Доклад на министерство на финансите: България е заплашена от фалит

Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност
15 мар 2023 13:25, Нели Христова
670
Доклад на министерство на финансите: България е заплашена от фалит
Снимка: БГНЕС

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност.

Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестиркции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите.

Това са само част от сериозните проблеми пред, които е изправена страната ни. Те се съдържат в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, с който БГНЕС разполага.

Става дума проект на протоколно решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, алармира министърът на финансите и добавя, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко Народни събрания.

Тя подчертава, че в резултат на мерките, които бяха предприети от 47 Народно събрание, което излъчи правителството с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев,

„целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

При тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, се очертават следните рискове:

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми;

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по ЗПФ, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, заявява финансовият министър Росица Велкова-Желева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
485
6
 
10
 
! Отговори
Бай Йоой преди 1 година
Кирчо и Кокорчо ще ни спасят!
484
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не им стига лапачката почват да ви стрижат
483
5
 
17
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
При положение че за 1,5 години имам инфлация (поскъпване на живот) 50+% което води със себе си повишени резултати от ДДС, и други данъци, е върха на некомпетентността от работещите в МФ да допуснат дефицит 6+%. А с тези фалшиви прогнози, Мс се опитва да сплаши българите да приемат по-серозна и висока данъчна тежест поради 2 причини 1. Желанието е да се продължи с поголовното крадене ! ИЛИ 2. По заповед от нашите "партньори" ще трябва да подаряваме повече муниции на Украйна за сметка на българите
482
9
 
40
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Нищо. Важното е, че тези които за няма 6 месеца почти не фалираха държавата се канят да са първа политическа сила. Ако народа ни го направи, значи наистина не е са всичкия си.
481
3
 
21
 
! Отговори
55 преди 1 година
Как няма да фалира след толкова крадене и лапачка за държавна сметка осъден няма нито един.
480
2
 
24
 
! Отговори
55 преди 1 година
Как няма да фалира след толкова крадене и лапачка за държавна сметка осъден няма нито един.
479
2
 
22
 
! Отговори
работник във завод преди 1 година
Тука около Зпловдив където и да идеш ,бачкатор ,, заплататата е до 1500 лв чисто--1200 иначе картел няма ! И какво сега ,като стегнем коланите ще си бачкаме още колко години за 1200 лв ,ами тя заплатата всеки ден олеква ! Ние тамън си говорим ,че тези пари са нищо и те ти казват изпреварващо --на нищо повече не се надявайте !
478
1
 
25
 
! Отговори
Тези пък преди 1 година
Ще трябва да се намали държавната хранилка и да се оптимизират разходите там. Прекалено много администрация и посредници на посредниците. За бебето мога да кажа, че компютърът е измислен вече!
477
0
 
29
 
! Отговори
ка няма да има така- преди 1 година
-ва администрация като един шофьор ходи със една папка документи във себе си !Овчар не може да станеш ,ако не познаваш европейското законодателство във детайли ! Така обреминиха нещата че всеки трябва да има собствен адвокат ,счетоводитъел ,нотариус и психотерапевт щото иначе ще изкудкудяка !
476
4
 
29
 
! Отговори
1 преди 1 година
България има много разходи и малко приходи. Дори да разстреляме богатите и да им национализираме всичко,парите пак няма да стигат. Това се е случило през 1944/45 г. и резултата беше мизерия. Няма как 1,5 милиона работещи да хранят богато 5 милиона и то в държава без правителство, без парламент,управлявана от кироленчета и зелени чорапи дето един ден работа нямат в живота си и един лев истински пари не са изработили. Отиваме към фалит с бързи стъпки,който има пари да ги тегли и обръща във валута
475
5
 
12
 
! Отговори
Читател преди 1 година
За създалота се ситуация имат вина не само ГЕРБ и особенно шарлатаните от ПП и ДБ. За цялата тази бъркотия допринесоха и решенията на ЕК-разбирайте онова гестапо Урсулата, оня Борел, Мишел и всякакви други джендърски американски ***. Техните решения решения наложени на България според някакви опорки за единство са не по-малко деструктивни за ситуацията в държавата ни. Уж ЕС беше съюз за свободно движение на стоки и хора, а то все повече заприличва на СИВ и Варшавски Договор.
474
1
 
1
 
! Отговори
на 504 заглавието е преди 1 година
ролята на БГ администрацията е ! -но ми го изтриха ! Това ми е виждането бе триачо .естествено винаги има изключения !
473
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
--страцията е : да пие кафе ,да се мота деня да мине ,да споделятр рецепти за отслабване ,да мотат хората ,да мислят как да тормозят и изцеждат хората и като дойдат избори да идат да гласуват за герб !Че всичко да си продължава както си е било заплатка ,премиика дебела пенсиика ! А някой и по 25 заплатки преди ранното пенсиониране !
472
6
 
12
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
радеф разсипа държавата с един вдигнат юмрук------какво ли щеше да стане ако беше вдигнал и другия юмрук,колкото пъти комунистите влезнат в власта--толкова пъти разсипват държавата.А ГЛАВАТА НА БЪЛГАРИНА НЕ УВИРА,А СЛЕД ИЗБОРИТЕ ВСЕ ДРУГИ СА МУ ВИНОВНИ
471
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРб-Радев фалираха България!!!
470
1
 
15
 
! Отговори
до помня.. преди 1 година
Истината е че на дядо ми като се родяха от 5-овци 5-агнета три остави за празниците ,а другите 2-ги продава на ,,Родопа ,,-- така беше и със телетата едно на нас едно за ,,Родопа ,, по този начин хем ние не висим постояно по магазините хем месото във тях по хубаво и повече ! Сега като пенсията ти е 400лв как да си помогнеш като до тебе комшията ти работил във Испания и пенсията му е 2000 лв и на него не му се щяло да му мирише на крава ? Станахме европейци и се изкривиха нещата !
469
1
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
Имаме 2 милиона пенсионера, 2 милиона "социално слаби", 1 милион държавни хранилки и почти 1 милион които да изхранват тия 5 милиона! Няма как да излезе сметката! Ще се вдигат данъци, че да не фалира държавата 1 милион реално работещи ще трябва още повече да затегнат колана! Единственото спасение е ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ за всичко! Който, колкото е внесъл, толкова да ползва!
468
1
 
17
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До неуките които плюят по Радев и служебният кабинет: 1. Научете най накрая, че България е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА! Президентът няма никаква вина, че 100 партии са некадърни не могат да направят правителство! 2. Бюджета се гласува и приема от парламента! Ако има някой виновен това са партиите, че приемаха и гласуваха помощи на калпак, вдигаха заплати на чиновници, пенсии и всякакви други предизборни агитации! 3. Имаме цял рояк от дублиращи се агенции и комисии които само плюскат!
467
0
 
12
 
! Отговори
Помня преди 1 година
До Тука не става 483 При Живков почина беше направи си сам/срам / . Сега не може да се самозадоволяваш с храна. Кой ще купува от Кауфланд ?И немеца хляб трябва да яде.
466
9
 
14
 
! Отговори
Честито преди 1 година
Толкова могат знаят служебните червени на Радеф съсипан държавата