Гечев: ЕС трябва да отрегулира аномалиите на пазара

Не искаме затваряне на пазара, а механизъм, заяви той
23 апр 2023 12:20, Йоана Цонева
28
Гечев: ЕС трябва да отрегулира аномалиите на пазара
Снимка: БГНЕС

"Ние не искаме спиране, искаме по-разумна цялостна политика на ЕС, която да отрегулира аномалиите на пазара. Това е коректно и към Украйна, и към България, и към всички. Ние нарушихме пазара, затова в момента има кризи. Ние не искаме просто затварянето на пазара, ние искаме механизъм". Това заяви пред БНР министърът на земеделието Явор Гечев.

"Изчиствайки част от продукцията, която има на българския пазар, веднага да можем да вдигнем ние самите дадените бариери. Искаме механизъм, който да не наводняваме само източната част на Европа, а когато е пренаситен пазарът тук, то да имаме вътрешноевропейски механизъм , който да преместваме тези количества към по-вътрешни държави, към ЕС. Искаме отваряне на коридори, които да излизат извън Черно море, което в момента е проблемно. Ако в момента не вземем сделки, ако само спираме или отваряме - това не е достатъчно. И догодина пак ще си говорим за същите проблеми", обясни той в интервю за предаването "Неделя 150".

"В България има такива количества продукция в момента, че първо не може да се вдигнат цените. Ако вдигането е 1-2 стотинки на килограм слънчоглед, това едва ли ще се отрази по какъвто и да е начин. Няма никакви условия за вдигане на цената на хляба. Въпросът е, че жътвата идва, а в България има прекомерно големи количества на слънчоглед, на пшеница, на царевица, които ако ние не продадем, ще трябва да хвърлим продукция за няколко милиарда", предупреди министър Гечев.

Той припомни думите си от септември пред Съвета на министрите по земеделие в ЕС - че коридорите на солидарност не действат така, както се очаква. Още тогава искахме мерки, добави той и каза категорично:

"Ние не искахме да спираме каквото и да е, наложи се да го направим".

5 държави след това констатираха същите неща, продължи министърът.

"В един момент Полша просто затвори границите. Ние нямахме предварителна информация, въпреки че ден по-рано имахме среща на министрите от 5-те държави - Полша изненада всички. Ако не бяхме реагирали, това означава, че всички коридори, които бяха насочени към Полша, които са количества не по-малки от тези, които идват в Румъния и България, те щяха да се пренасочат към България. Списъкът на Полша, на Унгария съдържаше над 30 различни разновидности. Ние буквално преписахме техните списъци. Бърз анализ по отношение на това какво може да се насочи към България, което може да създаде локално пренасищане на пазара. Затова списъкът е такъв. Той по скоро беше глас към Европа, че много спешно трябва да се вземат общоевропейски мерки".

Още по темата
Искаме постоянно действащ механизъм, категоричен бе Явор Гечев и обясни:

"Когато се наводнява пазарът в пограничните с Украйна страни, които на всичкото отгоре взимат и по-малко субсидии, то не е справедливо нито за Украйна, нито за България. Това не е справедливо. Искаме механизми, които да изнасяме към трети страни. Русия в момента изнася много успешно сделки за почти целия свят".

"Зърнопроизводителите искат по-високи цени, но това е пазарът. Ако искат значително по-високи цени, това няма как да стане, няма такива условия на пазара", смята той и призовава земеделските производители да използват този прозорец, който Българската държава и ЕС ще им даде за реализиране на продукцията.

"Ако нямаме сделки с големи количества до 5 юни, след това нямаме да можем да направим много неща. Имаме няколко милиарда продукция, която ако остане в държавата, няма да е най-доброто нещо за икономиката. Интензивно продължаваме разговорите с всички".

България настоява за разум, за механизъм, който ни позволява да взимаме правилните решения, обобщи земеделският министър.

За цените на храните Гечев посочи, че едва ли ще паднат толкова, за да догонят инфлацията. Обществото разбира мерките, смята той. Според него ако темата спре да бъде публична, цените ще се върнат на същото ниво. Бихме предложили на народните представители и законови промени, каза той.

За предложението за бюджет, Явор Гечев коментира:

"Бюджетът е опит за презентиране на политиките такива, каквито ги искаха партиите. Бюджетът отразява почти всичко на това, което всички слушахме в кампанията. /.../ Този бюджет е направен като политики да улесни в крайна сметка партиите по отношение на тяхното решение. Това са техните политики, които те презентираха. Решението е тяхно. /.../ Всичко е в ръцете на народните представители. Затова са избрани, за да вземат конкретните решения и всички се надяваме те да са правилни. Няма как да реализираш в 3% дефицит и да направиш всички тези политики, които всички искаха. За съжаление, това уравнение не е решимо, поне от наша гледна точка. Дано НС да може да реши това уравнение".

