Радев върна на НС за обсъждане либерализацията на пазара на ток

Президентът наложи вето на промените в Закона за енергетиката
Обновена: 19 окт 2023 09:50 | 19 окт 2023 09:49, Камелия Цветанова
51
Радев върна на НС за обсъждане либерализацията на пазара на ток
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев наложи вето върху измененията и допълненията в Закона за енергетиката.

Според него с промените в закона той се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система, подчертава в мотивите си държавният глава.

Поправките предвиждат пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

„Стандартът на живот на мнозинството от българските граждани остава най-ниският в Европейския съюз, а предвидените промени биха могли още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи“, пише държавният глава в мотивите си.

Президентът отбелязва, че приетият закон се е отдалечил от целите на социалната държава, а неговото приемане не е придружено с пълноценна оценка на въздействието, като не са направени необходимите модели и прогнози, въпреки че се въвеждат положения, пряко засягащи благосъстоянието на българските граждани и устойчивостта на енергийната система.

В закона се предлага регламентирането на преходен пазарен модел, който ще влезе в сила от м. юли 2024 г., чрез компенсиране на битовите потребители и ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара на дребно, т.е. до края на 2025 г., което предполага отпадане на компенсирането за битовите потребители към тази дата. Към момента обаче все още има значителна разлика в ценовите нива на регулирания и свободния пазар на електроенергия на дребно. Реално балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар трябва да се случи в рамките на кратък период от 18 месеца, което рискува да доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти към началото на 2026 г., пише още в мотивите на президента.

Въпреки че не оспорва необходимостта от нормативни промени съгласно поетите от страната ни ангажименти към Европейския съюз, държавният глава припомня, че именно европейското право позволява и изисква от страните членки да защитят енергийно бедните и уязвими битови клиенти. Прекалено ограничената дефиниция за енергийна бедност, неяснотата в компенсаторния механизъм и несигурността за наличието на достатъчно средства за подпомагане на нуждаещите се, не гарантират в достатъчна степен постигането на тази цел. Румен Радев предупреждава, че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и ще застраши функционирането на „Мини Марица-Изток“ още в средата на следващата година.

„Ново обсъждане на приетия на 5 октомври 2023 г. Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката е възможност за народните представители повторно да преценят както параметрите на реформата, така и механизмите за подпомагане на засегнатите“, призовава народните представители държавният глава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: енергетикаветорадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
България от години върви към модела на Путин.Слаба медийна среда , много забогатели за един ден, силна полиция, недосегаеми милиардери.Липса на преследване.От когато Бойко Методиев Борисоф взе властта От тогава България все повече се приближава към Русия.И отдалечава от Европа Сега се питаме , защо сме в това състояние Ами питайте Путин и Радеф и Борисоф
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до 18,а при демонкацията си мечтаешза панелка
18
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Комунистите ограбиха народа .Оставиха го последния просяк А сега със закон ще определят ,,компенсации"...Крадеца се загрижил за народа.Вижте Путин и неговата държава Модел на подражание.Много милиардери и много бедни Към това би води Радеф.Липса на средна класа.Защото за комуниста най опасна е средната класа.Тя сваля правителства.Тя излиза на улицата .От кога бе сме виждали масови протести От когато българина стана роб .
17
0
 
12
 
! Отговори
До 19 преди 6 месеца
Обърка си опарките! Трябва да отричаш че изобщо има бедност в демократична България и да пишеш, че всички българи са милионери!
16
3
 
8
 
! Отговори
До 14 преди 6 месеца
Чуйте го тоя грижата за бедните била комунистическа пропаганда на Путин! Грижата за бедните не била евроатлантическа ценност!
15
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Милионерите се загрижили за социално бедните На това му викаме...,,последен етап от шизофренията на комунизма"..Това е последния етап от заболяването .Което води до пълна деградиране на социалното чувство.Комуниста по правило е крадец Веднъж ти взима душата и достойнството.После те тика в панелка.И ти бута за помощи ,,компенсации".А те ядът и преяждат на софрите
14
0
 
9
 
! Отговори
и енергиината шайка преди 6 месеца
ще я подгонят . за затвора са си . на чужд гръб и 100 тояги са малко . В един момент няма да можем да плащаме .
13
15
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 6 месеца
Българина не иска достойни заплати, а иска евтин ток и бензин. За това ще тъпче те на едно място още 100 години, защото сте невежи и лесно манипулирани. Радвам се, че скъса с тази държава и живея в уредена такава.Заслужавате си съдбата за това, че сте глупави.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А работната заплата е табу.Стига с тая комунистическа пропаганда.Грижа за бедния.Дайте реалното заплащане и върнете крадените милиони , а другото , не се ,,грижете" за бедния.Открсднаха милиони и никой не им търси сметка.После , защо държавата била бедна.А вижте ,,Бентлита" .Ами лимузините на ,,народните представители"...бедни ли?
11
4
 
10
 
! Отговори
Без санкции преди 6 месеца
И Зелена Сделка щяхме да имаме още евтин ток и енергия! Нооо нашите ППДБГербДПС та как щяха тогава да вземат комисионни и пари от еврофондове а???
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Цялата политика у нас е сбъркана.Дали са комунисти Дали демократи , всички подържат становището от комунизма Че бедния работник е послушен работник Хвърлянето на трохи. Уж за грижа за работника е лицемерно и по правило остатък от комунизма Доброто и справедливо заплащане е табу у нас Всички демократи и комунисти са от едно котило.Стрмеж към забогатяване и трохи за народа И Радеф не отстъпва от тях.
9
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 6 месеца
Няма как да поскъпва ресурса за произвеждане на ток, а той да не поскъпна. За тази цел в момента се плащат субсидии на тецове за да са на печалба. Икономиката на Сив не върши работа и всички видяхме това, но вие сте тотално промити. Ня а как заплатата за 5нгодини да ти е скочил с 100 процента а тока да ти е същия.
8
2
 
13
 
! Отговори
До 8 преди 6 месеца
А той тока можеше и изобщо да НЕ поскъпне без Зелената Сделка! Представете си !!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Засега само президента е пречка за американските *** в оарламента ,от пълното унищожение на българския народ
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 6 месеца
По този начин пак работещите ще платят разликата, но посредством данъци, защото разликата ще се компенсира от държавата като субсидии, но чорапа печели симпатиите на зле образованите и мързеливите
5
5
 
10
 
! Отговори
Все повече чета преди 6 месеца
Думичката енергийна бедност..от както започна войната и санкциите срещу Русия..
4
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
рушки шпионин :)))
3
13
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Браво,Президенте.Удри таз Шарлатанска и Продажна Сбирщина.
2
7
 
31
 
! Отговори
До 1 преди 6 месеца
Ти какво искаш? Цената на тока да скочи в пъти ли?
1
25
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 6 месеца
По-голям кютук за президент от този хасковски *** не сме имали. Абсолютно задно колело, от инат и злоба вечно пречи и се заяжда.