Американските бази в България - заплаха или сигурност?

"Възраждане" поиска те да бъдат закрити
365
Американските бази в България - заплаха или сигурност?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Два часа спориха депутатите по искането на "Възраждане" за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

В крайна сметка то не беше прието.

В проекта беше посочено, че НС възлага на МС да предприеме незабавно стъпки за прекратяването му с еднодогодишно предизвестие по дипломатически път. В момента се използват четири бази - в Айтос, Безмер, Граф Игнатиево и Ново село. В споразумението е описано, че българските и американските военни могат да ползват базите заедно.

Според представителите на „Възраждане“ никой не знае какво има в тези бази, а може дори да има оръжия за масово поразяване.

"Това не база на НАТО, а на САЩ", скочи Николай Дренчев. От ГЕРБ защитиха решението за американските бази в страната.

Тома Биков от ГЕРБ посочи, че въпросът не е за тези бази, а той се поставя отвъд тях и тяхната полезност или вредност, а в по-широк контекст за българската армия и държава.

„Две държави определят глобалния ред - това са САЩ и Китай, това са двете независими държави. Има още около десетина, които са относително независими и които дават за отбрана по 6-7% от БВП и въпреки това трябва да балансират между двете глобални сили. За да може страната ни да се мери с военната мощ на другите страни и да е водеща на Балканите без да е част от НАТО, то ще трябва да се заделят много повече пари. И попита, ако се инвестират 15% от БВП за модернизация на армията, кое друго перо ще трябва да се ощети“, посочи той.

Екатерина Захариева от ГЕРБ обясни, че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни.

„Защо повдигате този въпрос в този ключов за света, не само за Европа и ще е национално предателство, ако прекрати тим точно в този ключов момент това споразумение. Има поредица ползи за въоръжените сили на България от тези споразумения, ако прекратим това споразумение в този момен,т ще подкопаем устоите на българската национална сигурност“, коментира тя.

От БСП поискаха да се яви военният министър Тодор Тагарев.

„Военният министър да пристигне в парламента и да се изкаже по темата“, отсече Борислав Гуцанов и се мотивира с обстоятелството, че темата е от изключителна важност и трябва да се чуе и неговото име.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още по темата: бази на НАТО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 218 Бай Дрън . . . . Робската психика говори с рупор от Вашата уста! Работиш до откат и нищо не получаваш и всичко е наред!
197
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
костя копейкин е сключил брак с пасольството и сега място не може да си намери, че не може да си обслужи булката
196
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Нямаме армия заради рашунгерите. "..........Нямаме армия откакто влязохме в НАТО. Факт.
195
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Каква независима държава сме?!?"-------------Ама зависима държава сме защото такива като теб и тези продажници в парламента ни правят такива. Днешното гласуване е типичен пример.
194
16
 
8
 
! Отговори
Хахаахаа преди 10 месеца
Нямаме армия заради рашунгерите. Факт. Това което имаме сме го придобили въпреки тях.
193
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
*** само пречат в НС да се работи, саботират държавата, трябва да бъдат изгонени с плюнки към пасольството
192
15
 
7
 
! Отговори
God Bless America преди 10 месеца
Още американски бази искаме да изтръпват от страх *** ко доносниците и проводниците от ДС
191
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
. . . че договорените обекти са публична държавна собственост на България и се използват при пълно зачитане на законите и суверенитета на България, а ръководителите са български военни. . . . . . . . . . . . Това е вица на деня! Не вярвам някой друг да снесе нещо по яко!
190
5
 
7
 
! Отговори
Кое друго перо преди 10 месеца
перото е качеството на живот за нашенци. Армията ни трябва да е силна, но само когато САЩ го искат. За да можем да имаме една "модерна" армия ще трябва да налеем доста пари, които нямаме. Затова ще получим кредит то САЩ, в замяна ще купим техните пари тяхно оръжие, което я получим, я не, но ще го изплащаме следващите 50 години. Честита промяна.
189
6
 
9
 
! Отговори
Груьо преди 10 месеца
Каква независима държава сме?!? Нямаме ресурси, нямаме съвременно въоръжение!!! Нямаме даже хора!!!! Ако не е НАТО и в частност САЩ още ще се хвалите, че познавате еди кой си "борец" и никой нямам да ви закача. Баси тъпия народ. Затова сме жалки, хем сме малко, хем сме ***, хем сме крадливи но и бездушни овце.
188
13
 
8
 
! Отговори
Опазват народа ни преди 10 месеца
От руския агресор
187
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 225те щото братята сърби водят една такава последователна "братска" политика спрямо България от самото си създаване. Не един коридор, ами 10 коридора трябваше да дадем на НАТО да изтрие тия вредители за българската нация и държавност. То не беше да ни обявят война за съединението, да ни предадат през балканските, да трепят и промиват българите в Македония. Милите братя сърби...
186
6
 
6
 
! Отговори
Алтернатива преди 10 месеца
Да кажем, че напускаме НАТО и ЕС и влизаме в БРИКС. Копейката ще си изкара надницата, както и другите гладни политици, за българина обаче какво остава? Искаме ли да приемем алтернативната реалност на свят, който по ТВ казва колко е лош капиталистическия запад, и същевременно се е вкопчил във всичко западно като пиявица? А сигурността на коалиция между Индия и Китай? Та тези "съюзници" и до ден днешен се избиват по границата. Та какво ще спечели и загуби България?
185
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От посолството са гласували против искането.
184
8
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
заплаха и то огромна не се коментира защо точно турция изпрати воиници в косовозащо не от дания или норвегия за да избиват братята сърби един път пуснахме 1999 гсамолетите сега турците разваляме си фатално отношенията със съседите искаммир и добросъседство
183
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До USASUPER КИРО НОФмалко ви беше, за геноцид това ви се полага!
182
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малко са американските бази, още трябват! God bless America!
181
8
 
20
 
! Отговори
Какво е империя? преди 10 месеца
Империя е държава разположила военни бази при васалите. От римската империя, през османската та сега паднахме под вашингтонската
180
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Е, излъга ли Паси? НАТО донесе пари, произвеждаме бомби за Украйна. Друг е въпроса, че тия пари отиват в касичките на няколко човека, но важното е, че Паси се оказа прав, създаде ни работа за фронта, макар и без заплати, но не можем да отречем фактите. Друг е въпросът кой как ги разчита.
179
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Митът за "ръста" на Изхождане ще рухне още на местните избори, когато Копейкин и копейковци няма да спечелят в нито един областен град! Помнете ми думата! Дори БСП могат да си запазят кмета в Русе, понеже русенци го харесват, но Копейкин няма д аима нито един кмет на голям град!