Хасан Адемов: Партиите не се занивамат с проблемите на хората

Ще има драма с пенсиите, ако се увеличи линията на бедност, смята експертът
24 юли 2023 21:20, Красимир Ангелов
18

Бюджет 2023 ще е основна тема за депутатите тази седмица. Очаква се той да бъде приет на второ четене в пленарната зала. Какво може да очакваме от него?

"Трябва много ясно да се заяви, че бюджетът, който е предложен от Асен Василев и правителството, представлява една числова комбинация и узаконяване на това, което беше прието през 2022 година, променени са параметрите, които задават доста сериозни въпроси. Например, предлага се приходите да бъдат увеличени с 4,7 млрд. лева в сравнение с това, което беше предложил служебният кабинет", коментира бившият социален министър д-р Хасан Адемов в "Денят ON AIR".

"В макрорамката на бюджета са предлагани и орязване на разходите, които предложи служебният кабинет на 3,7 млрд. лева, това, което е записано в мотивите на законопроекта за държавния бюджет е, че тези допълнителни пари ще дойдат от затягане на мерките както по отношение на граничен контрол, така и по отношение на работата на приходните агенции, за да може тези напрегнати приходи да бъдат реализирани", обясни той.

"Ако приемем факт, че ЕК ще даде възможност на България да изпълни по ПВУ онези мерки, които са предвидени, за да може да се получи вторият транш, това са допълнителни приходи в бюджета, които са под съмнение все още, макар че има време до началото на есента", каза още д-р Адемов пред Bulgaria ON AIR.

Според него за един държавен бюджет е изключително важно каква е макрорамката и съотношението между инвестиционните разходи и тези, които са за заплати, социално осигуряване, подпомагане и грижи.

Той подчерта, че все още се чака анализ на пенсионната реформа, обещан от правителството "Петков".

По негови думи, когато се увеличава трансферът от държавния бюджет към бюджета на държавното обществено осигуряване и за Фонд "Пенсии", това означава, че страдат другите социални системи като образование, здравеопазване и т.н.

"Трудно може да очакваме каквито и да е реформи, политическите партии се занимават предимно с други въпроси, а не с проблемите на хората", смята д-р Адемов.

"Броят на пенсионерите, които са под линията на бедност, макар и да се намаляват с 50%, все още 340 хиляди. Ако линията на бедност от началото на януари се увеличи, тогава отново ще има драматични ситуации на тема пенсии", заяви бившият социален министър.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Евроатлантик преди 9 месеца
До 14 Пязките завои към свободният запад и против руския агресор,комунизма и русофилството са мислене в перспектива за доброто на България!
12
1
 
3
 
! Отговори
Българинът преди 9 месеца
Не е съвсем така.Например на никой не ву пука че в България има голяма безработица изискват прекалено много ненужни документи за назначаване и плащат някакви СМЕШНИ пари тези комунистически изр у ди които ограбиха народа!
11
0
 
6
 
! Отговори
Бг Турчин преди 9 месеца
И да добавя.. Аз съм служил като наборен войник в БА. Карал съм зил, стрелял съм с автомат. Ако някой нападне моята страна - България аз съм готов да я защитя. Няма да позволя някакви чужденци да вилнеят в моят град или село. Да убиват, да изнасилват и т.нт. Руснаци ли са чеченци ли са не ме интересува. Аз съм от турски произход но няма да го позволя. Няма да защитавам Украйна. Но ако някой дойде тук и реши да мародерства това няма да го позволя доколкото е възможно по силите ми. Лека на всички.
10
1
 
3
 
! Отговори
До 10 бг турчин преди 9 месеца
Ако гласуват за отмяна на 3 Март ще е за да се представят за евроатлантици понеже е модерно сега. И аз не одобрявам руската агресия в Украйна но да се отрече всичко руско в историята е неправилно. Онази Русия беше друга. Днес Русия се управлява от агент на КГБ / аз даже мисля че е човек на ЦРУ защото той разрушава Русия. Не само икономически. Разрушава имиджа на Русия. Както и да е важното е да не падат бомби при нас пък руснаци и украинци са като турци и азери, като българи и македонци.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
хасан адемов шекер маала :))))
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хасан Адемов, Шекер Маала
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стига с тези *** пенсии и социалки бе хора, до кога ще ги дъвчим тези тъпотии. Младите са бъдещето и трябва по най бързия начин да се осигури среда за да останат.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз българския турчин казвам, че проблем в България е ниската раждаемост, икономиката и инфраструктурата. Здравеопазването и образованието също. България други проблеми няма. Сарафов бил, Гешев бил, 3-ти Март, 24 Май. Пилон на Рожен. Новите силиконови цици на някоя певачка...това са глупости за които не се налага да се хаби време и енергия. Да си остане 3-ти Март. Хората са свикнали. Това ли е най важния проблем днес?
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Kak ga ce зaнимaвaт c npoблeмитe нa xopaтa kaтo ca зaeти ga cъrлacyвaт c nocoлcтвoтo?
4
0
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 9 месеца
Ами аз съм български турчин. Дали е 3 Март или 24 Май за мен не е важно. Ние сме тук в България около половин милион човека от турски произход. Нито сме тръгнали да рушим държавата, нито имаме някакви сепаратистки мечти. Може би преди сме имали през комунизма но вече нямаме такива цели. България си я обичаме като родина и живеем добре с вас нашите български приятели и няма да "поканим" някой да ни "освобождава" и прочие глупости.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много мъдър политик!
2
3
 
1
 
! Отговори
не лъжа преди 9 месеца
Като чуя ДПС , и се хващам за пищова !
1
2
 
0
 
! Отговори
Сияйна мъдрост преди 9 месеца
А защо да се занимават? Хората занимават ли се с проблемите на партиите? Ако всички хора започнат да се занимават с проблемите на партиите, чак тогава може и партиите да се занимават с проблемите на хората. Иначе няма да е честно.