Ще разбият ли местните избори напълно новия политически сезон?

Проф. Антоанета Христова и доц. Татяна Буруджиева пред Bulgaria ON AIR
1 сеп 2023 15:39, Анисия Иванова
35

Депутатите се събраха тази сутрин на първо заседание след лятната ваканция.

"Почти нищо положително не очаквам за гражданите. Този нов сезон няма да ни изненада от гледна точка на качество на законите. Единственото различно са местните избори и позиционирането в зависимост дали досега са се разбрали или ще влязат в битка. Ако не са се разбрали и има битка на определени места, това ще заложи конфликт в парламентарната работа", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в "България сутрин".

Според нея е много сериозно увеличението на хората, които са се отказали да гласуват, което предполага много тежка битка на местните избори. Политическите лидери говорят на своите твърди електорати, а в ГЕРБ има голямо напрежение заради влизането в коалиция с ПП-ДБ, смята проф. Христова.

"Естествено е, че лидерът и говорителите трябва да подпомогнат излизането на това напрежение. Бойко Борисов говори на своите хора, които трябва да успокои и мобилизира за местния вот. Сега се намираме в контекст, в който перилният препарат или качеството му не стига. Нещата са толкова над мярата замърсени, че този ефект няма да постигне своята цел. По-вероятно е да имаме намаляване на подкрепата и двете формации ще бъдат негативно изненадани", обясни политическият психолог.

Политологът доц. Татяна Буруджиева е на мнение, че всеки е в собствената си конструкция, а местните избори ще са ключово определящи за тона и за дебата.

"Поне до Нова година няма особена логика от разпад в коалицията. Този парламент, колкото и да не харесваме качеството му, ще издържи повече, отколкото са надеждите на някои хора. След местните избори идват европейските избори. Разочарованието на хората е решаващ фактор на местните избори", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ абсолютната некомпетентност на политиците как говорят дори, ще поражда много сериозни напрежения. Хората затъват все повече в техните проблеми, а политиците все по-малко се занимават в техните проблеми, отбеляза доц. Буруджиева.

Тя не очаква да има сериозно разместване при подкрепата на партиите за местните избори. Изключение е местната власт в София. Доц. Буруджиева вижда безсилие и липса на потенциал в ПП, тъй като част от депутатите им са кандидати за кметове.

"В момента реденето на листите започва да се очертава като препъникамък. От хората в тези листи в голяма степен зависи представянето и самото действие на партиите в парламента. Всяка партия правилно търси силата в местната власт. Най-големите пари не са там, но това е най-близо до хората", каза още доц. Буруджиева.

Според нея ГЕРБ точно в този момент няма да подкрепят ограничаване на правомощията на президента, тъй като Борисов е от лидерите с доста добра интуиция и чувство за ситуацията в момента.

Проф. Антоанета Христова добави, че президентът Румен Радев е единствената опозиция на управляващите, заедно с партия "Възраждане".

"Всичко изглежда като разместване на куклички. Няма никаква аргументация кой и защо си отива. Аргументацията изглежда фалшива, а най-важното е, че хората не се интересуват от нея. Проблемът не е в приоритетите на партиите, а в това как те ще опитат да ги реализират. Прозира изкривяване и тенденциозно обслужване на собствените интереси, а не на тези на държавата", настоя политическият психолог.

Очаквайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ДА ЯДЕТЕ НА ЕРБ АШАЦИТЕ.....АКО НЕ БЯХА ТЕ СЕГА БГ ЩЕШЕ ДА ВОЮВА ЗА РАШКИТЕ НЯКЪДЕ ПО СВЕТА- НАПРИМЕР В АФРИКА- ДА ИЗПЪЛНЯВАМЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛНИЯ СИ ДЪЛГ КЪМ РАША- ОТГАТНИ ОТВЕДНЪЖ СЕСТРА ГАЛЕВА ДАЛИ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ТАМ...
27
1
 
