Найденов: 4 млрд. е стойността на оръжията от България за Украйна

Един от отраслите със скок в приходите е оръжейният
19 яну 2023 22:22, Нели Христова
116
Найденов: 4 млрд. е стойността на оръжията от България за Украйна
Снимка: БГНЕС

"Подчертава се ролята на България в значителната военна помощ в първите месеци от войната и до август 40% от необходимия дизел за бойните машини на украинската армия. България е задействала таен план, който осъществява през фирми посредници и трети страни. Тази информация в "Ди Велт" казва нещо, което част от обществото знаеше, а друга подозираше - българско оръжие стига до Украйна. Около 4 млрд. е стойността на износа на оръжия и боеприпаси от България, които достигат до Украйна", заяви бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

По думите му 3 отрасъла са в основата на икономическия ръст на страната ни - износът на електроенергия, оръжейното производство и горивата.

"Няколко дни по-рано Bloomberg цитира информация, че от България през Чехия част от тежкото въоръжение, което включва самолети Су-25, гаубици и системи за реактивен залпов огън също за изнесени в Украйна. Беше налице отричане от страна на българските държавни ведомства. Става дума за въоръжение, което е било снето от отчет и е закупено от частни фирми. Част от него е било изнесено и доставено през Чехия за Украйна", обясни Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Според него е имало таен план за участието на България във военната подкрепа на Украйна. И той е бил таен заради опасенията от политически сътресения, които да доведат до падане на правителството.

"В момента се обсъждат решения, свързани с доставката на нови въоръжения. Към този момент имаме съгласието на Германия, Франция и САЩ за предоставянето на танкове "Леопард". Очакваме на срещата в Рамщайн да се вземе решение за предоставяне на тежки бойни танкове. Очаква се към тези решения да се включат Великобритания, Испания, Дания, Полша. Ние можем да дадем всичко - танкове и ПВО системи. Въпросът беше да се проведат разговори за компенсиране на това, което ще предоставим. Не съм чул да се водят тези разговори, закъсняваме", каза още Ангел Найденов.

Решението, което взе Народното събрание, обвързва превъоръжаването и модернизацията на Българската армия с предоставяне на въоръжение на Украйна, изтъкна бившият министър на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да дават, че скоро НАТО няма да го има.
85
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фашиста Найденов се хвали че бил въоръжил украинските фашисти с оръжие на стойност 4млрд.лв.. Нещата вече са стигнали до необратими ментални проблеми! Предателите и фашистите ги разстрелват, нали?!
84
8
 
7
 
! Отговори
Лошо нема преди 1 година
Минимум милиард и половина е чистата печалба от износа на оръжие. Косвената полза е, че България даде своя скромен принос за отблъскване на руската агресия.
83
3
 
16
 
! Отговори
ЗАДКУЛИСИЕ преди 1 година
А пък аз си мислех, че политиката е "прозрачна" дейност и че политиците са "длъжни" да информират избирателите си за своите действия, особено за тези действия, които имат геополитически характер и засягат националната ни сигурност. Изглежда нищо не е такова, каквото ТРЯБВА да бъде. ЗАДКУЛИСИЕТО вече не е вътрешен процес, а се превърна НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА. До какво ли ще доведе това?
82
3
 
10
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Къде са парите ?
81
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Спас Китай е превзел източна Русия... и Сибир... Спасе ЧУКЧА ПИСАТЕЛ НЕ ЧИТАТЕЛ ВЗЕМИ СЕ ОБРАЗОВАЙ!!! Къде Сухой произвежда своите самолети включително стелтове? В Москва(МиГ завода е там) или Комсомолск на Амур? Къде се намира най-голямата корабостроителница на Русия - "Звезда"? Газопровода Силата на Сибир 2 се прокарва през Монголия точно до "Далечния изток" за да се газифицира - там сега се намира 40% от промишленото производство на Русия. Района не е газифициран ама изобщо.
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябваше открито да помагаме, а не пак като шушумиги. Всичката ни такава. Чужди вестници ще ни казват колко сме били солидарни.
79
17
 
15
 
! Отговори
Спас преди 1 година
Спасявайки Украйна, ние спасяваме себе си. Най-лошото е зад гърба ни защото Русия вече се разпада. Китай е превзел източна Русия и Сибир икономически.
78
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешев нняма да съзира никой.Гешев ги прибира приходите , Бойко ги складира .А Българина Мастрррррубира
77
21
 
10
 
! Отговори
Асен преди 1 година
И какво,ако тогавашното правителство на ПП е знаело,че оръжието отива в Украйна? Значи са знаели, че отива там,където е необходимо, за да може една нападната суверенна държава да се защити от световния терорист.И всички, които твърдят, че Русия ни е освободила от турско робство: това е безспорен факт,но Путин ли ни освободи,кажете ми? Или СССР?Освободи ни Царска Русия, която болшевиките унищожиха 1917-а...
76
3
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 85 Така си е .
75
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то хубаво 4 млрд - ама къде са влезнали, в чии джобове !?
74
3
 
11
 
! Отговори
Чоката преди 1 година
Защо не са 8 милиарда?
73
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Откъде знае тоя червен кхмер :)))
72
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх от провидението трябва да има! Никой няма да се отърве от възмездие!
71
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направихте ли си завещанията бре войнолюбците ? Не че ще има кой да ви наследи...
70
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който работи у Арсенал да има едно наум га се наложи да се прикриват следите
69
17
 
15
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
Когато укри и наемници ядът здрав бой по всички направления се почват анаЛизите, кой колко е дал, ще даде а бесарапски фронт "изравят" масови гробове с родилки и новородени..толкова си можете.
68
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам Нинова да излезе сега и пак да излъже че нито един български патрон няма в Украйна.
67
12
 
31
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Да си спомним клетвите на харвардските лъжци, дето не пращали оръжие към Украйна.