Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
7
 
21
 
! Отговори
срамота преди 10 месеца
Който иска да е в НАТО /слугинаж на хамериканците/ ,моля да върви към Киев или най-добре на май.... си. България е превърната в колония на САЩ от слугите им тук. Никой никога не ни е питал искаме ли НАТО, искаме ли бази и т.н. Тези които допуснаха грабежа на страната и американското робство в момента ,просто трябва да бъдат осъдени.
237
9
 
31
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 10 месеца
Вън краварите от страната ни!Тези подли и коварни *** искат да вкарат страната ни във война, която те самите водят!Кому са нужни тези агресори и кой им слугува?Ако не бяха долните кравари, война в Украйна никога нямаше да има!НИКОГА!Всички войни в последните 75 години се водят от ФАЩ: Виетнам ,Афганистан ,Сирия ,Либия ,Сърбия ,Ирак ,Ливан и къде ли не по Света.Вън агресорите от земята ни!Вън и техните прислужници от Герб ,ПП ,Дб и сдс. Продажници ни управляват-факт!
236
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ние сме в НАТО какви бази да са?сигурно руски,ХА ха аре у лево про;шляци!
235
22
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 10 месеца
Някои са с извратено чувство за хумор? "Братушки"? Какви братушки са ти тия бе, където още ти имат заграбения архив за..."трофей"? Тия които ни освободиха от турско, комунистите отдавна ги избиха!
234
10
 
16
 
! Отговори
Я па ти.. преди 10 месеца
До СПАС 256 Братушките си мислеха че в Украйна ще ги посрещнат с хляб и сол , но се указа съвсем друго.
233
14
 
25
 
! Отговори
KPABAPИ BЪH преди 10 месеца
Османската империя имаше военни бази в България, но на 3 март 1878 г. дойдоха братушките и ни освободиха от турците. Хитлеристка Германия имаше военни бази в България, но на 9 септември 1944 г. дойдоха братушките и ни освободиха от фашистите. Днес САЩ и НАТО идват със сила и в България, но да знаят, че не са желани тук и когато дойде време да ги изгоним, няма да ги изпратим със здраве!!! Да живее свободна България, без чужди войски в страната!!!
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Някой - Аха ...
231
29
 
15
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
Ако в Украйна имаше бази на НАТО, сега нямаше да има взривени язовири! А на челото на Коце Копейката грее табела ... "Продадено"!
230
26
 
16
 
! Отговори
Ташо Баката преди 10 месеца
На Копейкин затова му плащат рубли да вдига шум в парламента
229
14
 
26
 
! Отговори
wseki преди 10 месеца
САШ не носят сигурност, а само разрушения. вън чуждите бази от българия!
228
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никога повече руснаци. Вярвам на сигурността от САЩ
227
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До СПАС_тез братушки продаваха газ на нацистка германия по-евтино отколкото на нас, които уж сме им братушки... братушките искат да сме задунайска губерния
226
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
копейкин подкрепи пеевски в НС, правете си изводите
225
14
 
11
 
! Отговори
В НАТО сме преди 10 месеца
Слава Богу
224
19
 
18
 
! Отговори
СПАС преди 10 месеца
Вън агресорите и господарите от България!!! Братушки, чакаме ви с хляб и сол!!!
223
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
България е член на НАТО и Европейския съюз. На който не му изнася, да се изнася към Загубеногорск. Точка.
222
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не бяхме в НАТО и нямаше военни бази на НАТО в България, сега руските варавари щяха да *** в тоалетни чинии на "Видима Идеал" Севлиево.
221
1
 
8
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Споразумението е подписано на 28.04.2006г. Премиер е Станишев. Същият ден е организиран протест от Атака с около 2000 души
220
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тия евроатлантически гю-веин-дии много обичат американски бази
219
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе 45 години нямаше и една руска база в българия - защо ни е американска- нещо нещата не се връзват