Радев: Да се внимава с приказките, особено при война до нас

Можем да дадем на Украйна повече от боеприпаси, каза той
28 юни 2023 09:39, Анисия Иванова
51

Надявам се сега, че с новото ръководство на Министерството на отбраната и новото правителство ще продължаваме да подкрепяме Украйна и да се седне на масата на преговорите в границите от 1991 г.

Това каза бившият вътрешен министър Валентин Радев в студиото на "България сутрин".

"Списъкът с помощите, който се дава на Украйна, не се засекретява от правителството или от министъра на отбраната. Това е списък, който е утвърден от Щаба на отбраната и грифът е поставен от тези, които са го съставили", обясни той.

"Според него е добре да бъде ясно какво точно даваме на Украйна, но това е въпрос с две страни", смята Радев. По-важното, според него, е това, че министърът е обвил, че не даваме платформи, тежка въоръжена техника. Той припомни, че още от годините на Варшавския договор страната ни е специализирала в производството на боеприпаси.

Валентин Радев смята, че търканията между правителството и президента идват основно от това, че служебното правителство е отказвало да участва в инициативата да изпращане на 1 млн. боеприпаса в Украйна, а сега новото правителство заяви, че застава зад инициативата.

"Аз даже бих ги посъветвал да отидат по-далеч - не само боеприпаси, извън това да погледнат декларираните сили и да се види с какво друго може да бъде подпомогната Украйна, защото утре, ако се случи, ние трябва да очакваме помощ от НАТО", каза още Радев.

По отношение на взривовете на складове с боеприпаси той заяви, че само през 2009 и 2017 година у нас не е имало такива инциденти. Въпреки всичко това, не означава, че инцидентите стават често, защото има държави, в които има много повече случаи, обясни той и допълни, че става въпрос за инциденти, свързани със спецификата на производството.

"Прокуратурата у нас обяви преди време, че има връзка между посещението на руски агенти у нас и взривовете на складове. Според мен и моите колеги може да има такова нещо. Но ние сме скептични донякъде, защото това са взривове, боеприпаси, винаги може да се случи нещо", поясни Валентин Радев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На фона на инцидентите в Европа "ние се държим добре", допълни той. По думите му трябва да има по-строг контрол на служба КОС в МВР, но въпреки това подобни инциденти се случват.

Във връзка с искрите, които прехвърчаха между правителството и партия "Възраждане", той коментира, че вероятно премиерът е прав, но призова за по-обран изказ и от двете страни.

"Трябва да се внимава много с приказките, особено когато има война близо до нас. Трябва да се намери баланс, има начин в парламента. Не с квалификации, защото обществото е много чувствително, особено когато има въоръжен конфликт", каза Радев.

По думите му това че има правителство и парламент е добра новина. "Трябва да бъдем по-смирени дори в квалификациите си, като определяме част от обществото, които са гласували", каза той.

Радев припомни, че България е "малко по-особен случай", тъй като обществото е раздвоено по отношение на войната.

"Много е важно правителството да намерят баланса, както го правеше моята партия ГЕРБ", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
1
 
! Отговори
СМЕХ... преди 10 месеца
Кво ни плаши тоя Радев ,бе....Путин още си бърше ГЗ от пуча , а офицерите му всички ше бъдат арестувани за "ИЗМЯНА НА РОДИНАТА"!....А, АРМИЯТА МУ ЩЕ СЕ РАЗБЕГА ....
37
2
 
1
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 10 месеца
Украйна --задължително трябва да бъде член на НАТО!...ДЖУДЖИ , НЕМА ВЪЗДУХ , ЗА ДА РЕАГИРА ВЕЧЕ...ХА,ХА,ХА
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Полският президент Анджей Дуда, заедно с литовския президент Гитанас Науседа, пристигнаха на необявено посещение в Киев, където ще проведат разговори с Володимир Зеленски за разполагането на съвместна бригада/корпус в Украйна. Сега се обсъждат две дати за влизане на полско-литовския контингент в Западна Украйна, първата в края на юли, веднага след срещата на върха на НАТО, и втората в началото на есента. - само въпрос на време е кага и наши ще пратят
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И да давате и да не давате дарения на уркия заделените приватизирани пари скрити в офшорки ще ви ги вземат. Когато му дойде времето.
34
1
 
