Балотажът в София – сигурен, на втори тур 55% гласуват за Терзиев

В СОС ще има най-много съветници от ПП, ДБ и "Спаси София"
181
Балотажът в София – сигурен, на втори тур 55% гласуват за Терзиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Седмица пред вота разликата между двамата основни претенденти в кметската битка за София е около 9%. Това сочат данни от изследване на електоралните нагласи в града. То е поръчано, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Проведено е в периода 19 – 23 октомври 2023 г. сред 804 пълнолетни граждани по метода пряко стандартизирано интервю.

Според отговорите на 43% вероятни гласуващи кандидатът на ПП, ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев събира подкрепа от 32,6% от избирателите, а Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС е с 23,4%. Веднага след тях, с 19,5% подкрепа, е кандидатът на „БСП за България“ Ваня Григорова.

Деян Николов от„Възраждане“ е с 9,7%, Ивайло Вълчев от ИТН с 6,0%, а Вили Лилков от Местна коалиция КОД с 4,5%. За друг кандидат своя вот ще дадат 1,4% от респондентите, а с „Не подкрепям никого“ ще гласуват - 1,5%. 3 на сто от имащите право на глас заявяват, че все още не са решили кого да подкрепят.

При балотаж между Васил Терзиев и Антон Хекимян разпределението на гласовете, подадени във втория тур на вота, би било следното: Васил Терзиев - 54,8%, Антон Хекимян - 38,3%, "Не подкрепям - 6,9%.

Ако балотажът изправи Васил Терзиев срещу Ваня Григорова, по-голяма подкрепа ще получи кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" (60,3%), а Григорова събира доверието на 33,1% от гласуващите.

Според отговорите на 43% вероятни гласуващи листата на кандидатите за общински съветници от ПП, ДБ и "Спаси София" също събира най-висока подкрепа - 33,5%. За кандидатите на ГЕРБ-СДС ще гласуват 24,2%, а за БСП за България - 12,4%. Листата на "Възраждане” е с 10,8%, "Има такъв народ" - 5,9%, Местна коалиция КОД -3,4%, а кандидатите на други партии и коалиции - 4,2%. 4,6% от гласуващите столичани още не са решили за коя листа да дадат вота си, а опцията "Не подкпрепям никого" ще изберат 3,8%.

По данни на изследването 43,5% от жителите вече са решили за кого да гласуват, 14,7% ще гласуват, но не са избрали за кого. 18,6% все още не са решили дали ще отидат до урните. 23,2% от участващите в допитването заявяват, че по-скоро няма да гласуват.

Гражданите определят високите цени и инфлацията като най-сериозните проблеми пред страната в момента. Следва борбата с корупцията.

Състоянието на пътищата и тротоарите пък е най-големият проблем в София, посочват запитаните. Сред задачите, с които приоритетно трябва да се заеме новата местна власт, респондентите посочват и чистотата, сметосъбирането, трафика, възможностите за паркиране и липсата на места в детските градини.

*****

Изследване на електоралните нагласи е поръчано, финансирано и реализирано от Центъра за анализи и маркетинг. Проведено е в периода 19 – 23 октомври 2023 г. сред 804 пълнолетни граждани по метода пряко стандартизирано интервю.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още по темата: изборитерзиевХекимян
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
3
 
! Отговори
Същият преди 6 месеца
Стига сте го тикали това момче.То е като Делян Пеевски.Помниш ли народе.Първата работа му беше парламентарен секретар на НДСВ.Така започва биографията на всеки платил подобаващо на Посолството,с може би са и няколко.Ех че чудесна демокрация ни сполетя.Защо някоя ,,мисирска"медия не попита този ожмулен,опоскан и доведен до отчаяние народ:1) Когабеше по-добре,преди или след 10-ти ноември?.2)Кой искате да Ви управлява-а)Българско правителство,което да управлява по волята на истинското мнозинство
127
2
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 6 месеца
Така е като Бойко не предложи Цецка Цачева.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Долното самото ти си описало потеклото си , освен че си абсолютно неуко.
125
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дори самото заглавие ми звучи като недопустима форма на агитация и инсинуация да не кажа манипулация да не кажа че ми звучи като лъжа.
124
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Неуки са поколенията след 90г. Тези деца от моя гледна точка единственото което правят е да разхождат кучета и да висят по моловете безцелно. Сори.
123
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истински десните хора от началото на демокрацията т.н. евъргрини ще гласуват за вили лилков а на втори тур няма да гласуват. Така мисля.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Понеже не мога да сложа дислайк на 123 имам основание да се съмнявам в неговите лайкове.
121
3
 
2
 
! Отговори
Прогнозата преди 6 месеца
Софиянците няма да гласуват за Терзиев! Истинските софиянци симпатизират на Вили Лилков! Пришълците ще гласуват за шоумен в очакване да прави смешки. Останалите кандидати още сега могат да се разотиват.
120
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Социологическите проучвания особено преди избори трябва да се забранят. И то трябва да бъдат забранени със закон защото правят ужасни внушения кой за кого да гласува. Те работят за управляващите 30г. до сега. Нещо като член първи в конституцията са. Толкова ли сте умни да не го виждате това. Те манипулират хората и на практика се купуват гласовете на избирателите.
119
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 месеца
А какво казва проф Витанов .
118
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най голямата манипулация на света са това. Социологическите проучвания имат за цел да бетонират и да капсулират казионните партии които обикновенно са във властта. Друг метод е жестомимичния превод в ефир. Защо го въведоха след като за тия хора може да има специални новини и дори канал. Защото с жестовете манипулират хората. Разберете го това.
117
2
 
16
 
! Отговори
Избора преди 6 месеца
На баба Ви хвърчилото. Как може да пишете такива глупости🤬
116
1
 
7
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 6 месеца
Долу ,ГробИзбери ДС/ III Главно
115
1
 
27
 
! Отговори
Гаргамел преди 6 месеца
Е,щом всичко е наредено,защо да си губим времето?Защо са тия харчове?
114
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Господ изпраща послание на софиянци но те като са много умни и не го виждат а то ще им избоде очите. Ще плачите за фандъчката от умните и красивите.Тези избори са безнадежден случай. Бг загуби суверинитет !?!
113
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Да бе. Точно за пъпчивия внук на ДС ще гласуваме.
112
11
 
24
 
! Отговори
Обективен преди 6 месеца
Като бивш синдикалист ,Ваня познава законите и защитава интересите на обикновения гражданин. Всеки друг избор би бил лош за бъдещето на София.
111
3
 
16
 
! Отговори
оо преди 6 месеца
55 процента от 10 процента те на Кирчо ха ха
110
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
проф. Вили Лилков = Истинската София
109
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Много ги е страх от Вили Лилков, затова са поръчали да го сложат на последно място, уж че потенциалните избиратели не го искат.