Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите

Двуцифрената инфлация ще остане поне до есента
19 мар 2023 11:47, Елка Василева
150
Дянков очаква по-сериозни мерки от просто затягане на коланите
Снимка: архив, БГНЕС

За първи път от 25 години България има толкова голям дефицит в бюджета. Това заяви пред Нова тв бившият финансов министър и финансист Симеон Дянков. И допълни, че очаква по-сериозни мерки от просто „затягане на коланите”.

Още по темата
„Стана време за редовния бюджет за 2023 г. По закон той трябва да се приеме през април. За това според мен финансовата министърка излезе с тези тревожни прогнози, по-емоционално, отколкото е редно”, каза още Дянков.

По данни на МФ се очаква бюджетен дефицит от 7%. Според финансиста обаче той ще е около 9%.

Служебното правителство избягва темата за спирането на енергийните помощи за бизнеса, твърди Симеон Дянков. Според него това е така, защото правителството се страхува бизнесът да не се обърне срещу кабинета и президентството.

„Там отиват към 13 млрд. лв. за година. Това ще е достатъчно, за да се покрие дефицитът”, увери финансистът.

По думите му има три стъпки, които трябва да се предприемат в сегашната криза – да се върне 20-процентният ДДС за някои стоки и услуги, да се спрат енергийните помощи за бизнеса и да се види къде може големи групи разходи да се намалят.

По думите му няма риск за валутния борд, но се отдалечаваме от еврозоната. Дянков допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107....Дянков е в Москва сега и отдавна там.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107...Не не бълнувам....Комуниста кожата си мени, нрава не...Тези са същите ония , които ни бяха господарите.Алчни и безкрупулни.Ооставиха бивши криминални като Божков, ковачки , Пеевски беше далавераджия и шофьор.Спас Русев шофьор и управител на дарения.Поставиха тия за буфер А те са истинските господари...Червените капиталисти...
94
0
 
9
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 година
В един хотел във Варна със СПА зимата имаше отседнали само чиновници от Земеделското министерство.Половината бяха турчор защото говориха на тоя език.Рецепциониската ми каза,че са от Земеделското.И значи викаш ти Дянков,аз частника ,пак да затягам колана?Кога ще отида аз на хотел във Варна и то зимата?
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 105 Те са евро или атлантици сег. Какви комунисти бълнуваш. Дянков е атлантик в СЩ, Крисия и тя в МВФ и банките са капиталисти.
92
1
 
4
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
"""""Дянков допълни, че двуцифрената инфлация ще остане поне до есента."""" ------ Двуцифрената инфлация не само, че шъ си остане и през Есентъ, а дори ще се увеличи, щоту след Есентъ иде.... Зиматъ!!!!!!!
91
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 103....Не си разбрал...Комунистите не е задължително да са комунисти и да се кланят на Ленин и Маркс.Комунистите са особен род племе , готови на всичко за да са на власт и да харчат пари Които разбира не са техни.А ,,усвоени" от хората.Преди хората работеха за държавата.Сега работят за комунистите , които по преди бяха техни господари.И сега и преди те са пак господарите...Разбра ли
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чудя се И аз това мисля защо не дигнат заплатите на сички на 10 бона.а пък да затегнат само на тия с 11-33 бона и повече.
89
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 101 В бг са повече вече турци и роми след ЕС.Няма коунисти и сички измряха. Живков оше 1997 г, го погребаха.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Василев Не лъжи. Петрола цената зависи от СЩ т.е. НАТО, а тока е от ЕС.Русия е със санции
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 98....Когато българската държава 87 г.искаше да се освободи от турците в България , ги пусна да си вървят в Турция.Когато комунистите , бъдещите мафиоти и господари сега , искаха да се освободят от българското население , ги пусна да си вървят в Европа.Защото обезлюдиха и обезкървавиха държавата за да са пълновластни господари .Сега спокойно може да я предадат и на руснаците.
86
1
 
1
 
! Отговори
ПОСТНА ПИЦА..!! преди 1 година
ПО ДОБРЕ ПОСТНА ПИЦА, ОТКОЛКОТО ПИЦА С КРИСТАЛИ....
85
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Много...специалисти имаме да...разбират и...обясняват,ама никой нищо не прави. В това отношение сме...втори в света,след остров Тамбукто.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 95....Комунистите с куфарчетата си избраха Бойко.*** но алчен и самовлюбен.Той им служи 12 години .Години през които комунистите заличиха всяка възможност за преследване.Сега са пълновластни господари ...чрез Виваком .Чрез превзети държавни служби...ДАНС,Прокуратура, КЗК,КНОПИ,Конституционен съд,Всякакви служби и агенции са техни.Краденето е безпроблемно.Нсй вече заради ГЕШЕФ.Поставен от най големия...Ахмет Доган..
83
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Най-голяма вина за скока на инфлацията имат горивата и тока!И двете неща не зависеха от България!Това е Третата Световна Война и целта е да се стопира развитието на икономиката на Китай!Войната в Украйна също е режисирана и контролирана!!!Агент Кларк Гейбриъл!ЦРУ!!!
82
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблемът е, че г-да комунистите 89та се разцепиха на групички по интереси и ни натресоха неофеодализъм вместо истинска демокрация. Те това им е била идеята от 20те всъщност, те да се блажят а някой балъък да им бачка за без пари.
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 88: Дефинирай богат... щото според тия ботатите са тия г-да които могат да издържат 4 членно семейство, сиреч вземат 4-5 бона чиста пара.... Тия крупните търговци не са от тях. После върете се чудете що няма деца и що хората се махат от тая ***.
80
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато Гешеф е там , нещата ще продължават...Гешеф е спънката.Мафията в България го е сложила за да се краде без последствие.От време на време хваща някой крими герой.Набеждава го за заплаха на националната сигурност.Какъвто е последния случай.Даже замеси и руски служби.Клоун, но добре поставен точно за целта .Никой да не ги разследва.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гешеф е спънката.Мафията в България го е сложила за да се краде без последствие.От време на време хваща някой крими герой.Набеждава го за заплаха на националната сигурност.Какъвто е последния случай.Даже замеси и руски служби.Клоун, но добре поставен точно за целта .Никой да не ги разследва.
78
0
 
4
 
! Отговори
Не бе преди 1 година
Те му дадоха условна на оня с суджука за герб и трябваше да го заплати заедно с филето
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей постен очилатко , какво стана с петте тона суджук за пицата ??