Украинските бежанци в хотелите, в които почиват държавните служители

България се грижила най-добре за бежанците си в целия ЕС
162
Украинските бежанци в хотелите, в които почиват държавните служители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бежанците трябва да решат до 15 ноември дали да отидат в държавни бази. Това са държавните хотели на ведомствата, там, където почиват всички български държавни служители и семействата им, това заяви служебният министър на турицма Илин Димитров пред БНТ.

„Ние ги местим от едни хотели в други. Да, има различни категории,, някои не са пригодени за зимата, в момента ги пригодяваме, слагаме печки и климатици където трябва, но условията са повече от добри. Дадохме срок от 15 дни, за да не е шоково и да могат бежанците да решат дали искат да се преместят. В базите има има интернет, топла вода, отопление“, увери Димитров. Има обаче твърде много хора и твърде много интереси и с получава игра на развален телефон.

„Бежанците и хотелиерите могат винаги да се възползват и от националния ни портал, където на три езика могат да получат информация как става самото преместване. Държавата се е погрижила и за това“ допълни той.
Държавата поема ангажимент да плати на хотелиерите престоя на бежанците до 15 ноември.

„Оттам нататък хората могат да останат, ако решат да си плащат или ако хотелиерите решат да плащат разноските. България се грижи най-добре от целия ЕС за своите бежанци - платили сме най-много средства и от ден първи те са настанени в хотели. Това е невероятен имидж пред Европа - солидарност и съпричастност, но просто финансите ни свършиха", обясни министърът.

По данни на финансовото министерство държавата е отделила около 520 млн. лв. за бежанците, като конкретно министерството на туризма е платило 186 млн. лв. Илин Димитров посочи, че тази сума ще нарасне до 220 млн. лв., като 95% от парите са от еворфондове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: бежанциИлин Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ужас.... Продължавай да навиваш за Путин и ще си получиш заслуженото много скоро ...
91
0
 
49
 
! Отговори
мак преди 1 година
Бг политици живеят с проблеми на украинци, сякаш вече оправиха България. Кога някой ще припомни на наглите гости, че не са в позиция да капризничат, да правят фасони и да изискват каквото и да било.
90
3
 
31
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
До 110 да, част от парите дава ЕС. А ЕС откъде ги има? Май не знаеш, чакам отговор.
89
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво точно му харесвате на Путин? Руските заплати ли са високи, пенсиите ли са високи, помощите за безработни ли са високи? В Русия е мизерия. И всичко това при високи цени на петрола и природният газ, а Русия е най-богатата страна в света на природни изкопаеми. Пари обаче Путин дава само на олигарсите, които са близко до него.
88
3
 
41
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Намерили балъци за това, Байдън забърка тази каша, да ги прибере.
87
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите ги дава ЕС.
86
3
 
25
 
! Отговори
Йосиф преди 1 година
Харесва ми идеята ! Сега всички държавни служители ще си плащат хотелите като всеки нормален човек в България. Нека да се интегрират държавните служители в стандарта на гражданите които плащат много повече от един държавен служител за почивката си.
85
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кога ще въведете украинския за задължителен у нас ,защото те така искат..
84
4
 
24
 
! Отговори
на 8ми Септември 44т преди 1 година
3ти Украински фронт част от "великата" червена армия влиза и окупира БГ и 3 години са на издръжка на държавата. Само казвам
83
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По възможност женския украйнски волейболен клуб при нашите бизнесмен....
82
2
 
49
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
А кога ще се погрижи за българите ?
81
2
 
66
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Уважаеми украинци. Знаете отлично, че сме бедни и си късаме от залъка за вас. Осигуряваме ви условия, които не осигеряваме дори за собствените си хора. Не е лукс да, но...храна, дом, интернет, финансова помощ. Какво повече искате или очаквате? Повечето от вас са в България от поне 6 месеца, някои от началото на войната. Не виждам желание за интеграция, за търсете на работа, ако щеш и желание да понаучите езика, който е толкова близък до вашия. Тежко е знам, но не можем да направим повече за вас.
80
35
 
8
 
! Отговори
Грешен подход преди 1 година
още от самото начало. В Рунъния например парите не ги дават на хотелиерите, а директно на бежанците. Така те могат да рещат дали да се настанят в хотел или да си търсят квартира. Сега пак на никъде: да ги настанят в почивни станции. Как да се интегрират, как да си намерят работа когато са настанени в Горно Нанадолнище?
79
1
 
50
 
! Отговори
Петр преди 1 година
В квартала започнаха да им чупят номерата и да ги взимат. Напълни се с украински коли, които не плащат данъци, нито зони. Спират, където искат. Като няма номер идват и я вдигат. Те повече номер не могат да си изкарат.
78
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а българите да умрат от глад и студ важното че укропите са наи добре в бг българите са неграмотни а укропите са уважаван народ те имат висши образувания и са неонацисти наи наи пред тях да ги обслужвате на всякакъв вид обслужвания
77
1
 
22
 
! Отговори
Iv преди 1 година
На два милиона по 200 лв да им вземеш като удръжки са доста повече отколкото на стотина незадоволени уж богаташчета, дето ника им показва, че още не могат да си намерят някоя да им го лапне. Та кой на чий гръб живее не е много ясно... Иначе претенциите за нет ми се губят. Като толкова искаш - оператори има, че и мрежата е бърза. Ама забравих - как да дадът 20-30 лева месечно горките.
76
8
 
25
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
колони цистерни и камиони с лекарства и храни заминават за Украйна, платени чрез завишените цени в бензиностанции, магазини и аптеки от българския народ ----///----- Ти какво искаш бе, клоуне? Някой да воюва вместо тебе и ти даже за пари да не се бръкнеш.
75
3
 
57
 
! Отговори
аа1830 преди 1 година
Някои като повтарят тези 15лв да ми обяснят как стигат за наем и храна, при положение че отоплението зимата на една стая е поне 100лв....нали се сещате от чии джоб се плащат тея пари - не ги плаща Урсула ами ние глупаците които ходим на работа всеки ден и чиито родители стоят в панелките с отрязани радиатори. Всичко заради единия ни имидж в Европа, както се е изразил въпросния "експерт" .
74
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега ако ни накарате и украински да учим в умилище ,за да им е по-удобно на украинските туристи...няма да се очудя.
73
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие умишлено объркахте понятието бежанец и бежански център като ги настанихте на хотел на първа линия.сега мислят ,че са туристи,нито имат стимул да учат език,нито да работят ,те са по-привилигировани от данъкоплатците на България.сякаш са горно качество,да ги храним,топлим,лекуваме,а те ще спят и ходят на плаж.