НАТО ни критикува за ниски разходи за отбрана

България харчи 1,54 на сто от БВП за тази цел, вместо изискваните 2%
22 мар 2023 09:36, Стела Стоянова
161

България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, въпреки че е увеличила разходите си. Това става ясно от годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, публикуван във вторник.

Според доклада разходите за отбрана на България през 2022 г. са били 1.54% от брутния й вътрешен продукт при ангажимент за два процента.

Спрямо размера на икономиката си България е на 16-о място от 30 държави от НАТО по парите, които отделя за сигурността си, показва докладът.

Във вторник Столтенберг призова страните членки да ускорят увеличаването на разходите за отбрана, тъй като новите данни показват, че по-малко от една четвърт от тях изпълняват целта на алианса.

Генералният секретар посочва, че инвазията на Русия в Украйна показва, че светът е станал по-опасен и съюзниците от НАТО трябва да отговорят на заплахата, като поставят и постигнат по-амбициозни цели за военни разходи, съобщи Ройтерс.

Седем от 30-те членове на алианса са изпълнили текущата цел да изразходват 2% от БВП за отбрана през 2022 г. – една по-малко, отколкото през 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна.

Според годишния доклад на генералния секретар на НАТО, публикуван във вторник, Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Великобритания, Естония и Латвия са изпълнили целта от 2%. Общите разходи за отбрана на съюзниците от НАТО са се увеличили с 2.2% спрямо предходната година.

Най-много спрямо икономиката си за отбрана е похарчила Гърция – 3.54% от БВП, следвана от САЩ (3.46%) и Литва – 2.47%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
При руска марионетка, вдигнала юмрук спонсориран от Черепа, тия какво се учудват? В какви ли далавери и зависимости е затънал нашият "Фигурант", че не смея да м/П/ръдне, без разрешение от пловдивската масонска ложа "Слънце"! Единственото му качество, че умее да наизусти и цитира всичко , каквото са му написали ! Не очаквайте от него, да напрегне някоя гънка! Отдавна всичко е изгладено ! Тази куха манерка е срам за България!
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/125 "... оръжие произвежда и Германия..." - което обаче фактите показват, че за НИЩО не става. Нито подводниците, нито радарите, нито бмп-тата и танковете.
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен/126 "В българските институции работят само национални предатели." - работят такива, каквито такива като ТЕБ ги избирате. Като не ти харесват, на 2 Април можеш да се поправиш.
106
2
 
6
 
! Отговори
До 126 преди 1 година
Да ама никой даже не протестира!! Да не говорим за революция...Ето и на изборите портиите които имат най голям шанс за мнозинство-Герб и ПП са и двете американски морионетки!
105
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са измислици за разрешено да се купува само от сащ. Никой не може да ни забрани, справка Турция.В българските институции работят само национални предатели. А това гарантира, че България не може да се развива свободно и всичко ще й бъде налагано отвън. Притова положение има всякакви варианти -- преврат, революция, гражданска война.
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То имаше преди и европейските Еurofighter Jets, оръжие произвежда и Германия и Франция, и Южна Корея, НОоо е разрешено да се купува само от САЩ! Инааак..
103
1
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Колкото до свободния избор за оръжие, имаше интервю с военен дето е бил в целия процес за изтребител, България е поискала от Италия, Швеция и САЩ, корекция на офертата за самолет, Италия я променя финансово, Швеция прави офертата от 8 на 10 самолета, американеца казва промяна няма, това е офертата, самолета е скъп и ако нямате работеща икономика ще ви е трудно.., после знаете кой самолет избраха политиците а не военните
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със съюзник като Нато, не ти трябват врагове ;)
101
1
 
4
 
! Отговори
До 122 преди 1 година
Сакъв съюзник ти взривява газопровода бе?
100
1
 
7
 
! Отговори
BG преди 1 година
Вън от НАТО вън..
99
1
 
5
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Напича си рекет!
98
3
 
10
 
! Отговори
До 124 преди 1 година
Никакъв съюзник не ми е Нато! Влезнахме без референдум без накой да ни пита! Аз бях още дете и не можех да гласувам и без това! И сега да увеличаваме данъка към нато, да ме водим икономическите санкционни войни, пак никой не ни пита! Утре на фронта и пак няма да ни питат!
97
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само че трябва да харчим повече, ама само за правилни поръчки. Ердоган като си поръча друго ПВО и вдигнаха вой до небесата, санкции и какво ли не. Това е като едно време идва и ти казват, ще си застраховаш павилиончето, ама защо , то с никой не съм се карал и нямам врагове. Не , не имаш искаш ли да ти покажем...
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кой да се отбраняваме? Русия е приятел, НАТО съюзник
95
0
 
7
 
! Отговори
До 120 преди 1 година
Искат да ни кажат, че сме бавноразвиващи се ;)
94
1
 
9
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Всъщност конфликта в Украйна консолидира страните от НАТО но и показа колко е слаб съюза, на никоя членка не и стиска да праща армия за чужди интереси, изключваме някой слаб противник като Ирак (след 10 години ембарго) или Авганистан, просто не могат да го обяснят на избирателите си.., другото което лъсна е, че нямат боен ресурс за дълга война, това че имаш танкове и гаубици без муниции е все едно ги няма, в дълга война скъпите бутикови оръжия не вършат работа, трябва бройка, евтина и здрава
93
1
 
15
 
! Отговори
Айде стига бе преди 1 година
Плотихме им 8 милиарда за две ескадрилии искат ОЩЕ?? Е ба с рекетйорите!
92
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само , че не получихме самолетите, но и беше ни казано, че ф16 бил много сложен самолет и трябвало 3 години да обучават българските пилоти за 200 милиона долара за да можели да ги пилотират. Тази седмица пък казаха, че на украинските им трябвали 6 месеца. Логика
91
2
 
17
 
! Отговори
До 115 преди 1 година
Оо пари за Нато и САЩ винаги ще дадат от бюджета! Дори да гладуваме! За какво са марионетките все пак..
90
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А като предплатихме преди няколко години 3 милиарда за самолети които още не са ни дадени, тогава що не викахте, защо харчите 4% от БВП за картинки.