Не изгарям от желание да съм министър, отбеляза още земеделският минисър.

"Не е лесно да си служебен министър в такава обстановка, в която има недоверие към политическата класа, след това има много рестрикции. Какъвто и да е бюджетът, ще е трудно. И да е 3%, и да е 6% дефицитът - парите няма да стигнат, за да могат да се правят догонващи на Европа политики, които да наваксват разликата. Такова е времето и трябва да се търсят и законови, и административни мерки, за да се правят реформи. Едно служебно правителство не може да прави такива реформи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
кирил преди 1 година
До Анонимен 10 Ще бъдат изчегъртани дребните обикновени земеделски семейства. Те вече фалират и държавата разпродава тракторите им.Мафията е богата и ще остане. После ще наеме и изкупи земите на безценица и ще обезлюди селата.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до1 . Точно това е проблема на България. Много ниско ниво на образованието , ама много ниско. Има млади хора като се видят с пари от некъде и смятат че децата им няма защо да учат. И то цял ден играе или просто си седи и бездейства. Мързеливо е , освен че не чете. Книга не прочитат.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все пак този млад човек е един доста приличен министър на земеделието на фона на всички останали и аз искам той да остане и в следващия кабинет.
17
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си робът и диктаториалната закалка. С европеиди кат тоя и тези в брюксел, скоро и бананите ще свършат.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо търговските вериги вдигат цената на кафето организирано и дружно. Да не би да няма реколта щото има. Да не би да правят и те картел както за олиото яйцата кашкавала и всичко останало повишението е от големите търговски вериги както и големите оператори маниполисти и те същите.Къде е държавата ?
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гечев, изкарай пак мафията на протести, много ни харесва миналия път, да гледаме как протестират милионери.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явор Гечев!!! На Румен Гечев отрока!!! Същият , който навремето с Виденов направиха долара 3000 лв!.
13
0
 
1
 
! Отговори
вредна зависимост? преди 1 година
Ключови отрасли като земеделието, енергетиката, водоснабдяване, тежкото машиностроение, и самолетостроенето са субсидирани. Така е. Къде пряко къде не но тези неща не са изцяло на пазарен принцип. И Дженеръл Електрик е така и Еърбъс и земеделските производители. В случая със зърното ЕС е зависим от доставки извън европа. Това значи че ако тези доставки по някаква причина спрат то тук вероятно населението ще гладува и ще има безредици. Зърното освен храна за хората е и фураж за животните.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Регулация значи да плащаме по скъпо за същото нещо.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС прави земеделските си продукти конкурентноспособни чрез субсидии. Субсидиите за зеленчуците са вече раздадени на Испания, Нидерландия и Италия. Месо и Мляко за Германия Ирландия Франция. Зърното може да са за източна европа. Мисля така е била идеята, но управляващите много крадяха субсидиите и много малко стига до тези които произвеждат - до земеделците. Дефакто земеделците в източна европа са оставени без субсидии срещу субсидираните на тези в западна европа и срещу евтините пестициди на Укр
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЪРНЕНАТА МАФИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗЧЕГЪРТАНА.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО ДА ОТРЕГУЛИРА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ МАФИОТИ.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българските зърнопроизводители са обречени. Фалити, фалити, фалити.
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали искаме да сме еко и био - ето ви евтина енергия от слънчогледа - слънчогледови пелети и био горива
6
0
 
4
 
! Отговори
ДО 1 преди 1 година
Отрегулация каза Министъра . Бъркаш черно с бяло . Това е проблема на България - ниското ниво на Образоването ни .
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а тоя досега що си седя на ръцете и нищо не правеше
4
1
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
Знаеш ли колко ги вълнува ЕСовските кърлежи че тука народа се гърчи в беднотия и беззаконие?Точно никак!Ние сме в ЕС само на теория и да сме буфер с Азия!
3
4
 
2
 
! Отговори
от село преди 1 година
Да си карат едногодишните бентлита , а догодина да си купят по две нови !!
2
0
 
2
 
! Отговори
Питане преди 1 година
А какво става с кърлежа (Красимир Коев), агент "Зорге"? Той кога ще поеме пътя за в къщи? Време е!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали сме в най-добрата система позната на човечеството - пазарната икономика. За каква регулация ми говорите сега???