Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно

Димитър Стоянов след решението на НС за даване на оръжие
3 ное 2022 16:15, Елка Василева
179
Военният министър: Предложението ни за Украйна ще е крайно консервативно
Снимка: архив, БГНЕС

Министерството на отбраната в съответствие на решението на парламента ще подготви своето домашно, като нашето предложение ще бъде крайно консервативно. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по повод приетото от парламента решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България. Той присъства на дебата, но напусна пленарната зала преди самото гласуване.

Още по темата
Тази консервативност произхожда от член 9 на Конституцията, където ясно е записано, че въоръжените сили са гарант на сигурността, териториалната цялост и суверенитета и от член 3 на Вашингтонски договор, където изрично е записано, че всяка страна трябва да поддържа собствен отбранителен потенциал, обясни Стоянов.

На въпрос какво въоръжение може страната ни да предостави на Украйна министърът каза, че в конкретика може да се влезе, след като бъде направен съответният анализ.

На уточняващо питане за даване на системи за противовъздушна охрана министърът отговори следното: "Нееднократно съм повтарял, че тежко въоръжение, каквото са комплексите С-300, С-125 и останалите наши зенитно-ракетни комплекси, както и самолети СУ-25 и МиГ-29, няма как да бъдат дадени в този момент".

За да бъдат дадени, трябва преди това да дойдат заместващи платформи, подчерта Стоянов.

Като говорим за старо руско въоръжение, необходимо е да се отчита останалите страни каква техника получават в замяна. Тя не е по-нова, но все пак е западна и е съвместима с техниката на страните членки на НАТО, коментира също военният министър.

Ние имаме излишна техника, която е обявена за продан, каза Стоянов и даде пример с вертолет Ми-24, като уточни обаче, че такъв не е бил поискан от украинската страна.

Досега нормативната база, която съществува, е ясна и категорична – освобождаването от техника става чрез разпродажба на търгове, поясни също Стоянов, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
шкембе войвода преди 1 година
До Анонименама не се скатавай бе , марш на фронта кво драскаш кой се скатава и кой не дай пример, ***
116
0
 
0
 
! Отговори
шкембе войвода преди 1 година
До Анонимен свастика да си туриш и бандера в сърцето, европеецо, те другите не са европейци само бандеровците сте такива....ай сектир бе
115
0
 
0
 
! Отговори
шкембе войвода преди 1 година
До ...братчед кога сме давали не е имало такава ситуация....
114
0
 
0
 
! Отговори
шкембе войвода преди 1 година
До Анонимензначи си *** по новите норми в ЕС
113
0
 
0
 
! Отговори
шкембе войвода преди 1 година
До Анонименкомплексът ц300 не е демоде мой, свери си данните и като си голтак и даже не си виждал АК па и димка сигурно, не се обаждай...
112
3
 
2
 
! Отговори
Лъчо преди 1 година
Този зелен варшавски чорап да изчезва, заедно с льотчика!
111
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Компромис. Цялата Турска армия да се покръсти в църквата в Истанбул от Българския Патриарх и ще има смисъл да ходят да спасяват Украинците, но после кой ще спасява държавата освен пак Левски няма кой друг.
110
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Стига пропаганда само оръжейните компании и агресорите печелят от война. Нито сме едното нито другото. Конфликта е от преди влизането ни на държавата в ЕС. Сега воюващите не са в ЕС но историята е ясна всеки военен конфликт смалява държавата, а всеки мирен път я е увеличавал. Турския президент може само да мечтае да бъде пропуснат с цялата си армия до Украйна. Дори и в ковид ковчег да е ще трябва да заобикаля. Кой каквото си постеле....
109
1
 
4
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 122 - Какви процедури - нас 6 месеца ни управлява канадец ти за процедури и правила ми говориш. Под възможност за подмяна на въоръжението би следвало да се разбира ЗАКУПУВАНЕ (рекет по време на криза) с нашите пари на западна предимно американска техника от тях (депутатите), а не някакво безплатно даване срещу нашето въоръжение.
108
9
 
3
 
! Отговори
Руско преди 1 година
Защитавайки Украйна защитаваме и България.Ако Тя падне Путин /като Хитлер/ няма да спре Румъния и Ние сме под ботуша му.Който пречи саботира /Военния Министър явно шикалкави/ си е на Путинова Хранилка у нас .добре че Русия губи и икономиката и рухна та по малко агенти у нас ще храни.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога минаха първо четене, второ четене и всички процедури?
106
1
 
0
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
До до 86ИнтересноВКР-то ако те е действало значи си бил в казарматаАма като си там как ще те изселват в турски регионНай много да те преместят в черния триъгълникМежду другото се изселваше в Странджа СакарМежду другото колегата не знам кой набор е ама аз съм видял това оноваТака че с интерес ти чакам мемоарите
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предоставянето на оръжия за фашистите в Украйна е враждебен акт, национално предателство и въвличане във война!!!!!!
104
0
 
1
 
! Отговори
Бате Иво преди 1 година
Докторе ти в цивилизована Европа въобще знаеш ли какво ставаИ аз се бях насочил натамПо точно към цивилизована ГерманияАма говорих с един приятел който е тамВика за момента по добре стой безработен в България отколкото тираджия в ГерманияЗа британците пък да не говоримЩо не се усетих преди брекзита да си взема статутСега да си живея на британски социални помощиВсякакви роми и арабели ги точат те на укрите ще помагатМежду другото поговори с някой който е бил в Украйна
103
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С машинките ни подмениха вота,за да гласуват това!Проклетници,проклетници,проклетници!Гръм да ги удари!Земята под краката им да се разлюлее!Мизерници!Хаир да не видят!!!
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проклетници!!!В ада ще горите!!!
101
3
 
2
 
! Отговори
читател преди 1 година
До анонимен "ако военния ..."Понеже кире и сие, не са самураи сепукото е за целокупния български народ - този който не гласува за ТЯХХХХ!!!!
100
5
 
7
 
! Отговори
ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ преди 1 година
ДАНО ДА ГОРИТЕ В АДА, А ДЕЦАТА ВИ ДА ОБИТАВАТ ТАЗИ ЧЕРНА И ОБГОРЯЛА ЗЕМЯ, А САМИТЕ ТЕ ЩЕ ЗАПРИЛИЧАТ НА ТЕНИИ
99
9
 
8
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Министърчето май не разбира, че е в изпълнителната власт и е там да изпълнява това, което е прието от законодателната власт, т.е. парламента. Като ти казват да пращаш, пращаш. Не философстваш.
98
3
 
17
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Доволни ли сте, че с вашите оръжия ще се избиват невинни жени, деца и старци в Донецк?