Тайните договорки между София и Киев за доставките на оръжие

Шлюке разказва за разследването си за индиректният ни износ на оръжия
Обновена: 21 яну 2023 12:29 | 21 яну 2023 12:28, Йоана Цонева
173
Тайните договорки между София и Киев за доставките на оръжие
Снимка: БГНЕС

Чрез статия с внушителното заглавие в "Ди Велт" "България - как най-бедната държава в ЕС тайно спаси Украйна" стана ясно, че страната ни е изнасяла оръжие и муниции още от самото начало на войната.

Интересен факт е, че и бившият премиер Кирил Петков, който твърди, че сме "застанали на правилната страна на историята", и бившият вицепремиер Корнелия Нинова, която казва, че не сме изнесли за Украйна "и един патрон" се оказаха еднакво прави.

Какъв обаче е не българският, а германският прочит на тази история?

Доставките на оръжия в Германия е тема, която се дискутира непрестанно, защото и там политическата сцена е разделена. Това е причината и автора на статията в "Ди Велт" Филип Фолкман-Шлюке да се интересува каква е ситуацията и в другите страни и откъде всъщност Украйна получава голяма част от оръжията от началото на военните действия, защото украинското правителство не е излизало с информация по темата.

Шлюке установява, че страната ни е една от страните с голямо оръжейно производство, в частност калибри, и е започнал да проучва ситуацията в България и се свързал с бившият ни премиер Кирил Петков.

"Изненадах се от това, което чух и от готовността да говори с украинския въшнен министър Дмитро Кулеба, който ми разказа, че посещението му през април е било "тайна мисия", на която е бил изпратен лично от президента Володимир Зеленски, с цел да доведе България до решението за подкрепа към Украйна. И си казах, че този аспект изглежда интересен", заяви авторът пред bTV.

На въпрос защо този процес е трябвало да бъде тайна в България, той заяви, че страната ни е особен случай, понеже от една страна може да предложи муниции и съветско оборудване, а от друга страна е имало правителство, което не е могло да задвижи процецса.

Още по темата
"От една страна Кирил Петков от моя гледна точка много прозападно, проевропейски настроен и от другата страна – социалистическата партия, която най-малко исторически е свързана с Русия. Социалистическата партия ясно заяви намерения за прекратяване на коалицията при изнасяне на оръжия за Украйна. Това беше едно особено стечение на обстоятелствата, което не се наблюдаваше в други държави и в тази връзка мисля, че в крайна сметка се стигна до морала от страна на Петков, след като Украйна директно е попитала за помощ. Кулеба ми разказа, че именно през април Украйна е била в голяма нужда от муниции. В същото време руските окупатори са атакували с пълна сила и правителството е трябвало да вземе крайно решение в тази ситуация. Голяма част от германците намират това решение на българското правителството за смело", заяви Шлюке.

Доставянето на оръжия се е случвало индиректно, което го потвърждава и Украйна. Всичко се е случвало чрез посредници, през Румъния, Полша и Унгария, категоричен е авторът.

"Тук особеното е, че е имало уговорка между Киев и София. Българското правителство е експортирало доставките към тези държави не безцелно, то е знаело че крайната дестинация е Украйна, и това е бил обмислен ход. Можем да го наречем формалност или политически трик, но е истина че този политически трик се случи точно, когато Украйна можеше да изгуби войната и в Германия това решение се приема по-скоро като правилен инструмент на действие", заяви той.

На въпрос дали има информация за българските фирми-доставчици той отговори, че не е разследвал този аспект.

"Видях изявлението на „Кинтекс“ от края на лятото, за броя и вида на експортираните оръжия, това което не разследвам са кои конкретни фирми и посредници. В случая се уповавам основно на информация от Киев, а именно колко оръжия с български произход са постъпили на украинска земя. Намирам за интригуващо да се види кои са те и по какви начини са достигнали до разпространението, но мисля че това може да бъде обект на разследване от страна на българските журналисти", заяви Филип Фолкман-Шлюке.

Той заяви, че като  журналист разполага от една страна с директна комуникация с украинския външен министър и голяма част от украинското правителство, а от друга, чрез политическа уговорка, има бившият премиер на България.

"В моята история става въпрос за това да публикувам този политически процес, да покажа на читателите непознатото дотук. И в Германия тази роля на българските оръжия в началото на войната беше непозната.  Въпросът за включените фирми е по-детайлен, несъмнено заслужава да му се обърне внимание. Бих се радвал, ако българските медии се заемат с този аспект. Като журналист използвах принципът на двата източника. Какво се е случило по пътя между Румъния, Полша и Унгария не е фокус на моята работа, но със сигурност, когато тази война приключи ролята на България ще бъде добра изходна точка за още разследвания", заключи Шлюке.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
4
 
! Отговори
Киев-София преди 1 година
Кирчо, не съм от твоите, но с тази постъпка, ме накара да се гордея, че съм роден в България. На тези които пишат глупости...Турция няма санкции срещу Русия и продава дронове на Украйна, също смело от страна на Анкара. България влезе в положителен аспект в историята за тази Война и това се помни с векове. Иран продадоха дронове, Русия отрече, след което Иран призна, Русия още не. Това самосебе си потвърди, колко е грешна Русия с това нахлуване. Тотална грешка господа от Кремъл!
83
7
 
