Ковачева зове: Зрелостниците да получат втори шанс

Идеята на омбудсмана е за изпитите
20 юни 2023 16:08, Росен Стойчев
27
Ковачева зове: Зрелостниците да получат втори шанс
Снимка: БГНЕС

Всеки, който прецени, че оценката му не е достатъчна за влизане в университет, би трябвало да има възможност да се яви отново на матура.

Още по темата
Това заяви пред БНР омбудсманът Диана Ковачева.

"Идеята да има втори шанс за матурите е логична. Не става въпрос за егото. С матурите децата кандидатстват във висшите училища. В един момент тези оценки се превръщат в единствената възможност за вход в университета. Сега тази оценка залепва за теб завинаги. Никога повече няма да имаш втори шанс", посочи Ковачева.

Тя не очаква голям брой зрелостници да поискат повторно да се явят на матура.

"Фактът, че няма такъв втори шанс за целите на кандидатстването в университета ощетява онези деца, които по някаква причина не са успели да се представят достатъчно добре. Детето може да е болно, може да се е притеснило. Има форсмажорни обстоятелства", подчерта тя.

"Тези деца ще се явяват с поправката, която е през август. Няма дори да има нужда от допълнителни ресурси за организирането на нов изпит", посочи още Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: новшансомбудсман
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
обудсман и сега и поправителна сесия
24
0
 
1
 
! Отговори
спомен преди 10 месеца
До Анонимен::Едно време треперехме от матурата защото знаеш ,че от нея ти зависи бъдещето и живота.Дори и сега,след 50 години помня на коя маса бях,какво се падна и какво съм писал.Втора матура няма и при неуспех отиваш в завода.В онези времена безработни нямаше.при неуспех в институт веднага започваш работа,защото за да кандидатсваш следващата година искаха 8 месеца трудов стаж.Дипломната ми работа тежеше 2 кг.чертежи на оризова хартия изпълнени с туш!
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма да стават айнщайни.. след като ИЮ на президента е някъде около 50 не е редно 3-то курсник да минава през 4 изпита..
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така всеки с по ниска оценка в училище а значително по висока на матурата изводът е един учителят в у-ще го е оценявал субективно не му е бил симпатичен просто
21
0
 
6
 
! Отговори
Не беше сложно преди 10 месеца
Преди години - ако учиш регулярно и показваш резултати можеш да се освободиш от матура ако имаш 5 или 6. Ако решиш да кандидатстваш - приемен изпит за университет без ограничения в колко. Сега дори набутаха матури иза 4 клас и побъркват децата
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига глупости. Мързеливите няма да ги накарате да работят. Ако някой не е успял да се подготви 1г за тази матура, за 2-3 седмици ли ще успее? И ако пак не успее? 3-ти опит?
19
1
 
3
 
! Отговори
Това ще е нещо като преди 10 месеца
ремонт на ремонта ли?
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нямаше да е проблем, ако не беше задължително да вземеш матурата, за да получиш диплома. Не всеки му е на акъла, но по-често на възможностиет, да кандидатсва веднага, след като завърши. Благодарение на вас, мъдрите и можещ възрастни, днес почвамеработа на по 15-16, само и само да имаме за ядене ...
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът е, че цялото образование се обръна на "зимай си матурта и са мафкай ..." В резултат на това, след 9-ти клас повечето тотално изгнорират всичко останало и започва подготовка за матурите и кандидатстудентските. Все едно няма НИЩО друго в образованието.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Намалете малко натиска върху ранните класове. Онзи ден имаш деца в 7-ми клас, с по една-две валерианчета, ей така, ако пордължат да треперят от страх по средата на изпита. В САЩ от "Стадартизирани тестове" всяка година има припадащи ученици и в поселднит 40 години, ако си мислите, че нашето ниво пада, там направо е пропаднало през пода и е издълбало дупка чак до Австралия.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Ситуации има всякакви - болен си, не си в кондиция или си купонясвал предната вечер - поемаш си последиците." - Демек, ако ти се случи нещо, оставаш без диплома, защото гадния ти лишен от емпатия заднк така е решил?
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Тогава нека да има втори шанс и при кандидатстудентские изпити, на изпитите по време на сесия" - Не знам дали си чувал, но на изпитите имаш втори, трети, понякога и четвъртишанс, а за някой неща, уткално можеш да се явяваш 5 години, след като си минал курса ... Не рабзирам, какъв е проблем имш ТИ с това?
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идеята сама по себе си е абсурдна. Тогава нека да има втори шанс и при кандидатстудентские изпити, на изпитите по време на сесия Абе животът ни да стане едни безкрайни изпити, поправки, поправки на поправките. Ситуации има всякакви - болен си, не си в кондиция или си купонясвал предната вечер - поемаш си последиците. Както казват французите се ля ви.
12
3
 
4
 
! Отговори
Morski преди 10 месеца
Мдаа!Явно на някои жълтопаветни величия от власт имащите дЕтето ще е в такава ситуация идущата година и отсега се настройва обществото!А за нашите деца, дето изтърпяха и матурите в СЕДМИ клас,КОЯТО СЕ ОКАЗВА ПО-ВАЖНА ОТ ВЛИЗАНЕТО В УНИВЕРСИТЕТ нямаше милост!ЗАЩО ЧАК СЕГА СЕ СЕТИХТЕ, ЧЕ ИМА НЕЩО ГНИЛО В... МОН?Всичко там е мафия с огромен оборот от ресурси на частни уроци за сметка на семейния бюджет и БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА НИ!Като се започне от нарочно сбърканите програми,нарочно не преподаване!
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 9 - Имаш неограничени опити, да се опиташ да вземеш книжка, да влзезеш в университет и прочие. Защо тук, да имаш само един?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До сашо - Ако изкараш под 3.00, се явяваш на поправка. Ако се провашлиш там, догодина пак се явяваш. Това е за тези, изкарали 5, вместо 6 или нещо такова.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Що само втори? По-добре и трети, четвърти и пети и т.н. Докато не получат всички 6-ци никакво спиране!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
сашо преди 10 месеца
Втори шанс за двойкаджиите,да влязат в университетите и още двойкаджии безделници и неграмотници ще ни управляват,а бачкатори-отвън???
7
5
 
2
 
! Отговори
6 преди 10 месеца
Днес съм на 29 и още е източник на стрес за мен. Психолъжката ми е казала мнгоократно, че не трябва да се притеснявам за това ... но не мога! Обаче, изглежда, че скоро ще имам шанс да го коригирам.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Имах 39.7 градуса температура и цяла вечер бях повръщал, когато отидох на матурата по БЕЛ. Помогнаха ми да се кача по стълбите и да седна. Оценката ми беше 5.40, а на предварителните винаги беше между 5.90 и 6.00. Но ... нямам втори шанс, ще речеш че на олимпиада ходя. Ужасно е това!