба къде е и защо мълчи?
36
0
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 1 година
Простичко е за хора, които могат да мислят. За хипнотизираните розови понита е отвъд възможностите им.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кillnet е проруска хакерска група, известна със своите DoS (отказ от услуга) и DDoS (разпределен отказ от услуга) атаки срещу държавни институции и частни компании в няколко страни по време на руската инвазия в Украйна през 2022 г. Смята се, че групата е създадена някъде около март 2022 г.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха,"руски" хакери,точно като ония пак "руски" хакери,които хакнаха Северен поток и сег а не дават на руснаците да припарят до хакнатата част,а цените на хЪЪЪмерканския газец скочиха до небесата!А кой има интерес от това хакване,попитайте в американското посолство - те много добре знаят,кой има интерес да скара народите на Русия и България,та белким потече безконтролно оръжие за украйна.Простичко е!
33
0
 
6
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Т.е. похвалиха се в телеграм, че атаката им е била неуспешна ли? Оф съвсем се обърках вече....
32
2
 
5
 
! Отговори
01100011100100 преди 1 година
Възможно е и да са от НАТО за да повдигнат омразата. Защото ако са хахери няма да ги усетите. Докато тук се гони медийна популярност - което може би навява на мисълта - омраза...и от там да се гонят други цели. Реално няма как да знаете кой и от къде е.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е те си го написаха в телеграм канала, че са KILLNET, какво има за разследване, не мога да разбера.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя сме шник като дойде в НСБОП, не можеше да си пусне компютъра...