Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
9
 
21
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 10 месеца
Поне си признаха че несме независима държава. Още една мъничка победа за Възраждане срещу Израждането на нацията. Сегашната пасмина предпочита да е слуга отколкото да е назависима защото било по евтино и по лесно. Бизнсесмена прави милиони и си живее царски а слугите около него се задовяват в мизерна заплатка. Ето е България -слуга която гледа интереса на шефа работодател
177
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
копейкин и плюещата май муна са марионетки на мутрофанова
176
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кажете ми кой е толкова загубен, че да тръгне да оправя проблемите на друга държава? Америка ли? Европа ли? България ли? Българите ли? Тогава от къде сте си го набили в главите, че някой ще ни оправи. Всичко е интереси и на базата на такива някой някъде ни иска. Защо най-накрая Българина не спре да краде и да върши корупция и да си оправим ние държавата, тогава нито НАТО нито Америка нито Русия ще са ни виновни за нашите грехове, безделие, корупция по всички нива и т.н.т.
175
11
 
8
 
! Отговори
.... преди 10 месеца
Е после някой да каже, че не сме марионетна държава.
174
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** се занимават в нс само с нараненото си самочувствие, народа ще чака промени и закони
173
4
 
3
 
! Отговори
до факта преди 10 месеца
Защита се казва, окупация имаме на 9.Х.1944 г. През 1951 година другарят Тито моли 6-ти американски флот да влезе в пристанищата на Югославия!!!
172
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Бай Дрън___вашия пПезидент ли ви учи да се делите българи?... знаете ли, че така им е много удобно на русофилите, разделен народ, слаба държава
171
5
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
201, те пък щото превратаджиите се занимават с важните за хора въпроси. Интересува го само как да ограбим парите на хората, влизайки в еврозоната и как да ги изгоним от България, влизайки в Шенген. Ако това са проблемите на хората, мисля сами може да помогнем на превратаджиите като им дарим левче и хванем куфарите. Ей така, да им направим кефа, после ще се върнем на чисто.
170
4
 
4
 
! Отговори
НАТО не е виновно преди 10 месеца
Но пулучилите лобисти милиони за НАТО са виновни. Пръмова-Кунева, Хубавото Наде, Паси Младши, как сме щяли да забогатеем от НАТО, икономически, щяли да създадат работни места. А на натовци водата им носят от проверени държави. При окупацията на Кипър от Турция, как НАТО не си мръдна кутрето да защити Гърция. Турция беше права в конфликта, това е даден остров като гаранция ПСВ на Британия за защита на новата Т-я, досега има 2 британски бази. Същото беше с ИРАК, да ни върнат заеми и БГ фирми НИЩО.
169
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само американците имат право да осигуряват сигурност и свобода на всички народи по всички земни кълбета. Другите да не се месят там в божествените им дела. Че недай Боже.
168
8
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Да живее провинцията, долу София и жълто.пaветниците!
167
6
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Пак да поясня и попитам, чин го дири Костадинов в парламента, имитирайки дейност, отлично знаейки, че тоя закон дори БСП да имат мнозинство, няма да мине? А пояснението е в това, че ако Костадинов искаше, щеше да докара хора от провинцията. Явно обаче не иска. И да, провинцията също сме. България и то по-голямата и будна част от България!
166
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тия от *** всеки ден едно и също повтарят "сватбата, цената на сватбата...", а не се занимават с важните за хората въпроси
165
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Двамата с Цончо и господин Костадинов най-много ни съмняват в това отношение... :)))))
164
14
 
3
 
! Отговори
Ники преди 10 месеца
Само да кажа, че в Украйна имаха Ам.Бази и сега в момента не им е много хубаво там.
163
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
продажните русофили в България - заплаха или сигурност
162
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами то сега натовската ни армия е същата, като когато служех 1990-та. Пичове, аз си спомних младините на 6 май, когато видях натовската ни Армия, едно де жаву ми се яви... Иначе лично аз си предпочитам мутренските времена, имаше свобода тогава.
161
8
 
9
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 10 месеца
Докато Русия продължава с желанието да ни освобождава, ще има бази. Откажат ли се от освободителните си мераци, може да преразгледаме статута на базите. А Копейкин може да си събере несретниците и вкупом да се заселят в Биробиджан.
160
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ние имахме сигурност по време на СССР. Наричаше се собствена армия и то яка. Какво имате сега? Аз видях танковата бригада наредена за минерална вода в Горна Баня-сал едни дебелаци в ужасна физическа форма и в някакви уж модерни натовски камофлажи. Ужас, ужас, ужас.
159
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От както България е в ЕС и НАТО и има американски бази на територията си, изживява най-големият си исторически разцвет. Никога в историята си не е била по-хубаво място за живеене, а българите никога не са били по-богати, здрави, дълголетни и свободни. НИКОГА България не е било по-добре от ДНЕС! Ако някой може да ми посочи който и да е исторически период, в който в България да е било по-хубаво от сега, моля...!