НАТО ни критикува за ниски разходи за отбрана

България харчи 1,54 на сто от БВП за тази цел, вместо изискваните 2%
22 мар 2023 09:36, Стела Стоянова
161

България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, въпреки че е увеличила разходите си. Това става ясно от годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, публикуван във вторник.

Според доклада разходите за отбрана на България през 2022 г. са били 1.54% от брутния й вътрешен продукт при ангажимент за два процента.

Спрямо размера на икономиката си България е на 16-о място от 30 държави от НАТО по парите, които отделя за сигурността си, показва докладът.

Във вторник Столтенберг призова страните членки да ускорят увеличаването на разходите за отбрана, тъй като новите данни показват, че по-малко от една четвърт от тях изпълняват целта на алианса.

Генералният секретар посочва, че инвазията на Русия в Украйна показва, че светът е станал по-опасен и съюзниците от НАТО трябва да отговорят на заплахата, като поставят и постигнат по-амбициозни цели за военни разходи, съобщи Ройтерс.

Седем от 30-те членове на алианса са изпълнили текущата цел да изразходват 2% от БВП за отбрана през 2022 г. – една по-малко, отколкото през 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна.

Според годишния доклад на генералния секретар на НАТО, публикуван във вторник, Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Великобритания, Естония и Латвия са изпълнили целта от 2%. Общите разходи за отбрана на съюзниците от НАТО са се увеличили с 2.2% спрямо предходната година.

Най-много спрямо икономиката си за отбрана е похарчила Гърция – 3.54% от БВП, следвана от САЩ (3.46%) и Литва – 2.47%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
15
 
! Отговори
Аз както виждам преди 1 година
САЩ/Нато взривиха критична европейска инфраструктура и ни вкараха в енергийна зависимост от САЩ! Русия нищо не нападала и унищожила в Европа! Кой е врага а?? Кой?
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари нема кво се репчите
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям майтап с това нато ,явно го ръководи Путин ,умират страх от Русия )
86
1
 
13
 
! Отговори
Нато някога преди 1 година
Да е защитило някой???
85
1
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
Прав си, но всичките тия държави каквото и да правят са обречени ако стане напечено, поляците са между две империи и никога не си научиха урока да седят кротко и да се разбират със съседите си, какво като имаш 200самолета като съседа ти има 2000 и толко ядрени глави
84
2
 
13
 
! Отговори
Първо ставаме член преди 1 година
После ни правят напълно зависими военно и енергийно от САЩ! Това е принципа на колонизирането!
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са глупости . Най големия разход на България е за пенсии и парите не идват от осигуровки а от социалния бюджет . Тоест няма частни пенсионни фондове като на запад през които да се плаща ранното воено пенсиониране . Реалните разходи за отбрана са като на САЩ около 15 % от БВП . Просто на запад не минава тази измама . България дава огромни пари за хрантутници от които няма никаква полза . Тва е за сметка на възпроизводството на нацията и частния сектор .Просто се гласува за едни и същи партии
82
2
 
14
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Ми Нато е бизнес модел! Членовете са клиенти на американския военно промишлен комплекс, купуват оръжие от САЩ! Плащаш на мафията за защита ( от мафията ;) От време на време, провокират война за да оправдяат разходите и всеят чество но опасност!
81
2
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Е то всички дето си мислят че НАТО е само зимане, то трябва и да се дава, къде пари, къде хора, къде територия, ако не бяха войните в Сирия, Авганистан и Украйна отдавана да нямаме ВПК ама ни някой трябва да бълва кашашници и боеприпаси
80
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ни казвахте да си нарежем оръжията и да закрием казармата че нато ще ни пази и вече не може да има война???? пък сега купувай оръжия ае що не си таковате майките пее ра си такива натовски.....
79
1
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 1 година
а да ти напомня колко изнасяхме за Ссср срещу тези 16? ами по три! нещо сметките не се връзват
78
1
 
11
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Отиваха консерви и компютри , идваше петрол и оръжие ...така се търгуваше през соца !
77
2
 
13
 
! Отговори
българина преди 1 година
нато е просто група за лобизъм и изнудване за купуване на американско оръжие! когато саш си повишат разходите до 2 процента за български зеленчуци и кисело мляко, тогава и ние ще ги повишим. За сега са ни длъжници с 1.5 пр за зеленчуци и плодове
76
12
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
Само да напомня на копейките , че разходите за отбрана преди 1989та са между 5 и 16 % и повечето отиват към СССР.
75
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето как се промени пазара, вече фирмата производител ти казва колко и кога да купуваш.
74
2
 
9
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Плащайте инак! Пак ще ви взривим я газопровода, я нещо друго!
73
2
 
12
 
! Отговори
Всичко поскъпва преди 1 година
И данъка робство също!
72
5
 
7
 
! Отговори
До 97 преди 1 година
Прибалтийците и поляците много пъти са яли попарата на Русия и СССР за това се и притесняват!
71
3
 
12
 
! Отговори
Превод преди 1 година
Нова значи че ще трябва да си купим още две ескадрили самолети и два баталйона танкове от САЩ! Пролетна промоция само за 10 милиарда лева!!
70
2
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Даже Германия е под 2% най богатата държава в ЕС..те от нас искат!