ПП ще направят правителство на малцинсвото с втория мандат

Пет национални приоритета са във фокуса на евентуалния им кабинет
Обновена: 23 ное 2022 12:40 | 23 ное 2022 12:24, Камелия Цветанова
260
ПП ще направят правителство на малцинсвото с втория мандат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ПП са готови да направят кабинет на малцинството, обяви съпредседателят на политическата сила Кирил Петков.

„Ако вторият мандат дойде при нас, заедно ще работим за формирането на правителство на малцинството с ясна визия, стратегия и план", заяви той.

„Минаха близо 2 месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи като първа политическа сила, е, че избра Вежди Рашидов за председател на НС. ГЕРБ изкараха хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта”, категоричен бе Петков.

Според лидера на ДБ Христо Иванов е ясно какви са рисковете от правителство на малцинството.

Двамата очертаха пет национални приоритета, които стоят пред тях.

Христо Иванов увери, че ПП и ДБ ще постъпят отговорно.

„Не сме търсили подкрепа от никой. Дадохме ясни виждания какви са приоритетите и ще стане ясно кой иска да се приемат тези закони и дали председателят на НС ще ги насрочи за обсъждане“, посочи Асен Василев, съпредседател на ПП.

Петков изброи предложенията, които са приоритетите и които ПП ще внесе за обсъждане в НС преди да получи втория мандат.

Те са оттегляне на промените в Изборния кодекс, предложение за промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор, приемане на решение за внасяне на бюджета в НС при залагане на 3% дефицит, промени в закона уреждащи процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР така ме изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно без намесата на президента, промени в НПК, с които разследващите органи да водят досъдебно производство, приемане на Закона за антикорупционната комисия, приоритетно насрочване за разглеждане в НС на всички закони свързани с Плана за възстановяване, обсъждане на законите за приемането на България в Еврозоната и Шенген.

Според Асен Василев тези законови промени могат да бъдат приети до Коледа.

Той смята, че президентът Румен Радев трябва да забърза връчването на мандатите за съставянето на правителство и коментира, че до момента консултациите при него не са дали резултат, като това основно се дължало на „импотентността на ГЕРБ“, които не са способни да предложат нищо.

„30 години виждахме как всяко едно правителство се разбираше с предишните, за да не го закача. ПП спря реката над бизнеса  без да вдига данъците, започнахме да слагаме базисни социални мерки и за първи път неравенството спадна откакто сме в ЕС. За първи път се направиха постъпки да има разследване на главния прокурор, да бъде внесено за разглеждане от ВСС досие, с нарушенията които той е направил, опит за възстановяване на справедливостта и това не се хареса на политическата класа, която от 30 години смуче силите на хората, фалшифицира изборите, за да краде данъците и парите на европейските данъкоплатци“, коментира Василев.  

„Нашите родители направиха две големи стъпки, за да бъде България нормална държава – влязохме в ЕС и НАТО, а на нашето политическо поколение се пада задачата да довършим интеграцията в ЕС, така че да не сме в периферията, а да сме европейска държава с европейски доходи и справедливост. Двете големи задачи, които ще завършат прехода в Европа са влизането в Еврозоната и членство в Шенген“, обяни той.

„Паралелно с това трябва да борим неравенството с нормални и разумни мерки, които не нарушават финансовата дисциплина и това става като се спрат кражбите. Като четвърта национална цел трябва да си поставим задачата бизнесът да бъде освободен от административния рекет и трябва да започнем да възстановяваме справедливостта, да има разседлаване на главния прокурор, промени в законите за съдебната власт. Всичко това не е само условие в Плана за възстановяване, за да се вземат едни пари, а условие, за да сме нормална държава“, посочи още Василев.

Според него тези задачи са изпълними при желание на НС да приеме кратка законодателна програма и при наличието на редовно правителство, което да проведе тази политика.

Христо Иванов коментира, че очевидно страната има нужда от управление и че такова не изглежда да се сформира.

„Възниква едно мнозинство, което може да прерасне в коалиция и да състави управление, което да върне страната назад. Очевидно е, че сме и в сценарий за нови избори. Отсъства обаче позитивен сценарий, а такъв е възможен“, каза той.

Според него пред България стоят няколко големи задачи – Еврозоната и Шенген, стартиратето на Плана за възстановяване и устойчивост, извършването на съдебната реформа, освобождаването на бизнеса от натиск като основна предпоставка за икономически растеж.

