Ганев: ГЕРБ е в по-добра ситуация от ПП

Двете групи имат плюс от кабинет
30 май 2023 08:15, Росен Стойчев
94
Ганев: ГЕРБ е в по-добра ситуация от ПП
Снимка: БГНЕС

„Замразяването на преговорите може да се чете като политически ход от ГЕРБ, които виждат ПП след изтеклите записи в една по-неизгодна позиция и можем да смятаме, че преговорите навлизат в друг етап, в който ГЕРБ е в по-добра преговорна позиция. Възможността за съставяне на кабинет между първите две политически сили все пак е налична". Това заяви в интервю за БГНЕС политологът от „Тренд" Димитър Ганев.

Още по темата

Той обясни, че проблемът на ПП е, че за разлика от тях, ГЕРБ имат отворена възможност да отидем на избори и на тези избори ГЕРБ ще бъде в по-силна позиция от ПП. „Ако втората политическа сила отиде на избори те със сигурност ще имат по-нисък резултат и преговорната им позиция спрямо ГЕРБ ще бъде особено по-слаба. В този смисъл ПП – ДБ трябва да направи всичко възможно в рамките на това НС да има кабинет, поради няколко фактора. Първо, ПП изградиха своята партия на база на отрицанието на модела ГЕРБ и в един момент стана ясно, че ще направят коалиция с ГЕРБ. Второ, в записите се чуха много притеснителни неща, които по - скоро навеждат към модели, на които те са се противопоставяли, а в момента излиза, че ги използват. „Продължаваме промяната" имат доста сериозни проблеми още преди да стане въпрос за кабинет „Денков", тоест те вече имат загуба на електорат и за тях е особено важно да не отидат на избори", коментира още Димитър Ганев.

На въпроса в каква позиция се намира първата политическа сила и дали за нея не е по-добре да отидем на избори, политологът уточни, че за ГЕРБ е от съществено значение да съставят кабинет с ПП поради най – малко две причини. „Причина номер 1 е практически приключването на протестите. тоест заравяне на разделението между либералната градска общност и ГЕРБ. Това е финалният ход на ГЕРБ за излизане от изолацията и те са на една стъпка от това да го постигнат", каза Ганев и продължи: Втората причина е, че една коалиция на ПП - ДБ с ГЕРБ без съмнение ще нанесе щети върху електоралния корпус на „Продължаваме промяната", а това за ГЕРБ е от особено важно значение, защото по този начин те ще излязат сами, на практика без сериозен опонент на местните избори, а ПП след 4-5 месечно управление с ГЕРБ несъмнено ще понесе някакви щети", смята още Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
6
 
3
 
! Отговори
i'm преди 10 месеца
Правилно и логично е ПП да приключат с политиката! Лошото е, че пак ГЕРБ остават, а те са не по-малко зло за България! Няма партия на хоризонта, която да изглежда добре за народа...
45
7
 
2
 
! Отговори
никой преди 10 месеца
ОТ ТОВА ,КОЕТО ЧУВАМ В НАЙ -ДОБРА ПОЗИЦИЯ Е ВЪЗРАЖДАНЕ!!!!!!!!!!!!!!
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подлизурковците от Канада с необмисленото си поведение и нахално говорене сами се насадиха в блатото. Младите хора в ръководството на ГЕРБ трябва да накарат ББ да направи крачка встрани и Добрев,, Атанасова, САчева,Петкова, Т.Дончев да поемат управлението на партията. Борисов изгони кадърни хора от ГЕРБ,за да може сам да управлява, макар че не се отличава с особен ум и си е по рождение милиционер със СИКаджийски маниер на мислене , а не политик....
43
2
 
3
 
! Отговори
лос преди 10 месеца
Да се разберат и да направат правителство.За тяхно добро е ,чакат ги пари за крадене.Излагат се.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП на следващите избори, ще се наредт на резерванта, дето са Слави, ПатрЕоти, Мая и прочие - я се пръкнат с 4-5%, я не.
41
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПП на следващите избори са АУТ!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Папагалът ми има повече акъл от този псевдоанализатор ! ПП и ДБ отиват на бунището на историята, това е...а ако Герб им подаде ръка сега , на следващите избори Възраждане ще имат 30% най-малко ...
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До то - Кат не ти аресва ... ндей *** чет уе!
38
2
 
2
 
! Отговори
Инж+ преди 10 месеца
Абе човече, всички сме затънали до уши в л***а! Тая Държава(БГ) трябва да има редовно Правителство+Парламент! Трябва да вървим някак си напред...Какво ще "произведат" още едни избори???
37
2
 
2
 
! Отговори
Дядката преди 10 месеца
Проблема е че България изпадна в много лоша ситуация с тия две крадливи , властолюбиви и военнолюбиви партии , които се канят да я управляват!Дали ще се разберат? Разбира се !Има огромни средства за лапане в плана за възстановяване - ще плеснат ръце и ще се прегърнат!
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И тоя ли се прави на баба Ванга? Политолого-социологическия планктон се занимава с манипулации срещу солидно заплащане, но все по-малко шарани се хващат на въдицата им.
35
1
 
4
 
! Отговори
акуд преди 10 месеца
възможно ли е герб и дпс играят ли задкулисие с радеф и представлението гьошеф???
34
0
 
3
 
! Отговори
Радков преди 10 месеца
Защо Радев изпуска деликатно факта, че ги създаде и добута до властта?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубавото е, че троловете поид коментарите не определят нищо. НИЩО
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нали върнаха мандата, ква позиция, до кога ще се нарушавате конституцията всичките, даже и мисирките?
31
12
 
7
 
! Отговори
Николай от Николаево преди 10 месеца
Никога не са ме кефели ГЕРБ, но откато плъзнаха пепетадебета със своята нелепа безпомощност и алабала, сякаш ГЕРБ ми станаха по-нормални и поносими.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Фен на Вики Джъстис В БГ всичко се изкривява, не можеш да хванеш кой говори истина и кой не брато :)))
29
2
 
10
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
Много ми е интересно как тези, които казват "***", "МУТРАФОНОВА", "КОПЕЙКИН", "ДЖУДЖЕ", "МОРДОР" и пр. Първо най удобно крият за собствените си средства и финансирания от фондации, второ родителите им са същите горди членове на партията, управлявала преди 1989, но това пак се крие.
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Както е тръгнало, след изборите ще има коалиция ГЕРБ-Възраждане. Дотогава Украйна ще бъде ошамаросана някъде из Донбас. Политическият тренд ще е за мир, на Бойко ще се изпълни мечтата да застане до Орбан и Ердоган. С Магнитски не знам, сигурно ще купи някоя друга американска ръжда.
27
0
 
4
 
! Отговори
до Eli преди 10 месеца
Те службите ти гледат как с-ереш и си бръснеш краката в банята, всичко се качва на сървъри в Дюселдорф и Лангли САЩ, гледат те поне 1000 полицаи на живо!Това задоволя ли те, това добре ли е според тебе!? Положението е катастрофа и то каква!