Доклад на министерство на финансите: България е заплашена от фалит

Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност
15 мар 2023 13:25, Нели Христова
670
Доклад на министерство на финансите: България е заплашена от фалит
Снимка: БГНЕС

България е заплашена от фалит. Има сериозен проблем за поддържането на фискалната стабилност.

Съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. За неопределено време се налага отлагане на присъединяването ни към еврозоната. Може да се наложи взимането на заем от МВФ, за да се спаси фискалната стабилност. Това ще наложи сериозни финансови рестиркции. В тази ситуация ще се стигне и до замразяване на доходите.

Това са само част от сериозните проблеми пред, които е изправена страната ни. Те се съдържат в доклад на министъра на финансите Росица Велкова-Желева, с който БГНЕС разполага.

Става дума проект на протоколно решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

„Разработените от Министерството на финансите разчети показват, че при запазване действието на приетите през 2022 г. политики и отразяване на фискалните ефекти от влезли в сила нормативни актове, предопределящи приходите и разходите, целогодишният ефект за 2023 г. предполага значително влошаване на бюджетното салдо на сектор „Държавно управление“ в размер на 6,9 на сто от БВП, за което Министерството на финансите сигнализира още през месец август миналата година“, алармира министърът на финансите и добавя, че това е резултат от политическите мерки, взети от последните няколко Народни събрания.

Тя подчертава, че в резултат на мерките, които бяха предприети от 47 Народно събрание, което излъчи правителството с премиер Кирил Петков и финансов министър Асен Василев,

„целогодишният ефект от прилагането на тези политики и изместването на нереализираните инвестиционни разходи водят до значително увеличаване на разходите по бюджета за 2023 г. и в средносрочен план дефицитите са отново в порядъка на 6-7 % от БВП“.

При тези параметри, без предприемане на консолидиращи мерки, се очертават следните рискове:

1. Сериозно се влошава в средносрочен план поддържаната фискална устойчивост;

2. Променя се структурата на разходите в полза на постоянните разходи за социални плащания и възнаграждения и липса на гъвкавост за отпадане на действащи и реализиране на нови политики и програми;

3. Увеличава се рискът от включване на страната ни в процедура по прекомерен бюджетен дефицит още на база на прогнози за нарушаване на фискалните правила, което поражда задължения за предприемане на незабавни, коригиращи мерки, неизпълнението на които може да доведе до санкции от ЕК, в т.ч. и спиране на ЕС плащания;

4. Отлагане за неопределено време присъединяването на страната към еврозоната или поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото;

5. Вероятност от влошаване на кредитния рейтинг на страната;

6. Повишаване цената на дълговото финансиране и затруднения при емитиране на външни и вътрешни заеми, което ще създаде ликвидни проблеми за финансиране на бюджетните разходи, както и ще доведе до значително повишаване на лихвените разходи за обслужване на дълга. При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема;

7. При запазване на очертаните негативни тенденции за дефицита се увеличава възможността с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия критерий от 60% от БВП.

„За преодоляване на тези рискове правителството следва да положи всички усилия за придържане към цифровите фискални правила и ограничения по ЗПФ, съответно да предложи постоянни консолидационни приходни и разходни мерки за достигане на целевите нива на дефицита за периода 2023-2026 година“, заявява финансовият министър Росица Велкова-Желева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
465
1
 
27
 
! Отговори
хаххахах преди 1 година
Може да купат още няколко самолета и самолетоносача, преди да фалират.
464
5
 
16
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
До Анонимен 474 Предлагам Бойко да организира обучение на тези новичките икономисти ,как се управлява бюджет и държава.В Харвард не учат това , а в Симеоново учат.
463
4
 
10
 
! Отговори
ujas преди 1 година
няма да има с какво да плащат за ненужни ваксини
462
0
 
6
 
! Отговори
Ето фалита идва ! преди 1 година
Сега всеки като се юрне да си обръща парите и банките уидеа във ряката -готови старт-- който не ги обмени губи !
461
6
 
6
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 469 Че кога България не е била под чуждо влияние ? Или при СССР сме били под братско влияние.
460
7
 
6
 
! Отговори
Като се нахрани-- преди 1 година
-Бойковата администрация -- и на другите остават дупките във колана да се затегнат ! Но няма страшно българина е преклонена глава която сабя не е сече !
459
10
 
