Зеленски беше катализатор на разделението в политиката ни

Доц. Искрен Иванов, Илия Налбантов и доц. Даниел Бенатов пред Bulgaria ON AIR
7 юли 2023 10:58, Анисия Иванова
65
Зеленски беше катализатор на разделението в политиката ни
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски посети България и се срещна с президента Румен Радев, премиера акад. Николай Денков и други представители на властта.

"Първото основно послание е, че Украйна ще очаква от нас подкрепа по пътя ѝ към членството в НАТО. За да стане една страна членка на Алианса, трябва да има единодушие сред всички останали съюзници. Второто послание беше, че Украйна има опции, чрез които може да предостави възможности на България да се еманципира енергийно от Руската федерация. Цел, към която правителството се стреми и която може да бъде постигната чрез продажбата на АЕЦ "Белене", за което стана на въпрос вчера и което най-вероятно ще се осъществи. Украйна е готова да съдейства в тази насока. Последният акцент е, че Украйна очаква от нас да продължим да я подкрепяме не само на думи, но и на дела", коментира експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

По негови думи тези срещи са били ключови, тъй като се отваря един нов етап в отношенията между двете страни.

Пред Bulgaria ON AIR военният експерт Илия Налбантов изрази мнение, че това посещение е подготвило бъдещото включване на България във възстановяването на Украйна. "Всички останали теми, които са дискутирани, са свързани с вече взетото решение от българското правителство да предоставим военна помощ на Украйна", допълни той.

Относно срещата между украинския президент и българския държавен глава, доц. Иванов заяви, че отново се е видяло, че в страната ни има разделение между политиците.

"Този сблъсък на позиции свидетелства, че политиците в България са дълбоки разделени на две фракции. Първата, която понастоящем се доминира от правителството, искаща България да продължи своя път към пълноценното ни интегриране в Еврозоната, Шенгенското пространство. Другата фракция, представена от българския президент, иска военно и политически България да е обвързана със Запада, но енергийно и културно да е обвързана с Русия. Поуката от размяната на реплики между Зеленски и Радев е, че нашето общество и политици са разделени. Украинският лидер беше катализатор на това разделение", смята доц. Иванов.

Той е категоричен, че това разделение няма да ни доведе до нищо добро. "Пред политиците стоят много предизвикателства, но смятам, че най-тежкото предизвикателство е да излъчат обединителна фигура, която по някакъв начин да обедини хората около някакъв дневен ред. Българският национален интерес тази война е да бъде сдържана на територията на Украйна, защото ако излезе извън, това означава да дойде на нашата територия", категоричен е доц. Иванов.

Според него мирът би бил постижим само и единствено ако Вашингтон и Москва седнат на една маса и се договорят какво трябва да се случи в Украйна. "На този етап е, че от Москва няма такава воля. Подозирам, че можем да станем свидетели на инцидент в АЕЦ "Запорожие", което може да ни засегне нас пряко, защото в момента там напрежението се покачва", алармира той.

По думите на Илия Налбантов "хладното отношение" на българския държавен глава е било очаквано. "Впечатли ме реакцията на Зеленски, явно украинската дипломация е пораснала с няколко века", посочи той.

Журналистът доц. Даниел Бенатов също коментира, че позицията на Радев е била очаквана за Украйна.

"Българските и украинските участници говориха с много искане. Позицията на българския президент няма да бъде посрещната с позитивна оценка в Украйна, но за щастие в България президентът няма толкова пълномощие като правителството. Последните решения винаги са за парламента. Разбираме позицията на г-н Радев, това не беше за нас такава изненада", каза той.

По негови думи реакциите в украинските медии са много добри. "Визитата е много важна за Украйна. България е важен стратегически партньор и не само като източник на военна подкрепа, а и като партньор в културна и човешка сфера", подчерта доц. Бенатов.

