ЕСПЧ: Обезщетения на Сакскобургготски и Местан по дела срещу България

Присъдената сума на семейството на бившия премиер е над 1,6 млн. евро
2 май 2023 12:43, Елка Василева
38
ЕСПЧ: Обезщетения на Сакскобургготски и Местан по дела срещу България
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решения по две дела, водени срещу България от семейството на Симеон Сакскобургготски и от Лютви Местан.

По делото, заведено от семейството на Сакскобургготски, е присъдено първоначално обезщетение от над 1,6 милиона евро заради налагането на мораториум върху използването на горски земи. В съобщение на съда се пояснява, че делото е по наложените ограничения за прехвърляне и търговска употреба на собственост, наложени през 2009 година.

През септември 2021 г. ЕСПЧ определи действията на българските власти като повод за понесена несъразмерна тежест от жалбоподателите. В днешното решение единодушно е присъдено обезщетение от 1 635 875 евро за имуществени вреди и 184 евро за разходи и разноски, които ще зависят от съдебно дело, разглеждано от българския съд.

По второто дело, заведено от Лютви Местан, съдът единодушно е приел, че България е нарушила правото на изразяване, залегнало в Европейската конвенция за правата на човека. Делото се отнася до наложена административна глоба срещу ръководител на политическа партия, подкрепяна обичайно от избиратели от турски етнос. Глобата е била наложена заради това, че като кандидат на българските парламентарни избори през 2013 г. Местан е говорил на турски език по време на предизборната кампания. Според българските власти той е нарушил Изборния закон, който предвижда абсолютна забрана за използването на всеки език, различен от официалния (българския) в предизборната кампания.

Според съда въпросната забрана не съответства на целите, описани в българската конституция и определя като ненужна намесата в упражняването на правото на свобода на изразяване на жалбоподателя. Допълва се, че съответната разпоредба от българския изборен закон е била многократно критикувана от Консултативния комитет по рамковата конвенция за защита на националните малцинства, от Венецианската комисия към Съвета на Европа и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, според които ограниченията лишават малцинствата от възможност за ефективно участие в обществените дела чрез избори.

Съдът постановява, че България трябва да плати на Местан 1200 евро за неимуществени вреди и 3200 евро за разходи и разноски.
(БТА, кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Стария хъш преди 11 месеца
Браво с здраве да ги харчи.
32
0
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 11 месеца
До Разбирач 20 Не бери грижа за парите на Симеон. Има деца , внуци.
31
3
 
3
 
! Отговори
БАВНО НО СИГУРНО... преди 11 месеца
...ЩЕ ИМА ОБЕЗЗЪБЯВАНЕ НА РУСКИТЕКОМУНДЕЛИ У НАС---ОСОБЕННО КАТО СЕ ОЧИСТИ УКРАЙНА ОТ РАШИСТИТЕ!
30
2
 
4
 
! Отговори
Айшето от Сливен преди 11 месеца
Тия и двамата с какви очи ш съ показват от сига нататък
29
4
 
2
 
! Отговори
ШЕ ПЛАЩАТЕ, БЕ... преди 11 месеца
Много има да плащате това комунистите..НЕМА ДА ВИ СЕ РАЗМИНЕ----НЕ СЕ И НАДЯВАЙТЕ..!
28
2
 
2
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 11 месеца
Съдят България ли - и двамата веднага или в трудов лагер завинаги или границата на южния ъгъл само по бельо...Дъртия "цар" нали писаха колко по добре бил преди да се натресе при нас и после какви ги дрънкаше!?...А другия е турчин и няма какво да го коментираме...
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дядото Фердинанд германец, сложен на власт отвън, пъс със свои пари си купил гори,земи и дворци? Или на власт партията на внука му му издаде фалшиви документи. Никой не е забранил правото на изразяване на майчин език, но официалният език е български, а на събития с обществен характер би трябвало да се говори на български.
26
0
 
11
 
! Отговори
Офф преди 11 месеца
Той човека навремето като дойде каза че не иска нищо от държавата. После рязко взе да си връща нещата че и осъди държавата да му плаща. Друг е въпроса защитника на България в ЕСПЧ как си е свършил работата и какъв хонорар е получил но това е друга тема която никой не повдига защото явно не е важнада не се окаже пак някоя калинка намествана там на хранилката
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 16 "ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД НЕ Е КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД. РЕШЕНИЕТО МУ Е ПРЕВИШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА НИ." - но в брюксер не мислят така. Даже немците клекнаха...
24
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво! Тиквата ВИ каза на про'с'тите европеиди, че само за мачкане ставате. Още присъди не за милион, а за стотици милиони трябва да има срещу България!
23
2
 
11
 
! Отговори
Митев преди 11 месеца
Не наяде се тази "царски " кърлеж!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
ЕВАЛЛА НА ЦАРО .... преди 11 месеца
ЩОМ осъди ЧЕРВЕНИТЕ да му платят харчовете...хаха!
21
3
 
2
 
! Отговори
АМИ СКОРО.... преди 11 месеца
..и за хвалби наДЖУДЖАКА ше си ПЛАЩАТЕ бе...хахаха.... що да ви трепеме като може от вас и пари да изкарваме!
20
2
 
8
 
! Отговори
Разбирач преди 11 месеца
за какво са ти тия милиони бе Симо ?! На ония свят да знаеш не можеш да ги вземеш
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
фце, плащате ли? плащайте
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На кой ще дава пари България? На Местан дето уби в катастрофа 6 месечно бебе ли? Не е ли малко нагъл
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако кажа че харесвам Путин и подкрепям СВО срещу нацитата в уркоайна дали ще ме оставят да изразя свободно мнението си? Само питам, да знам, че нещо съвсем се опелтечих вече кога имаме свобода на словото и кога не....
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪД НЕ Е КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД. РЕШЕНИЕТО МУ Е ПРЕВИШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА НИ. А САКСА НЕ СЕ НАЯДЕ ОТ БЛАГАТА НА НАРОДА НИ...ПОРЕДНИЯ ДЕСЕН ПОЛИТИК ПОКАЗАЛ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ С ЛЪСНАЛИТЕ ПРЕДИЗБОРНИ ЛЪЖИ...
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама то тогава и официалният език да отпадне! Всеки да си говори на какъвто език иска и държавата да е длъжна да му дава документи на този език! Особено пък за избори! Обезличават Европа и дават на малцинствата права, кавито те нямат нужда и напротив- забиват ги в изолация и в това да ходят с фереджета и да затъпяват прогресивно! Тези *** в съда, а те в мнозинството си са били на служба при Сорос, искат да заличат Европа културно, исторически, а вече и полово!!
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ох хвърлете му ги тея жълти стотинки и трохи и да се маха да няма нищо общо повече с България, че и без това от край време иска да я съсипе поне да се маха / един проблем по-малко