НАТО ни критикува за ниски разходи за отбрана

България харчи 1,54 на сто от БВП за тази цел, вместо изискваните 2%
22 мар 2023 09:36, Стела Стоянова
161

България не изпълнява ангажимента си да харчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана, въпреки че е увеличила разходите си. Това става ясно от годишния доклад на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, публикуван във вторник.

Според доклада разходите за отбрана на България през 2022 г. са били 1.54% от брутния й вътрешен продукт при ангажимент за два процента.

Спрямо размера на икономиката си България е на 16-о място от 30 държави от НАТО по парите, които отделя за сигурността си, показва докладът.

Във вторник Столтенберг призова страните членки да ускорят увеличаването на разходите за отбрана, тъй като новите данни показват, че по-малко от една четвърт от тях изпълняват целта на алианса.

Генералният секретар посочва, че инвазията на Русия в Украйна показва, че светът е станал по-опасен и съюзниците от НАТО трябва да отговорят на заплахата, като поставят и постигнат по-амбициозни цели за военни разходи, съобщи Ройтерс.

Седем от 30-те членове на алианса са изпълнили текущата цел да изразходват 2% от БВП за отбрана през 2022 г. – една по-малко, отколкото през 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна.

Според годишния доклад на генералния секретар на НАТО, публикуван във вторник, Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Великобритания, Естония и Латвия са изпълнили целта от 2%. Общите разходи за отбрана на съюзниците от НАТО са се увеличили с 2.2% спрямо предходната година.

Най-много спрямо икономиката си за отбрана е похарчила Гърция – 3.54% от БВП, следвана от САЩ (3.46%) и Литва – 2.47%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция, Съединените щати, Литва, Полша, Великобритания, Естония и Латвия с над 2% за военни разходи. САЩ и Великобритания за да си затвърдят световното имперско господство. Гърция защото има за съсед Турция. Да ги пита човек Полша, Литва, Латвия и Естония защо надуват разходите за война? Ясно е, че не са заплашени от никого - нито Германия ще нападне Полша, нито Швеция и Финландия ще нападнат литра, Латвия и Естония, нито Беларус или Русия ще нападнат някоя от тези 4 държави
68
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До путинофилите, които твърдят,че това се прави изключително за да купуваме оръжие от САЩ: поляците си модернизират армията и правят огромни оръжейни закупки от Южна Корея: танкове, БТР, самоходни орхдия и самолети. И американците нищо не им казват. Как така?
67
9
 
3
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Еми, нашите красавци отказаха да направят партия с румънците да правим общи бтр-и, хем щяхме да стигнем двата процента, хем щяхме да дадем работа на нашите хора, ама сега ще даваме на другите да ни правят оръжие. Пусти неутралитет и зомбирани русофили.
66
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ревете бе про'с'таци?! След 2 седмици ПАК ще гласувате за ес и нато, нали?!
65
3
 
12
 
! Отговори
Малиии преди 1 година
САЩ увеличават данъка робство!
64
3
 
8
 
! Отговори
хаха преди 1 година
До 89 До 86 - Ами на колко години?! Сигурно щяха да са малко по-млади от ония самолети на хартия, за които дадохме милиарди. А пилотите, които обучават ще се пенсионират докато тия самолети дойдат. А когато и ако дойдат на колко ли години ще са тия хвърчила?
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шъ дойда на улица "Брюксел"1 с една метална щанга и ша ти я джасна в тиквата
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекет бате!!
61
11
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
Всесто да се пените и пръскате плюнки кажете на колко години щяха да са вашите С23 сега ако не ги бяхме унищожили.
60
2
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
Турската армия винаги е била най-многобройната и силна в Европа. Даже и по време на соца
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До75.Нали и аз това казвам.Няма по голяма"kyrba"от политика.До вчера искаха да си съкратим армията до 20 хиляди"щика"А днес,като стана"напечено"на исток давайте да увеличите воената си мощ,че фуят упря до zadnuka ни.Ами вие ни свалихте,гащите Господа отановци. Ама комшиите,край Босфора, си ви знаят, що за стока сте и ви показаха среден пръст. Сега Турция има най-силната Армия в Европа и НАТО и сама си прави оръжията.
58
2
 
12
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
До Анонимен 77... - Краварофилче, можеш ли да смяташ? НАТО ни накараха да си нарежем ракетите СС 23, от които ги беше страх. Това се случи 2001г. ако са били 60 годишни както пишеш, значи са произведени 1941г. Поне малко мозък и мисъл вложи в глупотевините, които пишеш. Защо натовци ни накараха да си съсипем армия и въоръжение, ето ти отговор даже и в тази статия - да купуваме от САЩ.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До75.Нали и аз това казвам.Няма по голяма"kyrba"от политика. До вчера искаха да си съкратим армията до 20 хиляди"щика"А днес, като стана"напечено"на исток давайте да увеличите воената си мощ,че фуят упря до *** ни.Ами вие ни свалихте,гащите Господа отановци. Ама комшиите,край Босфора, си ви знаят, що за стока сте и ви показаха среден пръст. Сега Турция има най-силната Армия в Европа и НАТО и сама си прави оръжията.
56
1
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Ами ракетите С125 от кои години са? И ако не ги бяхме махнали сега на колко години щяха да са?
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от западни ментори! Този ще ни заповядва за какво да правим разходи. Знае ли този ***, че нашите пенсионери я карат само на хляб и лекарства и даже ще се радват, ако Русия ги "застраши" А то тук само едни пенсионери по селата останаха. Че ни разправя, че трябвало да харчим пари, за да се отбраняваме от Русия. С Русия няма кой българин да уплашиш, освен поддалите на вашата пропаганда родени след !999-та.
54
0
 
16
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Замислете се само ако отговорим, че ще заделим 3% от БВП, но ще купим примерно оръжия от Русия, Китай, Южна Корея. Какъв вой ще надигнат краварските натовски чиновници. Ще започнат да ни обясняват, че трябва задължително да е от САЩ.
53
0
 
16
 
! Отговори
Пешо Питанката преди 1 година
А бе я да попитам: Кога НАТО и САЩ при съвместни учения ще си заплащат ползването на полигоните и военните бази у нас???
52
1
 
9
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Какво подаряват на Украйна оръжия да взема да подаряват и на нас по не по 2 милиарда евро в оръжия всяка година, тогава ще сме много над 2 процента. Жалко че нямаме политик който да го каже гласно пред камерите и господарите си за да ги видим как се *** в ефир!
51
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путинофилите постоянно се възмущаваха каква армия сме имали през соца и как сега благодарение на демокрацията и Запада сме си нарязали ръждясалите 60 годишни ракети и танкове и сме останали без армия. Сега когато от НАТО ни казват "оправяйте си армията", путинофилите пак се възмущават: за какво ни била армия! Пълно отсъствие на логика, важното е да сме против демокрацията и Запада!
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат да даваме безплатно оръжие на Украйна. Не искат да плащат. Държавата да го купува и дава безплатно на Украйна. Не трябва да участваме в лицемерната им война без да получаваме пари.