Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната

Сега реалният й размер е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност
Обновена: 8 дек 2022 12:20 | 8 дек 2022 11:31, Камелия Цветанова
216
Минималната заплата става 850 лв. или 50% от средната
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. Това реши на първо четене парламентът като прие предложените от "БСП за България" промени в Кодекса на труда (КТ). Към момента това би означавало минимален размер от 850 лева, се посочва в мотивите.

Още по темата

"За" бяха 175 народни представители, трима се въздържаха. Не бе прието предложението срокът между двете четения да е 14 дни, както поиска  "Български възход" и в крайна сметка остана срок от седем дни.

Целта на законопроекта, според вносителите, е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

Георги Гьоков от левицата припомни, че от доста години се работи за механизъм, който да осигури автоматизъм при определянето на минималната работна заплата с отчитане на променящите се условия и без субективни решения. В тази връзка е внесен и техният законопроект, който ще гарантира постоянство и предвидимост за гражданите и за бизнеса, и ще отстрани опасността от "замразяване“ за определени периоди на нейния размер.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите. /БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ако минималната паднес, кво правим?
86
1
 
13
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
До АнонименТова сравнение е направено защото Румънците бяха в пъти по - зле, икономически от нас когато ги приеха в ЕС. С дружните усиля на поколение БГ "политици" сега ние сме в пъти по-зле от тях. Българина не се чувства добре в родината си ..... това е лошото ... а в чужбина си емигрант ....последна дупка на кавала!
85
2
 
7
 
! Отговори
Хей преди 1 година
До Инч ХайИзборите били за наивници...Ако беше така щяха ли да купуват гласове и да раздават кебабчета. Твоят глас има стойност, тяхната игра е да те излъжат, че няма.
84
1
 
7
 
! Отговори
124 преди 1 година
До 123. Мнението ми е, че политиците не влачат България към ада. ТЕ Я ВКАРАХА ТАМ. Поздрви.
83
3
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 1 година
До Анонимен Минималната трябвало да е 1000 евро. Много на дребно мислиш, дай да я направиме 50000 евро и да затапим шейховете в арабския свят.
82
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ефектен обрат чрез Обратен ефект - обещавайки РАЯ политиците влачат България към АДА!
81
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
850 обаче бруто. Нето я има 600 лв я не
80
4
 
3
 
! Отговори
Милионер преди 1 година
Изобщо не ме интересува Румъния. Нито пък Шенген. ВАЖНОТО Е Мирослав ТОШЕД ДА ПЕЕ. Както и да свирят тези виртуози от оркестъра му. Ако не искат, ще си намеря оркестър и ко йда ми пее. БОТЕВА.
79
3
 
5
 
! Отговори
Хей преди 1 година
До Янева Защо, България е неспособна и иска някой да я дондурка ли? Ако хората не си знаят интереса и чакат некой батко да им го обясни, проблема е в хората. Всъщност много хора, повечето, в България се оправиха. Вие от Бузлуджа е за вас остава надеждата като стегнат един ден летящата чиния да ви пратят в прекрасния свят на комунизма.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Границите са отворени от как сме в ЕС. Кеф ти Румъния, кеф ти Германия. При дойчовците мин заплата е още по-висока! Ходи там, никой няма да те спре.
77
2
 
10
 
! Отговори
Инч Хай преди 1 година
Изборите в БГ са една залъгалка за наивници. Може да се избира между а) голямо зло; б) по-голямо зло; и в) още по-голямо зло.
76
5
 
19
 
! Отговори
Румъния преди 1 година
В Румъния минималната работна заплата 650 EUR/1 300 лв./. Кога ще ги стигнем Американците, пардон Румънците. Питайте българския Меси!
75
3
 
8
 
! Отговори
Бай Шиле преди 1 година
В Русия съм! Целта на ковида беше Путин да почне войната която да го погребе. Революция ще има и в Русия, и в България, че даже и в Китай.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българинът - Много са ниски доходите , политиците са ни виновни! Политиците - Вдигаме минималната заплата! Българинът - Тия искат да фалират държавата и да съсипят бизнеса!
73
5
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
След 12 г. управление на КОМУНИСТА БОРИСОВ, в БЪЛГАРИЯ отново има режим на тока.. След всяко негоно правителстонв, имаше СЛУЖЕБНИ. Никой нте иска да управлява сфалира държава. С изключение на простия лекар, макар и професор Габровски. То и Македония иска да убие Трифонов, но той се е дрогирал и си мисли, че пее. ТОШЕВ И ВАСИЛКЕ. Бойко Борисов лежи болен, а тези от Герб му носят лекарствата. ЧЕСТИТО НА ОБИКНОВЕНИТЕ БЪЛГАРИ. През 2023 г. ще съм още по-богат.
72
1
 
3
 
! Отговори
Хей преди 1 година
До Анонимен 75 Че нашите политици кой ги избира? Ако хората не могат да разпознаят собственият си интерес, как да им се помогне? Ако отидиеш да гласуваш и не знаеш защо и за кого, а го караш фенската, тоя е много интелектуален, сигурно ще ме излъже, я да да гласувам за батката с мисирките, че много ме кефи как говори.Е тогава няма да станат нещата и след 1000 години.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как смятате? Може ли да има равни между неравни? Как си представяте по-богатите да ви приемат на равно с тях? Истината, е че е сбаркано-заложено по начало ценостната системата на хората. Не че не е невъзможно тези които са по-равни от вас да станат равни с вас, просто не го искат и няма да го позволят, защото винаги ще намерят причина да кажат аз направих това и това, а онези нищо и няма начин те да зимат колкото вас...
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно така се "намалява" инфлацията!
69
4
 
10
 
! Отговори
wer преди 1 година
И, ако във Видинско средната заплата е 900лв, минималната 850?
68
3
 
9
 
! Отговори
Педро Санчес преди 1 година
Борисов и Пеевски режат клона на който седят. Как да станеш нормална държава със закон и ред като 30 години е имало беззаконие и пладнешки обири и освен да крадеш - друго не знаеш!