Светлин Танчев: Положението е по-страшно, отколкото през 1997 г.

Политиците разумно да преценят кой групи да се подпомагат, зове икономистът
Обновена: 18 окт 2022 21:10 | 18 окт 2022 20:55, Красимир Ангелов
37

Инфлацията у нас гони нови рекорди, като по данни на НСИ на годишна база тя достига 18,7%.

"Положението е по-страшно, отколкото през 1997 г., защото тогава имаше убежище в еврото и долара. Хиперинфлацията, която преживяхме тогава, беше сведена в границите на България. Сега виждаме, че всички държави страдат от инфлацията", заяви икономистът Светлин Танчев в ефира на "Денят ON AIR"

"Валутният борд е устойчив, когато икономиката ни върви, изнасяме стоки и продукти и салдото ни е позитивно. Ако се допусне икономиката да се забави, има сериозен риск за всички системи, които работят в момента", подчерта той.

Според Танчев към момента всички големи държави работят върху това да "намалят търсенето и да извадят парите от хората", увеличавайки лихвите. Те се стремят да намалят паричния ресурс и намаляване на инфлацията.

"У нас наблюдаваме прекъсване с реалността. Тук се говори за раздаване на пари. В България се подпомагат дори и бизнеси, които са много печеливши. Банките също вече влизат в период, в който ще имат повече печалби. Политиците трябва разумно и прецизно да преценят кой групи да се подпомагат", смята икономистът.

В ефира на Bulgaria ON AIR Танчев подчерта, че "политиците са се научили да изследват какво искат да чуят хората и да им го дават".

По думите му българинът не е образован финансово. Той подкрепи твърденията си със статистика, според която има рекорден брой изтеглени заеми след вдигането на лихвите.

Вижте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
При Виденов проблемът бе хиперинфлацията за няколко месеца и ограбване спестяванията и заплатите на хората. Тогава от някъде 50лева за германска марка, стигнахме до 1700.Борда свали курса на 1000,а реално тогава трябваше да бъде около 200. В един момент някои заплати паднаха до десетина долара на месец. И не е вярно, че е имало какво да се яде. Лично аз бях на хляб и сол, но в един момент останах и без пари за хляб, че струваше 600лева, а разполагах с 2000 на седмица.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как така през 1997 еврото е било убежище, след като тогава нямаше евро?
23
2
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Вярно е при виденов можеше поне да се храниш нормално за разлика от сега
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоз валутен борд да не би да е повече от заемите и кредитите взети за да е защита някаква,че на него да се надяват въпреки че с таз инфлация целта е да оберат всички заработени средства от труда народен да го сведат до бедност и в недоимък да се влачи,а средствата итнесени встрани на ляво,сиво след туй изпрани внесени в финансовия сектор за легализиране по нов кръг щот са комисионни и касаят финансови дела с техни материални средства,методи,начини обвързани стоковото стопанство за превъртване.
21
0
 
1
 
! Отговори
Ъъъ преди 1 година
Кой групи да се подпомагатИ почвам да бегам бате
20
1
 
5
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
България трябва да се опита да си запази валутния борд защото има опастност спекулантите да го атакуват.
19
0
 
4
 
! Отговори
Глобалиста преди 1 година
Процесите които протичат са глобални никои с нищо не може да влияе в България на тях.Напечатаха доста без покритие. Енергийната криза е следствие на голямото търсене.Процесите са дълбоки и няма да се балансират бързо в икономиката.Предстои много голяма болка която ще бъде изпитана.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС избиха жи вoтните на село и млечните продукти в България поскъпват повече, отколкото по света.
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не забравяме все пак че 95% от борсите се държат от фирми на ГЕРБ и ДПС. Те се опитаха да предизвикат кризата с олиото, после и с хляба, и с каквото се сетите. Целта им беше да настроят хората срещу Промяната и отново да върнат Мафията.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама как така Световна инфлация бе, я питайте герберите - те ще ви кажат, че Кирчо и Кокорчо са я измислили.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко спечели и ще свали бензина, кашкавала и ще свали пенсиите на хората. Работната заплата ще се намали, за да не предизвиква инфлация. Ще насочи парите за пенсии към бизнеса си.
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Банкянския похотливец с чекмеджета сега ще свали всичко. Нали затова си го избрахте. Големия победител. 3а 14-ти път би БСП. Нали това ви втълпяваха медиите му 12 години.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как поскъпване?! Нали Киро и кокоро ги няма? Нали те бяха виновни за високите цени?
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Византийците не успяха, османците не успяха, руснаците не успяха НО жалкия фигурант и шaйкaта му гр индъри ще затpият България!
11
4
 
7
 
! Отговори
Куньо преди 1 година
Светлин Тачнев може да отиде да си запали червената диплома. През 97 година беше извършен умишлен престъпен фалит от комунистическите остатъци, покровителствувани от Русия и тайните й служби - вместо с деноминация, комунистическата *** стопи на хората парите с хипер инфлация. Сега пак комунистическа *** се опитва да стопи хорските пари, но на фона на 97 година това е нищо.
10
7
 
4
 
! Отговори
До Ганьо #7 преди 1 година
И какво е виновен Радеф, я се аогументирай, а не рИви гербарско...
9
2
 
14
 
! Отговори
Специалист преди 1 година
Още по-страшното е, че няма дългосрочен икономически план. И нито една партия го няма. В главите им е само Украйна, Русия, Македония. Тоест няма никакво бъдеще, дори мечта за бъдеще. А България умира и всички го виждаме.
8
5
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Валутния борд не се справя в днешно време със задачата си -инфлацията да Е от 3до 5% на годишна база.. Инфлацията официално е към 15.5 % , а не официално 30-70 % поскъпна живота в разни сфери. И тъй като има голяма инфлация, а и има голямо желание от управляаащите да се харесат на пенсионери, безработни, майкиТе с майчинство... те взимат заееми за да подържат курса на Бойко -да "купуват" гласове косвенно... 12 миллиарда заем за по малко от година никак не е малко. Ако немаше Ватутин борд, то....
7
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
СЛАВА НА ЕС И НАТО! ПАЗЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ КОРУМПИРАНИТЕ И ПРОСТИ ПОЛИТИЦИ С ПАГОНИ!
6
1
 
4
 
! Отговори
До христо христов преди 1 година
*** ти ни кара да и викаме вyвyзeлке