Гълъб Донев настоява за енергийна стратегия до 2053 г.

Енергийният пазар трябвало да е конкурентен и финансово стабилен
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Посоката за развитието на енергетиката в България е ясно определена в Закона за енергетиката, а именно създаване на предпоставки за качествено и сигурно задоволяване на потребностите на обществото от електрическа и топлинна енергия и природен газ. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на форума "Българската енергетика – Стратегия 2023 - 2053", организиран от Министерството на енергетиката.

Определящо според премиера е създаването и развитието на конкурентен и финансово стабилен енергиен пазар, както и енергийни доставки при минимални разходи. Тук според него същинският въпрос е как в условията на глобална енергийна криза, усложнена геополитическа обстановка и стремеж на ЕС към декарбонизация на икономиката, да бъдат постигнати тези цели. Затова визията е не просто необходима, а задължителна, заяви Гълъб Донев.

Той каза, че служебното правителство предлага проект на стратегическа визия за развитието на електроенергийния сектор за периода 2023 - 2053 г., защото в условията на енергийна криза България не разполага с утвърдена стратегия за развитие на енергетиката. Без стратегически документ, който да дава ясни цели за развитието на сектора, всяко правителство ще напомня на човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението, каза премиерът.

Той припомни, че през миналата седмица със свое решение Народното събрание задължи служебното правителство в срок до 31 март да предоговори Националния план за възстановяване и устойчивост в сектор енергетика. Това насочи част от общественото внимание към процедурния път, който страната ни ще трябва да проправи в преговорите с ЕК, отбеляза Донев. Той обясни, че по същество предоговаряне на Националния план за възстановяване е немислимо без стратегическата визия за развитието на електроенергийния сектор за следващите поне 30 години. Визията отразява националните специфики в областта на енергийните ресурси и общите европейски политики и цели за развитие на енергетиката в светлината на европейския зелен пакт, посочи служебният премиер.

Той подчерта, че основен приоритет при изготвянето на стратегията е гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата роля на България като нетен износител на електроенергия и балансьор за региона. Донев каза, че за него е важно да отличи усилията, които бяха положени в последните месеци от Министерството на енергетиката, за да се извърши подробен анализ на състоянието на енергийния сектор. Приложени бяха най-съвременните методи за енергийно моделиране на база на на реалистични прогнози и допускания, посочи Гълъб Донев. /София Господинова, БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Трябват ни АЕЦ преди 1 година
Иначе спрем ли ТЕЦ-овете (по-рано или по-късно) ще трябва да внасяме електроенергия. Това са основни мощности, с перки и фотопанели няма как да се заместят.
16
0
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Лаврентий Берия: ТЕЦ-овете може да са по-малко вредни с подходящи филтри но не и да имат по-малко въглеродни емисии. По принцип има технологии за намаляване на въглеродните емисии от ТЕЦ, но са много скъпи и на практика неприложими.
15
4
 
0
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Тези проруски ,,специалисти,, нямат думата. Каквото се реши в Брюксел това трябва да бъде и ще бъде.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Големият шлем - 4 ядрени реактора, петролопровод Александруполис-Бургас, Турски поток.
13
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
До Сандо - Санде, ТЕЦ- овете могат да са доста по безвредни. Но при определени вложения. В пречистващи филтри. Обаче това ще намали печалбата на собствениците, а те - милите, хич не искат това. Затова сега синдикатите вдигат джабъла. По лесно е да извиваме ръцете на ЕС, да се тровим, обаче на пипаме "святата" печалба на "инвеститора". Ако обезопаси ТЕЦ-а си, никой не го бие да затваря.
12
0
 
1
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 1 година
Мда.., чета, местя, чета, местя.... някой разбра ли какво предлага Донев по същество? Дрън-дрън и бла-бла обаче какво точно? Атомна енергетика ли? ВЕЦ- ове? Пречистватели за ТЕЦ- ове? Аз не разбрах. Също така и защо служебен кабинет прави "визия"? Много приказки. До сега само за "затворени" ТЕЦ-ове дрънкаме. А защо не за пречистващи системи за тях? Никой не иска да ги затворим. А да намалим емисиите. Но някой трябва да вложи в скъпи пречистватели, а хич, ама хич не му се иска май.
11
0
 
1
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Защо се сърдите на служебните нали вие същите гласувахте за пъпъ за Радев втори мандат за чалгарите за отровите вие същите искахте промяна имате я защо не сте доволни радвайте се
10
2
 
0
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Аз не искам да сме износител на ел енергия и да дишаме тука мизерията на ТЕЦовете! Ако искат да правят бизнес да не е на гърба на здравето на хорта
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ТОЯ КОМОНИСТ НЕ ГО СЛУША ГЛАВАТА!
8
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До Анонимен...... България загива....... Алооу руски, май Блатната федерация пак ще ни изпревари във фалита и изчезването :)))))))))))))))))))))))))))) Виж си БВП на глава с колко ви изпреварваме бре. Мин. заплата в Блатната империя 160 евра :))))))))))))))))))))))))
7
2
 
4
 
! Отговори
силно замислЕна преди 1 година
Ама то ще има ли държава България до тогава?!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква стратегия бе гугутке мамина,ами той планът е разписан Мариците отиват в небитието,втора АЕЦ няма да има,милиардите за енергиен преход от Европа отиват при подходящите лица а всички ние правим като вятъра!
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ няма стратегия за абсолютно нищо, даже за един първи сняг и всяка година са изненадани и неподготвени. Блато! А какво да говорим стратегия за семейства, население, икономика, енергетика, развитие, и каквото се сетите. Просто сме едно нищо.
4
2
 
10
 
! Отговори
Една тъпа преди 1 година
Тези са най-глупавата пасмина в цялата държава..Стратегия до 53 ..,че те няма да я доживеят...!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гълъб тоя гълъб бразилски ли е ,щото по действията изглежда такъв
2
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гугутчик Радев, времето ти на кръжене изтече. Айде да си кацнеш у гълъбарника.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На снимката :прилича на невестулка, която гледа само да пакости и погледа показва лицемерие и лоши намерения .