4
 
! Отговори
? преди 1 година
Киро е Пич, след новите избори ще изнасяме по същия начин за Русия.Все пак агентите на ДС при ДПС/ГЕРБ/БСП са най+много и най-силни.Имахме само няколко месеца нормално правителство, ЕС ни одобри план за 14 милярда безвъзмездна помощ, помогнахме на Украйна, Лукойл плати първи данъци /да това стана преди лятото на 2022/, махнахме корумираната спец прокуратура / гледай видеото на Яни Янев - скритата камера за да видиш защо. Пренесохме студения резерв от Доган към Марица 2, Но това СВЪРШИ
82
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирето е пекан лъжец. На калъп да го хванат, пак ще отрича. Типично лъжливо и крадливо комунистическо чадо!
81
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американофили и русофили са народни предатели. Пoрното в Украйна не е наш проблем и въобще не се идентифицирам с киното на олигарсите. Тук и руснаци, и украинци живеят мирно и сами си хулят управниците, така че Кирил да не ми се хвали, че е бранител на доброто. Войната е бизнес, а не идеология. И той също както политиците на САЩ/ЕС/Украйна и Русия се интересува от собствения си джоб и от джобовете на олигарсите около него, а не от интересите на средната класа. На такива като него среден пръст.
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2 *** Американофили,какво да очакваш? Единият проси! Другият дава тайно и мълчи! Сега изплю камъчето,но то си е за негова сметка!
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане!
78
1
 
8
 
! Отговори
Експертин преди 1 година
Истински се забавлявам с пози ията на кака Кори. Официално оръжие не е изнасяно за Украйна. И тя е чиста пред другаря Решетников, който посочи Р.Р. за президент, следователно няма да има проблеми с братушките и дъртушките. От друга страна, търговията върви здраво, предприятията за на печалба, може и някой лев бонус да е гушнала. И вълкът сит и агнето цяло...
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си гласуват украинците за тях.Те ако четат платената укро пропаганда в коментарите може да са се объркали сериозно,че сме украинци.Хората ги пcyват яко за лъжите и това как са плащали с лев отгоре бензина,за да изнасят на укрите.А за хотелите и парите на ден да не ви казват как ги нареждат....Мошеници!
76
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Петков не е арестуван след като си призна , че не е спазил решение на Народното събрание?
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Это не удивительно. Болгары неоднократно предавали Россию" - отдавна гледам varlamov и Vasya in the hay в ютуб. Ако търсиш предатели помисли защо народа на държавата с най-голяма площ и най-много ресурси живее по-бедно дори от най-бедните области на европейския съюз (каквато сме ние). Тогава може би ще си дадеш и отговор на въпроса защо живееш в България, а не в Русия.
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил Петков реално ни прави участник във военни действия, при участие на ПП и ДБ в ново правителство, изпращането на жива сила на фронта и правенето ни на горещата точна от конфликта е близо
73
1
 
4
 
! Отговори
птица преди 1 година
Две *** муцуни на снмката, понататък не чета. Каквото и да направят, все ще далавера, мерзко, скритопокрито, задкулисно, подло, неграмотно.
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайно са изнасяли,защото ако беше официално хората с камъни щяха да ги замерят.Тези за пари и нас ще метнат на фронта за пушечно месо.Ненаяли се.Нещастници долни.Мошеници.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички партии,които Гласуваха в това народно събрание,за оръжие за Киев Ще го отнесат на тези избори!!!
70
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% от народа бяхме против изнасянето на оръжие.В НС също гласуваха против.Господ да ви накаже за лъжите!!!Гръм да ви удари!!!
69
4
 
5
 
! Отговори
Klaus Schwab харесва преди 1 година
"застанали на правилната страна на историята" - Тва и децата на децата ни ще го изплащат , заради тоя да си напълни гушката !
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето затова БСП няма да я има след предстоящите избори. Защото лъжат, мажат и действат под масата! Поне да спрат с тая лъжа че България не била изнасяла оръжие! Признанието на истината може и да ги спаси от пълния им морален крах!
67
4
 
11
 
! Отговори
Киро Криптото преди 1 година
Киро Простото - освен да бърка под полите на жените, Киро просто прави скрити и тайни схавтки от всякакъв вид далавера.
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Это не удивительно. Болгары неоднократно предавали Россию. Веры им нет. - Така както Ви предават руските олигарси никой не може да Ви предаде. Всичко извън големите 20 града в Русия прилича на ядрен експеримент. Продавате газ на цял свят, а половин Русия се отоплява на въглища. Путин за 20 години на власт създаде олигархия по-мощна от американската, а на Вас, средната класа Ви подхвърля огризки от бананова обелка. Българския и руския народ са на един хал, ама сте промити и не вдявате.
65
1
 
2
 
! Отговори
Дард Вейдер преди 1 година
Аз се преродих в Путин.