Радев върна на НС за обсъждане либерализацията на пазара на ток

Президентът наложи вето на промените в Закона за енергетиката
Обновена: 19 окт 2023 09:50 | 19 окт 2023 09:49, Камелия Цветанова
51
Радев върна на НС за обсъждане либерализацията на пазара на ток
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката.

Според него с промените в закона той се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система, подчертава в мотивите си държавният глава.

Поправките предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

„Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи“, пише държавният глава в мотивите си.

Президентът отбелязва, че приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени необходимите модели и прогнози, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

В закона се предлага регламентирането на преходен пазарен модел, който ще влезе в сила от м. юли 2024 г., чрез компенсиране на битовите потребители и ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара на дребно, т.е. до края на 2025 г., което предполага отпадане на компенсирането за битовите потребители към тази дата. Към момента обаче все още има значителна разлика в ценовите нива на регулирания и свободния пазар на електроенергия на дребно. Реално балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар трябва да се случи в рамките на кратък период от 18 месеца, което рискува да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г., пише още в мотивите на президента.

Въпреки че не оспорва необходимостта от нормативни промени съгласно поетите от страната ни ангажименти към Европейския съюз, държавният глава припомня, че именно европейското право позволява и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Прекалено ограничената дефиниция за енергийна бедност, неяснотата в компенсаторния механизъм и несигурността за наличието на достатъчно средства за подпомагане на нуждаещите се, не гарантират в достатъчна степен постигането на тази цел. Румен Радев предупреждава, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и ще застраши функционирането на „Мини Марица-Изток“ още в средата на следващата година.

„Ново обсъждане на приетия на 5 октомври 2023 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е възможност за народните представители повторно да преценят както параметрите на реформата, така и механизмите за подпомагане на засегнатите“, призовава народните представители държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: енергетикаветоРадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
радев е срам за България.
39
3
 
1
 
! Отговори
ПОД ШИПКОВИЯ ХРАСТ преди 6 месеца
ДЕНКОВ НЕ БЪДИ СКРОМЕН,ЦЕНИТЕ ЩЕ СКОЧАТ МИНИМУМ ДВОЙНО СПРЯМО ЦЕНАТА ИМ В МОМЕНТА НА ИЗЛИЗАНЕ НА ДОМАКИНСТВАТА НА БОРСОВИЯ ПАЗАР В ОПТИМИСТИЧНИЯТ ВАРИАНТ!!... В ПЕСИМИСТИЧНИЯ - ПЕТОРНО...
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бизнесът живее в комунизъм и твърди цени, народът ще живее в дивия капитализъм на бизнеса, живеещ в комунизъм.
37
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
До Сър Пичук Сър Пичук живее в уредена държава,но кисне в български сайт.Изглежда в уредената държава не се вписва в обществото и е изхвърлен в периферията.
36
2
 
4
 
! Отговори
До 40 преди 6 месеца
Не си разбрал напълно..ще спрат не само Тец но и АЕЦ реакторите..Белене го спряха! Ние ще купуваме ток от Турция и Сърбия! По скъп разбира се! Фотоволтаиците ще ги дотираме но те няма да стигнат за нико като енергия!!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 123за какво трябва да ви дотираме фотоволтаиците бе наглост неземна, спиране на дотациите и фалит. а евтиния ток от аец и тец се изнася за братска Турция и Сърбия.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има ли пазарна икономика в енергетиката, че да има свободен нерегулиран пазар на тока, няма всичко е един кръг, полукартел.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Питайте бизнеса на свободния пазар какъв роб е от години...
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 123абсолютен опоркаджия си на властта...
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Масово е резнат достъпа на хората до сайта на парламента за да се пробутват ей такива закони за олигархизацията на токта. и да се смачка конституцията.
30
1
 
4
 
! Отговори
Преди се пераха пари преди 6 месеца
Дега се пере газ, ток и нефт! Тоест Кабинета на Посолството решава от къде ще купуваме газ, ток и нефт и за този Лобизъм ще си вземат комисионна или пари от еврофондове! ще предложат собствени фирми за посредници и тези посреднически фирми ще станат богати! Тока, газа и нефта ще са пак същите ( например от Русия) но изпрани чрез Посредници и частни фирми, които ще си гушнат печалбата! Сметката ще плати крайния потребител народа!
29
5
 
2
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
До Въпрос. Значи цената на тока на регулирания пазар просто казано се дотира от държавата. На практика държавата (ние) плащме дотацията освен на бедната баба Пенка и на милионера Иванов. Дай да видим сега сметката. Баба Пенка харчи примерно 100 лв ток от които държавата е платила 50лв. Милионера Иванов има къща с външен басейн и харчи 10 000 лева ток от които държавата е платила 5 000. Аз искам да даваме 50лв на баба Пенка, но да не даваме 5000 на милионера. Е затова ретулирания пазар е вреден.
28
1
 
2
 
! Отговори
Значи цените преди 6 месеца
Ке скочат много, държавата ( тоест ние самите) ще се себсидираме, но само една година, и после кой както може да оцелява!
27
2
 
2
 
! Отговори
До Въпрос преди 6 месеца
Не искат по високи цени, но ако не пишат евроатлантическите опорки не им плащат от Еврогрантовети и Посолството на САЩ! Точно като на нашите поритици от ППДБГербДПС! Парите от Посолството и ЕС са по-важни!!
26
3
 
4
 
! Отговори
До Въпрос преди 6 месеца
Тези или не живеят в България и не им пука, или са платени от Америка за България да пропагират опорките на Посолството или живеят в България но са прекалено про_сти да разбират какво значи Либерализация на пазара за ток и Зелена Сделка!
25
9
 
6
 
! Отговори
Радев преди 6 месеца
Радев като руски путинов проводник, не е български генерал а още по малко български президент. Той е срама за България откакто съществува. Това което прави и говори за можете да го прочетете и в инфото на руското посолство.
24
5
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 6 месеца
Някой от коментиращите по-долу иска ли 3 до 5 пъти по-скъп ток от сега? Защото толкова е токът като "свободна цена" на борсата в момента. Просто питам, защото оставам с впечатлението, че повечето искат и ще са радостни да плащат повече.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При либерализацията неминуемо се вдигат цените, защото се въвежда ново звено - посредници, които също трябва да лапат. Измислено е добре. Овцете ги стрижат яко до кръв.
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Връща, не връща, това е, бате. България пое, към Европа. Добитъкът да свиква
21
2
 
9
 
! Отговори
Бгг преди 6 месеца
До Анонимен 23А бе става въпрос за цената на електроенергията в България и за наложената либерализация от гейсъюза. Къде тук видя замесена Русия ? Тя да не ти е бръкнала отзад, че навсякъде да я намесваш ?