Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна

Партиите се интересували само как да дадат оръжията на Киев
765
Радев: Армията ни е гарант за сигурността на България, а не донор за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Недопустимо е в тази изключително сложна среда на сигурност немалка част от политическите партии да гледат на Въоръжените ни сили не като на гарант за териториалната цялост и сигурността на страната, а като на донор за въоръжените сили на Украйна – това е единственото, което ги интересува, когато се говори за Българската армия – как тя веднага да си даде своите оръжия. Това заяви президентът Румен Радев, след като се запозна с анализа на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2022 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Анализът беше представен от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, а във форума участва министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Още по темата
Президентът поздрави военнослужещите, Щаба на отбраната и Министерството на отбраната за постигнатите през годината резултати, въпреки трудностите. Той изрази съжаление, че в представения анализ за състоянието на Въоръжените сили налице са същите проблеми като тези през миналата година.

В усложнената среда за сигурност, променена драстично заради войната в Украйна, отново се отчита недостиг на хора и ресурси и закъсняла модернизация. "Дори и в тази напрегната обстановка Народното събрание не счете за необходимо да разгледа внесената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи", припомни президентът като допълни, че именно липсата на разбиране и консенсус в политическата класа за визия за развитието на Въоръжените сили е сред основните предизвикателства пред страната ни.
 
"Мантрата, която се насажда, че с даването на старото руско въоръжение ще се решат веднага проблемите с модернизацията, е дълбоко несъстоятелна", заяви държавният глава. Той припомни, че прозорецът за т. нар. "триъгълни сделки" вече е затворен, но дори и да е било възможно да се предостави техника за Българската армия, тя би била крайно недостатъчна на фона на необходимостта от цялостно превъоръжаване, а освен това при подобни сделки страната ни би заменила стари оръжейни платформи с друга стара техника.

Той допълни, че подобна замяна би била съпътствана и със значителни логистични проблеми за Въоръжените ни сили.
 
"Всички, които настояват, че с концепцията "сливи за смет" ще се решат проблемите с превъоръжаването, трябва да могат да се изправят пред обществото и да отговорят кога и какви точно платформи бихме получили като замяна, кога ще обучим личния състав и как можем да ги поддържаме“, посочи президентът Румен Радев. Той напомни, че като върховен главнокомандващ на Въоръжените сили е длъжен да настоява отбранителният потенциал на Българската армия не да се отслабва в сложната обстановка, а да се съхранява и развива.

По думите му истинска модернизация ще бъде постигната, когато отговорно редовно правителство и парламент се заемат с предложената от Министерството на отбраната програма за приоритетни инвестиционни разходи. Президентът подчерта, че е необходимо България да планира осигуряването на значителни средства и да положи навременни усилия, тъй като страната ни вече е много закъсняла с модернизацията на Въоръжените си сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


765
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
540
5
 
10
 
! Отговори
Офицер о.з. преди 1 година
Благодарение и на теб, ние армия нямаме. За каква армия говориш, като общата й численост с чиновниците е около 25 хил.души, а действително бойните части разполагат със старо и вероятно негодно руско въоръжение от 1970 г. Изобщо като говорите, мислите ли?
539
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kaун... каунска физиономия!
538
3
 
6
 
! Отговори
Армията ни е преди 1 година
"бутикова",а "бутикът"за съжаление е махленска бакалница от времето на соца,със стоки от онова време.С нея можем да плашим(от съседите си) само хвалипръцковската Северна Македония.Срещу други "врагове"спасението е те да не искат да ни атакуват.
537
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какво замени бре ***--алче като изръси преди години едни милиарди на американците- акъл ще дава как се заменяле изтребители - ами като ти докарат нови а не да ти вземат парите и да чакаш
536
22
 
21
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Най кадърния президент от прехода досега
535
6
 
7
 
! Отговори
До Фатмак русофилски преди 1 година
Процесът по замяната на едни истребители е поне 2 години. Не става от ден за утре. Ама съдейки по никнейма ти акъл и за 5 стотинки нямаш за да го знаеш.
534
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде, украиновфили! Покажете колко сте храбви и отидете да воючвате. Ще дойда да ви дам цветя на гарата.
533
10
 
22
 
! Отговори
Миротворец преди 1 година
Аз ако бях толкова загрижен за Украйна и мразех Русия щях да съм на фронта и да се бия срещу руснаците. Предполагам пишещите тук го правят от фронтовата линия? Или храбростта им се заключава в това да искат някой друг да отиде да воюва, а те да подсвиркват одобрително?
532
1
 
9
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Постоянно сменят номерата, трият, каквото им е поръчано. За теб се отнася момченце или девойче, без респект пред никого. Такива сте всички млади козлета.
531
1
 
6
 
! Отговори
До 590 преди 1 година
Би ли ми казал, в коя война си участвал в защита на някоя нападната страна? Или се ограничаваш само върху клавиатурата да критикуваш другите, че не участват?
530
10
 
10
 
! Отговори
Мдаааа преди 1 година
Знаем че твоя донор е руски....а гаранта на България е членството й в ЕС и НАТО!!!!! Не се напъвай, ме само глупости ръсиш и ни срамиш!!!!!
529
13
 
7
 
! Отговори
Фатмак русофилски преди 1 година
1. Заменяме нашето остаряло оръжие за по - модерно. Никой не е казал сакън трябва да предадем всичко на Украйна и да останем беззащитни. Ама нашия са прави на ударен, щото от МАсква така са му наредили ...
528
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 602: Ами то ти си 602. Не виждаш ли?
527
4
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
до анонимен 602. Препоръчвам да се прегледаш на психиатър, мойто момче. Още е много зелена твоята тиквица.
526
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До дедо Ташунко Това е президент на комунистите, не на българите! Не го бъркай. Искай здрава ръка над вас. Ние българите не искаме "здрава ръка". Искаме да ви направим главите меки!
525
6
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Преди ни цитираха какво е казал старчето Ленин, а сега - какво е казал старчето Байдън.
524
7
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Русия няма никога да нападне България. Ние сме въшка като ресурси, икономика, численост, територия и т.н. Във военно отношение сме по-зле и от най-забутаната африканска държава. Русия и Украйна трябва да се разберат помежду си и да покажат здрав разсъдък.
523
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Източният фланг на НАТО е предна отбранителна линия, заяви днес президентът на САЩ Джо Байдън на среща на високо равнище на държавите от Букурещката деветка във Варшава, предаде Ройтерс.Вие сте предна линия на нашата колективна отбрана, каза Байдън.
522
11
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Президентът на българите има пълно право. Първо мисли за държавата си, после за останалите държави. Респект г-н Радев! На българите им трябва здрава ръка, иначе се мятат като риба на сухо, без да зачитат никакъв друг авторитет. България над всичко!
521
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам. Нашата армия е в трагично състояние, но пишещите тук не са се загрижили за нея, а за украинската армия. Да ви попитам - преглеждали ли сте се скоро?