17
 
! Отговори
Дани преди 1 година
В цял свят се прилага прогресивен данък и хората с по-високи доходи имат по-висок данък.Само тук защитаваме правата на богатите. И нещастни програмистчета оревават орталъка, защото да имаш УМ и да имаш РАЗУМ са различни неща.Тук има хора с по 50 хиляди лева заплата на месец, които плащат осигуровки само върху 3400. Да им качат данъка върху дохода - от 10 да стане 12 процента, или 14! Такива разлики в заплащането няма в нито една развита европейска страна, към която се стремят ревльовците.
458
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Алоо... на власт е Гълъбът на Радев, при това за 2-ри път... преди това беше Янев 2 пъти.. кой е виновен??
457
2
 
16
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Една и съща Росица Велкова сутринта казва че България е заплашена от фалит , след обяд Държавата не е пред фалит.Сигурно Гълъба я заплаши.
456
5
 
14
 
! Отговори
123 преди 1 година
Вместо да изчегътрат Бойко Борисов и ГЕРБ, ще ги докарат на бял кон. Ако ги бяха оставили да управляват всичко това щеше да се исипе на техния гръб. Сега попарата ще сърбат умните и красивите.
455
2
 
5
 
! Отговори
Крундел преди 1 година
др0гари, не разбрате ли, че др0гарите които уж управляват под диктовка на истинската ви родина ще направят една лека промняна в курса лев евро, примерно 1: 1000 - така хем ще се награбят като при последната обезценка, хем няма да може да влезнем със сигурност в еврозоната още поне 10 години.Защото ако влезнем, таншовете от истинската ви родина ще се виждат някак си...
454
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е Радев юмрука. Ще му се стъжни.
453
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така му се пада на простия народ. Гласувайте пак за Радев и шарлатаните от ПП.
452
1
 
19
 
! Отговори
Тука не става преди 1 година
Глада идва !Сега на село във двора във рамките на селото не можеш да имаш овце крави и прасета защото според европейците за да ги имаш ти трябва ферма извън селото ! Селото тябва да е китно и красиво ,а животните вън ! Да ама кога във Б-я е било така да не можеш да имаш 3-крави и две телета плюс 2 прасета 5 овце и 30 кокошки ? Селото не мога да го имам като село ,а за ферма пари нямам и заеми не искам --- ето ви защо няма и българско месо -не всичко идва от големи ферми !
451
0
 
15
 
! Отговори
Daniela преди 1 година
Къде е този доклад, за да го прочетем?И как на министърката не ѝ хрумна, че преди да говори за дефицит и фалити, можем спокойно да вдигнем данъците на богатите по европейския пример? Аман все бедните да плащат за дундуркането на богатите!
450
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От джоба на данъкоплатците: ЕС изсипва 2 млрд евро на Киев за снаряди.
449
7
 
15
 
! Отговори
Аз не мога ...... преди 1 година
......да разбера ,какво трябваше да направят ПП да оставят на Боко пенсите от по 250лв и да сме стабилни ? Значи ,вижда се какъв ни е бил хала и много доброто управление на Бойко ,но тогава нямаше никаква война ,във момента европейските стоки са скочили много ,дори тук инфлацията да е по-голяма само си представете нещата със заплатите да останат така 5-6 години --- кой от младите ще остане тук ? То е лесно кога шкафа ти е пълен да говориш за затягане на колана на другите! Мизерията идва !
448
14
 
4
 
! Отговори
преди 1 година
Ама ти от весника ли чакаш да разбереш че си фалирал туземец? Пхахаха. Пиздрави от Сидни Австралия, на 2 км от Операта съм в квартала на богатите
447
4
 
35
 
! Отговори
Смърди преди 1 година
Управляват ни некадърници, нищоправци и дупедавци. Навсякъде смърди от шуробаджанащина и безхаберие. Тъпота и безумие. Това е то Президентската република. Гласувайте бе, ***! Скачайте по площадите и докарахте утайката на последните останали постно ундета, които ще докарат страната до просешка тояга. Ето ви Кирчо и Кокорчо, хак да ви е!
446
8
 
15
 
! Отговори
Пешев 2 преди 1 година
Пеевски фалира Булгартабак и Лафка, така че сега ще фалира и България. Голям "талант" е той!