2
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
До Анонимен 32 и 33 Какви Беларус, С Корея и тн ви гонят. Не случайно дадох Швейцария за пример - НЕУТРАЛНИ, винаги балансират. Нали един също говореше как ще станем Швейцария на Балканите, а сега е с изплезен език пред "големите шефчета".... Палячовци сме и такива ще си останем.
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 33 И,какво точно изнасяш за ЕС освен евтина работна ръка.Какви точно инвестиции имаш западни в България и това не е ясно .После ревете това и онова.Ами България само внася от ЕС,а някой други ти казват,че нямаш право да имаш други инвестиции,защото видиш.ли,ако ти произвеждаш нещо това ще наруши пазара им и няма да могат да ти продават нищо.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До FenaХайде да излизаме от НАТО, ЕС. Да се наредим до Беларус, Китай, Северна корея. И къде ще изнасяш и откъде ще ти дойдат инвестиците. Не товори глупости колко хора са срещу НАТО и ЕС. Къде отиват бълагарите да работят, какви езици учат децата ни, кои са най-големите ти търговски партньори. Не съм видял особен напън да се ходи в Русия, да се учи руски и т.н. Или пак да ни продават газ и петрол три пъти по-скъпо ли искаш. Или Лукойл 30 години не е платил стотинка данък печалба. това ли искаш
31
5
 
1
 
! Отговори
До Ехаа преди 10 месеца
То и обратното важи. Който не харесва Путин е кравар според русофили. Разликата е там обаче,че в България има 3 пъти повече путинофили,отколкото кравари. И въпреки това путинофилите ревът,че България е под американско владичество,макар обратното да е по-вероятно
30
2
 
3
 
! Отговори
До Обикновения преди 10 месеца
Говориш глупости. Докато сме пор руски контрол до голяма степен винаги ще ни третират като евтина работна ръка. Сам го каза:Бивши соц страни. Само дето не сме много бивши ,а настоящи въпреки разклатеното положение. Хайде да не си кривим душата че сме леко мързеливи,а! Да не учим много,да не си даваме много зор. Докато шефа го няма да изпушим една цигара и т.н. Хората го виждат това. Да си променим малко навиците и ще видиш как по друг начин ще гледат на нас.
29
1
 
12
 
! Отговори
Обикновения преди 10 месеца
човечец няма ни най-малка представа на къде се е запътил с тоя ЕС. На ЕС му трябва евтина работна ръка, а не проспериращи бивши комунистически държави. Бидейки в ЕС, ние никога няма да стигнем нивото на другите европейски държави. Никога! Просто планът им не е в наша полза!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе айде стига с тия очаквания от НАТО дето ни ги пробутват.
27
4
 
19
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
Няма толкова т.пи и к0хи парчета като родните кравари. За тях който не е русофоб, обезателно е заклет русофил, путинист и руски шпЕонин...по тази логика, в една неутрална Швейцария всички трябва да са путинофили. то бива малоумие ама чак толкова.
26
11
 
3
 
! Отговори
руски Радев преди 10 месеца
Руския шпионин радев се напъва яко!?!
25
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Върхушката в Украйна се състои от фашисти , които не дават думата на гражданите в Украйна , върхушката изгори българското знаме , в ЦЕНТЪРА НА КИЕВ , и в още един град !!
24
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 24...Украинците по времето когато савлезли Хитлеровите войски са били стопени от ,,Голдомора".Гладът, който Сталин им е наложил за това , че не са искали да бъдат част от СССР.
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще говоря каквото ми е кеф ве комунисти!
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То е същото...Да питате защо СССР е ,,дигнал" оръжие срещу Хитлер И защо не се е предал.И да свършва бързо войната.Копейкините обслужват лъжливата Кремълска върхушка.Която сама начена войната.И се оплаква от ,репресии".
21
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Възрожденците да не говорят глупости във форумите е също много важно. Тагарев е министъра които трябва да имаме а не разни меки комунистически китки или разни Възрожденски плашливи кучъсо-шнурове !
20
0
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 10 месеца
Много хора не знаят какво прават Украинците когато Хитлер ги напада.Хора четете малко историа И тогава се изказваите
19
5
 
32
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
До 24. Ти наистина ли мислиш, че тази "държава" отразява мнението на хората? Тагарев дали има повече от 4% одобрение? Нека да има референдум - за НАТО, за АЕЦ, за еврото.... Нека да видим какво наистина мислят хората, а не каквото искат шепа платени тариката, влезнали с "Ала-бала" в политиката.