Ескадрилата F-16 няма да има пълни бойни способности преди 2029 г.

В продължение на 6-7 години военните пилоти няма да летят
240
Ескадрилата F-16 няма да има пълни бойни способности преди 2029 г.
Снимка: БГНЕС

Ескадрилата F-16 няма да придобие пълни бойни способности до 2029 г.- 2030 г., съобщи служебният военен министър Димитър Стоянов.

Жизненият цикъл на МиГ-29, с който в момента дават дежурства пилотите ни, ще приключи вероятно през следващата година.

Още по темата
"Това са 6-7 години, през които нашите авиатори няма да имат възможност да летят", предупреди министърът.

Той добави, че прегледа на отбраната е записано, че нуждите на България са не за една ескадрила, а за три.

"През 2025 г. ще дойдат първите 8 самолета F-16 , но това не е достатъчно. От тях 4 ще се използват активно, а това означава 50 часа налют на пилот, което е крайно недостатъчно при норма от 180 часа поAirpolicing. Трябва да имаме още 8 самолета, защото в първия договор няма достатъчно въоръжение за всички 8 самолета.

Във втория договор е предвидено да има и допълнително въоръжение, и нови двигатели и ще разполагаме с високо точно оръжие", каза Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..просто Мутрьо се откупи с тия ф-16 ЗА НАША СМЕТКА !..Това е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ срещу нацията и силно се надявам да бъде възмездено подходящо !..Иначе ще остане в сила вика на Чалгаря:-"Нема такава държава"..
123
0
 
5
 
! Отговори
Продажници преди 1 година
До 155 Не ми отговори на въпроса, защо на турция дават Ф-16, а нас карат да чакаме като куче, което очаква да му подхвърлят кокълче при положение, че ние сме им ги платили по рано ??? Това не е ли унизително отношение към България ? Или ти американофилче викаш, че щом са твоите господари може. За каква 1 година ми говориш? Ние ги платихме преди няколко ?
122
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че няма да е готова - най-малкото трябва да се обучат нови пилоти по Натовски стандарт. Ей тези като Резидента, само са яли народни пари с по 3 летателни часа на година и ще се изпопребият заедно със скъпия самолет още първия ден.
121
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Продажници...Ще ти дам два милиарда *** купи за 1 год.изтребители.Това да не е да си купиш дъвки....
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"През 2025 г. ще дойдат първите 8 самолета F-16" Ще дойдат ама друг пък. Дайте още 2млрд и може да дойде 1 или 2 през 2026
119
2
 
12
 
! Отговори
Продажници преди 1 година
Къде сте бе евроатлантици, къде сте бе евродjендария да ни обясните, защо вашите господари ни продават нещо, което не може да се използва амнайси години и на всичкото отгоре и няма необходимото и достатъчно въоръжение ??? Малко пари ли им дадохме ??? Защо на турция ще вземе от ФАЩ Ф-16 преди нас след като сме ги платили ? Защото ни имат за планктон, а вие им лижэте задniците. Продълажавайте в същия дух продажници скопени.
118
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие наистина ли си мислите, че ще ни дадат самолети. Залагам каса бира срещу шише лимонада, че кьорав самолет няма да получим.
117
1
 
8
 
! Отговори
Горублянски експерт преди 1 година
Тъмън като дойдат, и влиза в сила забраната на керосина и ще трябва да ги бартеросваме за електрички....
116
1
 
19
 
! Отговори
ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА преди 1 година
Ситуацията: ПАРИТЕ ги Няма, щото са дадени и САМОЛЕТИТЕ ги Няма. Българска Армия - също НЯМА и както изглежда няма да имаю. Питам: ЗА ЧИЙ СА НИ ТОГАВА САМОЛЕТИ? Самолет армия не прави, той е само един от многото компоненти на армията. Територия със самолети не се отбранява, отбранява се с ПВО, с механизирани бригади, с пехота... Забавно е като се позамисли човек.
115
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие не разбрахте ли че няма такива самолети, никога не е имало и няма и да има? На България и беше наредено да си плати такса спокойствие в размер 2.18 милиарда лева. после още един път в размер 2.9 милиарда лева. Това цената която плащаме за това че нямаме армия и сме наели НАТО да ни пази. Тези такси тепърва ще растат след като вече сме вкарани във войната срещу Русия. Тепърва ще има да плащаме много милиарди на САЩ.
114
2
 
10
 
! Отговори
СТАРО ЖЕЛЯЗО преди 1 година
ГРЕШНИ ПАРИ за СТАРО ЖЕЛЯЗО! Това е нашата "покупка" на F-16. По договор няма дори да получим всички самолети, част от тях остават в САЩ за обучение на наши пилоти. Инак аз си мисля, че тези самолети ИЗОБЩО НЯМА ДА ГИ ПОЛУЧИМ. Събитията се развиват твърде бързо... Но нека да видим.
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дотогава нито самолетите ще дойдат, нито ЕС ще съществува, нито България ще съществува. Поръчайте още ако искате..
112
2
 
5
 
! Отговори
до F16 е ОК преди 1 година
Така наречените "стари Мигове" бяха много добри изтребители за времето си допреди 35 години! За съжаление днес физически са толкова остареми и амортезирани, че дори не подлежат на ремонт и модернизация - пари на вятъра! Та, допреди 30 години нямаше многоцелеви самолети, ВВС се делеше на изтребителна, бомбардировачна, щурмова/фронтова и разузнавателна авиация!
111
4
 
11
 
! Отговори
тт преди 1 година
Въздушно пространство се охранява с ВВС, ПВО и ПРО. Ние не разполагаме нито с едно от тях, за ВМС и Сухопътните войски да не говорим! Извод - Бг няма армия и едва ли ще има! "Който не храни своята армия ще бъде Принуден да храни чужда!" Силно се съмнявам, че ще съхраним целоста на Бг.
110
12
 
5
 
! Отговори
F16 е ОК преди 1 година
А какви бойни способности имат старите руски тенекии МиГ 29 не ми се мисли ! Преди година падна единият в морето и погуби пилота без да уцели тренировъчната цел !
109
1
 
13
 
! Отговори
Мдаа... преди 1 година
Осем самолета с орязани функции, тоест, само с ракети "въздух-въздух", без контейнери за целеуказание по наземни цели и високоточно оръжие, и туй "чудо" струва Един Милиард и Триста Милиона Долара, тоест, една ЕФка ни излиза окло 160,000,000 долара!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Чудя се, как все още сме съхранили държавноста си, а и за колко време?!
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиката за закупуване на хвърчила идва от президенството.Сега пък искат 3 ескадрили по 16 изтребители!!! А, ПВО кога ще купуваме, или ракетите изстреляни примерно от Просия, ще ги гоним с изтребители. Ще станем за смех на целият свят, който и без това ни се смее, където разчитаме на старите С-300 и други съветски антики. Небе се охранява с ПВО, а не с изтребители.
107
2
 
6
 
! Отговори
Пълен смЕх, преди 1 година
нека първо да дойде ескадрилата,пък тогава ще видим евентуално какви възможности има...или няма;)Сега само се прелива от пусто в празно,за да се оправдаят дадените(и взетите) пари;)
106
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Активист БСП(к) - Разбира ти главата от Миг-ове и таралясници, колкото на Киро от куролация и литмуси.
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имаш 1000 бойни дрона е много добре . Може да накажеш всяка армия още при старта .