Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна

Партиите се интересували само как да дадат оръжията на Киев
765
Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на Въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна – това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Това заяви президентът Румен Радев, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а във форума участва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Още по темата
Президентът поздрави военнослужещите, Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за постигнатите през годината резултати, въпреки трудностите. Той изрази съжаление, че в представения анализ за състоянието на Въоръжените сили налице са същите проблеми като тези през миналата година.

В усложнената среда за сигурност, променена драстично заради войната в Украйна, отново се отчита недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация. "Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи", припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
 
"Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна", заяви държавният глава. Той припомни, че прозорецът за т. нар. "триъгълни сделки" вече е затворен, но дори и да е било възможно да се предостави техника за Българската армия, тя би била крайно недостатъчна на фона на необходимостта от цялостно превъоръжаване, а освен това при подобни сделки страната ни би заменила стари оръжейни платформи с друга стара техника.

Той допълни, че подобна замяна би била съпътствана и със значителни логистични проблеми за Въоръжените ни сили.
 
"Всички, които настояват, че с концепцията "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“, посочи президентът Румен Радев. Той напомни, че като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в сложната обстановка, а да се съхранява и развива.

По думите му истинска модернизация ще бъде постигната, когато отговорно редовно правителство и парламент се заемат с предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи. Президентът подчерта, че е необходимо България да планира осигуряването на значителни средства и да положи навременни усилия, тъй като страната ни вече е много закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


765
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
520
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев май е един от малкото в тая държава където трезво мисли по тези въпроси! Може би защото няма него да избират април месец! Останалите се влачат по земята и търсят подкрепа отвън! Не смеят да тропнат по масата щото ги е страх от чичо Сам!
519
4
 
10
 
! Отговори
До 590 преди 1 година
В погрешната война си човек! Сега се повтаря ПСВ на изтощение не Втората Световна! По точно сме в годината 1917-една година преди Германия да установи, че нама ресурси за дълга война на изтощение и да загуби ;) И ние с нея! Историята винаги се повтаря..
518
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре като заяви, че сме длъжни да окажем категорична подкрепа за Украйна неговите фенчета ще го харесат ли пак?
517
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев да гледа какво прави Орбан и да прави същото! Това е печелившата политика!
516
8
 
12
 
! Отговори
До 585 преди 1 година
Типична теза на страхливец. Русия напада България и всички държави се свиват от старх като зайци и като теб, нас ни избиват, ама те седят скрити под юргана? Между другото втората световна война така се е разраснала, я да му дадем това за да не воюваме, я онова, я мир и страх, сетне историята я знаем.
515
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Не е сигурно :)))
514
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умните хора стоят настрана,за да може след войната да търгуват и с едните и с другите.
513
9
 
10
 
! Отговори
До 589 преди 1 година
Според примитивната логика на укрофилите ако подкрепяш някоа държава трябва моментално физически да се пренесеш там! По тяхната логика, те всички трябва са живеят в Украйна ( и децата им) ама Нейсе!! Тука са!
512
0
 
10
 
! Отговори
Миро преди 1 година
С какво ще стреля тази армия бе?
511
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Учуден - Ще ти го обясня така. Аз примерно не виждам нещо привлекателно в Турция (може би само историята, а и не само на Истанбул) и нито бих живял там, нито бих пратил децата си (ако някога имам), обаче не бих съветвал политическия ни елит да се зъбят на Турция, защото могат да ни превземат доста бързо. Същото се отнася и за Русия. Сега разбра ли най-сетне след една година от началото на войната, какво виждаме в Русия? - Опасност. Не си играй с огъня. Последното се научава първите 7 години.
510
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е Радев,нямаме работа там където се бият! Неотдавна се върнахме от Афганистан и май печалби нямаше!
509
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уау един който да не се мисли за Спасителя на Украйна!!
508
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бравоооо!
507
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Порути държавата, но... започна да ти харесва?!? Слабоумието стана бич за тази държава!
506
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо пък някой да не си изпрати децата да учат в Русия? Какво ,там ядат хора ли или образованието е слабо!?
505
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аууу, великото Нато-30 най развити икономически държави не могат са произвеждат толкова амениции колкото една Русия?? Китай гледа и се смее ;)
504
1
 
4
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
До Анонимен Ами като ти казват всеки ден "Колкото трябва толкова", що да не скубеш докато не пресъхне кладенчето. Не е луд тоя дето яде баницата ами тоя дето му я дава.
503
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев почва да ми харесва!
502
10
 
4
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Какво пък толкова намира президента в Русия? (освен рубли). Дали би пратил децата си да живеят, учат или работят там?
501
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И докога така? Ще преминем на военна икономика и работим за Екрайна само така ли??Може и след 100 години да не искат да преговарят, а ние ще сми им слеги дотогава!