По думите му Украйна следи с интерес как ще протече срещата между Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
19
 
! Отговори
Зелkaнски беше преди 10 месеца
просещ артист както взима милиардите от запада но накрая и те ще пият една студена вода като тук
31
9
 
11
 
! Отговори
ЗА ДОБРО! преди 10 месеца
Всичко е за добро! Стремглаво вървим към дъното, и като го ударим, най-накрая ще отскочим нагоре. Въпроса е колко ще боли и дали ще се вземем правилната поука!
30
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Другари, рублата потъва - загуби 25% от стойността си за 6 месеца. Губим икономическата война! Да напускаме московския кораб, че ще потънем в морето като гемията Москва!
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До киро канадец. Медиите казват така правителството ни , парламента ни , но никога не казват президента ни. Така правят внушения. Както и никога не казват нищо за агресора в близкия изток а и на много други места по света.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Про-азиатска : що, с прайд ли трябваше да го посрещнем? Освен мажоретката Габриел, дето го срещна на пистата.
27
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изтръгнете и реакторите от козлудуй продажници и му дайте и тях да си ги носи под ручка катализатора.
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И до утре да слагаш минус зеленски не е ходил никога в чехия като президент.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До "има наплив" на до центи....драпат за центове горките.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски никога не е ходил в Чехия. Нищо не си гледал. Само ника ти е верен.
23
8
 
20
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 10 месеца
Не съм сигурен, че и 20% от българите подкрепят правителството ни с тези безумия. Това са пудели на американска и брюкселска каишка. А тиквата вече е покорен слуга, само и само да не е в корупционните списъци. На скорошните избори ще има погребване на Подмяната.
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Про-азиатска . Нищо не си разбрал и никога нищо няма да разбереш.
21
20
 
9
 
! Отговори
Про-азиатска сган преди 10 месеца
Гледах посрещането на Зеленски в Чехия след нашето и разбрах защо НЕ сме европейска държава...
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знаех си че ше има наплив на доценти. А професорите и академиците къде са ?
19
1
 
10
 
! Отговори
Каква пропаганда преди 10 месеца
Се излива всекидневно върху главите на и без това в мозъчна смърт народ но има хора, които ще разказват истината за такива политици унищожаващи света!
18
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
според проучванията само 20% от българите одобряват визитата на зеленски. 20% шумно, и гласовито малцинство. Просто ни се внедриха едни политици дето ни дърпат към погрешната страна в конфликта. На следващите избори ще си платят, че и с лихвите.Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2023/07/07/zelenski-izleze-ot-emocionalno-ravnovesie-pri-sreshtata-s-radev.575569#comment-newest
17
21
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 месеца
Зеленски направи Чорапев на 2 копейки....по-лошото е, че целия свят видя какъв пРезидент сме си отгледали тук....този ще бъде тотално изолиран...
16
6
 
11
 
! Отговори
Shark преди 10 месеца
Доста ще си помисля на следващите избори дали ще гласуман за евроатлантическите надценености. Вероятно не! Сори! Сами си го правите да настройвате хората антиевропейски! После се чудете още защо Възраждане печели подкрепа. Още по-голяма ще е на следващите избори, че не се знае даже дали няма да станат и първи!
15
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Паднаха маските и видяхме гущерските лица.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Катализатор на,какво е тоя клоун и марионетка.А да да покаже кой са марионетките в България не,че не ги знаем.Сега да чакаме да плащаме милиарди пак и то много повече на ония дето си намериха слуги тук и то за жълти стотинки.Да чакаме скъп газ и скъпи горива ,за да се почувстваме европейци,ама само по цените нали.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Разделението е и в народа, не само в политиците? Защо да късаме енергийно от Русия, за да купуваме скъпо от САЩ ли? Продаваме на Украйна реактор за 1,2 милиарда, но след това за колко милиарда ще купим от САЩ, за 20? Защо не се задават такива въпроси? Защо да не купуваш от някъде другаде ако ти е изгодно?