„Има огромни възможности и те стоят пред нас в следващия период и ако не ги реализираме в следващите 12 месеца, не е ясно кога ще има следващ политически прозорец, за да се осъществят“, предупреди Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още по темата: правителствоппДБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
5
 
! Отговори
Нямате ли срам? преди 1 година
Един от приоритетите: "промени в закона уреждащи процедурите по избор на председателите на службите за сигурност и главния секретар на МВР така че изпълнителната власт да може да ги назначава и ръководи ефективно БЕЗ намесата на президента". Т.е. искат премиерът да има АБСОЛЮТНА власт и НИКАКЪВ контрол! Иначе са "против" Президентска република, че много власт имало в един човек (което е лъжа, защото там ИМА силен парламент, Президентът САМО назначава ПРАВИТЕЛСТВОТО и носи отговорност за НЕГО).
190
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Боже упаси от тази напаст ПП и ДБ! Не дай, Боже, тези некадърници да докопат властта пак!
189
0
 
23
 
! Отговори
перко преди 1 година
Няма да е лошо да ходите всички от ПП да минете на психиатър и на тестове за наркотици! Можете да вземете и ДБ. Затвора ви чака, а вие правителство ще правите! Затова Радев не бърза с мандатите защото педи него ще е прокуратурата.
188
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тези хора нямат връзка с реалносттаа, толкова са обсебени от жаждата за власт че си вярват на собствените фантазии, въздухари
187
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еи това българските политикантчета са готови на всичко само да се докопат до кокала!!
186
1
 
6
 
! Отговори
Щом те са казали.. преди 1 година
Аз пък ще легна със Скарлет Йохансон и Ангелите на Виктория Сикрет. Нищо че те искат. Малцинството определя !
185
9
 
1
 
! Отговори
Ван Дер Хейден преди 1 година
Под всяка статия с ПП и ДБ, се плюнчат всякакви *** от Герп
184
0
 
6
 
! Отговори
НАЗДРАВЕ преди 1 година
ПРЕПОРЪЧВАМ НЕЗАБАЛНО ДА ВЪРНЕТЕ МАНДАТА НА ПРЕЗИДЕНТА, ЗА ДА МОЖЕМ ОКОЛО ТРИФОН ЗАРЕЗАН ДА ПРИЗВЕДЕМ СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ !!!
183
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм виждал досега по нагли крадци от простото Киро и опуленият Асан.
182
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПП и ДБ това не са партии. Това са сектанти с капаци на очите, фанатизирани едноизмерни същества, които само се чудят за какво да се заядат и върху кого да излеят омразата си.Индивиди, затънали безвъзвратно в посредственост и липса на идеи. Щяха да бъдат просто досадни, ако нямаха властови претенции. Тези от ПП и ДБ не бива да бъдат допускани до властта, ако не искаме да съсипят окончателно България.
181
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простото Киро трябваше отдавна да е в затвора за нарушаване на Конституцията, а ококорената Асенка трябваше да бъде обесен на първият срещнат стълб.
180
1
 
14
 
! Отговори
Da преди 1 година
Ха честити да са тогава на простия народ, отново новите космически цени на горивата. Посредниците на Киро истината не спят, а потриват ръчички.
179
0
 
13
 
! Отговори
Питам преди 1 година
А къде е голямата задача да свалят Гешев ? Сигурно разбраха че не може да стане.
178
2
 
20
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Не е нормално да искаш да настъпваш мотиката постоянно?! На тия нещо не им е наред.
177
1
 
16
 
! Отговори
анономен преди 1 година
Оле мале- е няма такава комедия като тия))))))))))))))). Простото си е просто
176
0
 
15
 
! Отговори
хммм преди 1 година
тоя отляво много охранен бе егати бурсука. Пуснал една гуша колкото главата му широка, прилича на някой пеликан.
175
1
 
8
 
! Отговори
Бандитите от дЕ пЕ преди 1 година
сЕ нямат бъдеще във България и скоро ще пътуват на гости при Мохамед.Да внимат със заплахите че ще се самоутрепят при Мохамед.
174
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не им се сърдете на момченцата, де. Комуноиздънки второ и трето поколение. Какво видели като семейно възпитание? Родителите пооткраднали нещо по времето на Жанчо и пратили наследниците да вземат американски дипломи, че това ще се котира добре у нас. Я ми кажете някой да знае какъв трудов стаж имат тези шмекерчета преди Фуражков да ги назначи министри? Щото аз не намерих нещо. Иначе добре владеят лаенето и чупките в кръста пред милионерското съсловие.
173
5
 
1
 
! Отговори
След 33 години преди 1 година
Османската демокрация разсипа,унищожи и счупи държавата и изгони над 5 милиона Българи зад граница и над 1 милион Българи безследно изчезнали от репресии и геноцид на Движещата Потурнашки Султанат и престъпни групировки да за ликвидиране на Християните.
172
13
 
1
 
! Отговори
Да се споразумеят преди 1 година
ПП и ДБ могат да се споразумеят с БСП за промяна на Изборният кодекс при която с бюлетина да могат да гласуват само хора над определена възраст, например родени преди 1952г. Някои от тях наистина имат затруднения при гласуване с машина. Това устройва БСП, защото те разчитат на пенсионерските гласове, а при това няма да увеличи много купеният вот. Време е да седнат и да се разбера, защото иначе работят в полза на ГЕРБ.