Нужен бил широк дебат за минималната заплата

С административни мерки никой не бил забогатял
Обновена: 21 дек 2022 21:19 | 21 дек 2022 20:57, Екип на Bulgaria On Air
26
Нужен бил широк дебат за минималната заплата

Скандал се разрази в Народното събрание по време на гласуването на увеличението на минималната работна заплата.

По темата трябва да има сериозен разговор, за да бъдат постигнати желаните ефекти. С административни мерки никой не е забогатял. Не трябва да се бърза, а да има дебат по темата. Твърденията за намаляване на минималната работна заплата са спекулации - тя ще се увеличи, но въпросът е с колко. Това заяви депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му партията ще направя всичко възможно, за да има правителство с втория мандат, защото България има нужда от редовен кабинет.

"Служебният кабинет не се справя с много неща. Колкото по-дълго управлява, толкова по-видими ще стават слабостите. Най-лошият вариант за България е служебният кабинет на Радев да продължи да управлява. С втория мандат се отдава добра възможност за съставяне на правителство и трябва да я използваме максимално", поясни той.

Пред Bulgaria ON AIR депутатът отбеляза, че все още не са водени разговори с "Продължаваме промяната" за състава на потенциалния им общ кабинет, а единствено за приоритетите си.

"От "Демократична България" не държим на ресори и ведомства. Държим единствено на програма и приоритети", подчерта гостът.

Димитров отбеляза, че е добре до местните избори да се създаде кабинет, който да свърши работа.

"Като гледам бюджета, съм все по-притеснен. Колегите гласуваха 7 диференцирани ставки. Това са минус 520 млн. лева за бюджета. За да може дефицитът в хазната да бъде в рамките на необходимия за еврозоната, е нужен редовен кабинет", констатира той.

Депутатът коментира и изказванията на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че "когато "Продължаваме промяната" се откажат да защитават руските интереси през "Лукойл", може да се помисли за подкрепа".

"Да го приемем за закачка - с чувство за хумор. По темата "Лукойл" свършихме много важна работа. Нашият законопроект мина - ако се налага, в целия сектор на нефта и нефтопродуктите, ще може да бъде назначен особен търговски управител. Ако има системно нарушение - ще има решения", припомни той.

Димитров обобщи, че България въвежда европейския регламент за изземване на свръхпечалбите в сектор енергетика, което касае и петрола, и електропроизводството.

"Докато нямаме ефективен регулатор - Комисия за защита на конкуренцията, другото е бягане по тъпа", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: Мартин Димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната заплата засяга пряко около милион човека и още толкова засяга непряко, а депутатската заплата засяга 240 човека. Не искаш ли широк обществен дебат за заплатата на всеки един поотделно в България.
18
1
 
5
 
! Отговори
Мартинчо, преди 1 година
Отново ли се правиш на умен. Питай Мавъра бе, стига с това лобиско популиско тупкане на топката. Чашата скоро ще прелее! Заедно с кръвните си братя комунистите, разкарайте плоския данък. Въведете необлагаем минимум и семейно подоходно и нещата ще си дойдат по местата. И стига с това подпомагане на бездарни бизнесмени. Оставете пазара да изчисти мъртвата тъкан. Иначе няма напред, няма обединено общество, няма партии, няма справедлива държава, няма бъдеще.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В предишните години минималната заплата беше 40-44% от средната заплата, а сега се очертава през 2023 година да е 36% от средната заплата. Ако приемат класа и другите добавки да влязат в минималната заплата, минималната през 2023 ще е по-ниска от сегашната.
16
0
 
10
 
! Отговори
Минималната преди 1 година
Минималната заплата за румънците вече е 650 евро в България, замръзнала е на 355 евро, а средната заплата е почти 1400 евро, икономиката се развива бързо, чуждестранните инвестиции възлизат на десетки милиарди евро, къде сме?
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът не може да предложи висока минимална заплата,защото търговските вериги му извиват ръцете.Решението е излизане на производителите на пазара за стоки и услуги,без зависимост от веригите и партиите.Който предложи качество и ниска цена,той ще може да увеличи и часовата ставка,но трябва закон за минималната часова ставка а не за минимална заплата за всички работещи.Така ще има смисъл и работещите да се конкурират за да получат по висока часова ставкаТака ще е реален и пазара на труда.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България е социална държава, усилията трябва да са насочени към социална справедливост и да се подпомагат не фирмите анай-уязвимите социални слоеве,ако допринасят за общото благоденствие а не само да цокат. Но за това е нужно да бъде елиминирана"дълбоката държава" чрез избори за ВНС,но не по този изборен кодекс а по нов с превес на мажоритарност,като кандидатите се предлагат от гражданите по места а не от партийните централи,защото пак ще се получи същата ситуация в НС,сбирщина от партици
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С дебат, без дебат МРЗ трябва да стане 1000 лв. още сега. От много дебати го докарахте до дъното на ЕС по доходи. Ниски пенсии, ниски заплати... Крайно време е бизнесът да започне достойно да заплаща за положения труд. Трудът струва пари. Няма безплатен труд.
12
0
 
15
 
! Отговори
Не! Нужно е преди 1 година
депутатите да получават минимална заплата за времето на лежанка в парламента,при условие че работят поне по 8 ч на ден в поне 5 дневна работна седмица.
11
3
 
9
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Този от дай България бил промяната малелелемалелелеужас и чакате от този да ви управлява ей хора защо сте толкова заблудени
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната заплата е измама. Трябва дебат за часова ставка, както е в другите държави.А усилията трябва да са насочени към цените.Защото колкото и да бъде увеличението то бива"изядено"още същия месец от цените.Затова трябва производителите да открият свой фирмени магазини а не да бъдат изнудвани от веригите за да има жестока конкуренция и никаква помощ за тях от държавата.Това всъщност е целта на пазарната икономика.Конкуренция,т.е. високо качество на ниски цени.А не като е сега.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я моа ли да ви тегля една дълга от името на целокупния български народ и да приключим дебата ***
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе защо няма нищо за убиеца на котки и пенсионери крумчо ДЕБИЛзарков
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно излишно. МРЗ няма никакво значение. Много шум за нищо е пак.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая шушу мига от къде изпълзя пак, да и пробутва глупостите си?!?
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пелтек,толкова си прозрачен че чак дрънкаш,ама иначе си баш "демократ"който крепи дисагите на червената олигархия!ОтпаDък си ти МаЛтинчо,отпаDък и то голям!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Широк дебат се изисква, ако я изравнявате с европейската.
3
1
 
16
 
! Отговори
Nvp преди 1 година
За американските централи как ли ще се изкаже,тоя платеният.
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо е нужен широк дебат зивзек за вашите заплати оти са 12.000лв а трябва да са 710лв бруто
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте се...от увеличение седнахте намаление да гласувате!Изчезнете като дим!Дим да ви няма!Откачалки...по цял свят инфлация има и хората протестират да им качват заплатите,а вие тука прекалявате да се гаврите с нас!