2
 
! Отговори
СМЕХ... преди 7 месеца
"Събуди се , българино!"--ПО ТВ!----ЯВНО ТЕЗИ КОИТО СА БИЛИ ПРОТИВ "СГЛОБКАТА"СА ОЧИСТИЛИ "ТРАКТОРА"---ЗАЩОТО Е ПОМАГАЛ ЗА СЪСТАВЯНЕТО НА ПРАВИТЕСТВО!ПРОТИВ СА---/ДАНС -назначени от Радев/ , РУНДЮ , БКП/БСП И РУСОФИЛЧЕТАТА ОТ ВЪЗРАЖДАНЕ!...ТОЧНО ЗАТОВА Е ЕКСТРАДИРАН И ЧЕРЕПА В БЪЛГАРИЯ , ЗА ДА ОСНОВЕ "НОВА ПАРТИЯ НА ПРОТЕСТА" --/някой е платил добри пари за "ЕКСРАДИЦИЯТА МУ"!!! /Няма случайни неща при комунистите и руските болшевики!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
терзиев григорова лилков не стават зад тях са тъмни сили които няма даоставят камък върху камък в софия аз няма да гласувам ниска изб активност
25
1
 
1
 
! Отговори
Протести 2020 преди 7 месеца
Харесва ли ви поведението на сглобената предателска шайка? 06.09.2023 г., 17:00 ч., НДК
24
0
 
0
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 7 месеца
До АнонименНикакво тричане на ГЕРБ няма да има. Те ще спечелят изборите в Родопската яка на първи тур. Муни Михаиличенко ще се бори да додрапа балотажа. Зависи как ще се гласува за ГЕРБ. Ако се гласува масирано, Муни Михаиличенко ша плаче, защото балотаж нема да има;))) Разбира се, това няма д апромени нищо, защото Бойко и чече Гоше си лижат циците;))) Така беше и в Община Родопи през целият този мандат на БСП, който всъщност си беше мандат на ГЕРБ под прикритието БСП:)))
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ ВЕРБУВА САМО БЕЗМОЗЪЧНИ БАБИЧКИ И КЛОШАРИ ЗА ДА ПРАВЯТ МРЪСНО НА ХОРАТА
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще има тричане на герб
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гроби ТаласомоГЕРБ И БОЙКО ОТИВАТ В ОПОЗИЦИЯ
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ГЕРБ И БОРИСОВ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ГУБЯТ.
19
0
 
2
 
! Отговори
Кава професия преди 7 месеца
политически психолог. . . . а има ли сексолог по мравешката любов?
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ама това студио ли е, или делтата на Нил, какви са тия крокодили ?!
17
2
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 7 месеца
Ще развият зaдния двор на жена ти пак...
16
10
 
8
 
! Отговори
Ралица преди 7 месеца
ГЕРБ и Борисов Победа на местните избори
15
2
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 7 месеца
Ще развият зaдния двор на жена ти пак...
14
11
 
13
 
! Отговори
Руските партии преди 7 месеца
да си ходят в Русия. На Путин и без това му трябват войници и малки деца, като украинчетата дето ги открадна от майките им
13
9
 
10
 
! Отговори
17та победа на Бойко преди 7 месеца
В България за него няма конкуренция.От година на година изпъква все повече над другите аматьор-политикани неграмотни
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 7, aбе не се напъвай, а ми кажи кое не е вярно? Цените бяха ли ниски - бяха! Доходите покачваха ли се - покачваха се! Живота беше ли много по-спокоен - беше! В допълнение, социолозите ясно дават преднина на ГЕРБ пред втория ПП/ДБ от 6%! Другите партии са направо в Б група! Какво очакваш да стане на изборите, освен масова победа на ГЕРБ???
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не гласувайте за ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС!!!!Алчни некадърници!!!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какви местни избори при положение лели герб са се окопали, а дб манипулират чрез мвр и всички служби...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ооо двете калинки на ГЕРБ