Руслан Стефанов: Москва ще продължава да използва инструментите нефт и газ

За дерогацията: Става въпрос за икономически интерес и икономическа сигурност
Обновена: 25 окт 2023 08:31 | 25 окт 2023 08:30, Елка Василева
63
Руслан Стефанов: Москва ще продължава да използва инструментите нефт и газ
Снимка: архив, БГНЕС

Москва ще продължава да използва инструментите нефт и газ. В България по-големият икономически риск е при нефта, коментира пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор на Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата
Европа плати много висока цена за стратегическата грешка да бъде зависима от руските горива. България е четвъртият вносител на руски петрол в света, посочи той.

Голямото притеснение е, че забелязваме постепенно адаптиране на компаниите към санкциите и постепенно търсене на избягването им, което става по-мащабно, отбеляза Стефанов.

Беше ясно още миналото лято, че страната ни трябва да постави "Лукойл" под специален надзор. Голямата заплаха е да се осигури непрекъснатост в работата на рафинерията.

Техническото пренастройване на доставките за рафинерията може да се случи в рамките на няколко месеца, защо дерогацията е двугодишна, попита още експертът.

Според него темата се използва за вътрешнополитически борби.

"Основният проблем е, че става дума за икономическа сигурност. Дали България е в състояние да гарантира своята икономическа сигурност срещу злонамерено действие", посочи експертът.

Българските институции не са в състояние да гарантират изпълнението на задълженията на всички компании на българска територия, смята Руслан Стефанов.

Визирайки "това неистово желание дерогацията да продължава", той изтъкна, че става въпрос "за изключително голям икономически интерес и за изключително сериозен икономически риск за страната", обобщи той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
0
 
! Отговори
До 25 преди 6 месеца
Ти в коя година живееш момко?! САЩ постави Германия на колене само за 3 години. Либерастията затвори първо ТЕЦ-овете им, после АЕЦ-овете и накрая им отряза евтиния руски газ, с което им съсипа икономиката тотално. Как са в момента Германия "първа икономическа сила"? Единствената страна в света която е обявила официална рецесия. Свери си часовника и календара.
48
0
 
0
 
! Отговори
Калчев преди 6 месеца
Руснаците газ, американците Денков и?
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всъщност България и ЕС като цяло са ненадеждния партньор в случая.
46
1
 
4
 
! Отговори
Fena преди 6 месеца
До 43. Първо този човек е енергиен експерт, колкото баба му е космонавт. Виж му биографията - типичната за подобен тип НПО - икономист, без трудов стаж. Второ - Русия е изградила цялата ни газова инфраструктура, учила е с години газовите оператори на БГ, построила е южната дъга на газовия пръстен на БГ и е докарала газ до ТЕЦ София през 70-те години. От 1985 транзитира газ през БГ за Турция и Трансгаз (300млн/год.) е вторият нетен данъкоплатец след АЕЦ. Как и кога стана "ненадежден партньор"?
45
0
 
1
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 месеца
Ако не искате, не купувайте! Е базар! Други ще купят!
44
0
 
2
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Много странно, няма що. москва използва горива, ес използва санкции. Всеки с "оръжията" си.
43
2
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 6 месеца
Програмния център за изследване на демокрацията е НПО финансирана от САЩ? Или греша?! Американците искат да продават своите ресурси на Европа. Не ги интересува как ще постигнат своите цели. Цени, народ инфлация - кучета ни яли. Важно е САЩ да ни продава, а ние да купуваме.
42
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
43....Къде видя да плюе Русия заради това , че има газ и нефт.В изложения материал се казва съвсем друго нещо Каза експерта , че Русия не е надежден партньор....В една търговска връзка има партньори.Партньорите имат едни и същи права Да подпишат И да не подпишат Това , че отказваме на Москва не означава че ги плюем.Вие в семейството ако се плюете е друг въпрос.Не ни занимавайте с вашите русофилски психози.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Сибир има много дърва за оргрев, руснаците не ги използват, там са на атомна енергия.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ми ще бе, ЕС нали се освободи от руските нефт и газ?
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Москва ще продължи да използва инструмента Австрия! А Китай използва инструмента Холандия! За австрийските перачи на руски пари е казано доста, а за корупцията им какво да кажем- номер едно са! Холандските трафиканти вкарват 95% от китайския внос в Ес през Ротердам! Холандия е на 4 то място по внос от Китай в света и е китайски Троянски кон! Този сооросоид вместо да каже тези истини продължава с глупостите!
38
0
 
7
 
! Отговори
ами преди 6 месеца
"Москва ще продължава да използва инструментите нефт и газ.".Аз пък ще кажа,че сащ използва инструмента ВОЕННА ПРОМИШЛЕНОСТ и съответно военна сила,за да господарства света, Китай използва евтина работна ръка. за политика на ниски цени и т.н. Въобще този ор.фляк нещо ли казва?!?
37
1
 
9
 
! Отговори
ти да видиш преди 6 месеца
"Европа плати много висока цена за стратегическата грешка да бъде зависима от руските горива." Нещо не мога да разбера за каква грешка на ЦЯЛА ЕВРОПА става дума.......Производство на газ и петрол има в десетки държави по света и всяка държава си е избрала от коя да внася,разбира се КОЯТО Й Е ИЗГОДНА. Никъде не съм чул и чел,че Русия "с нож на гърлото" е принуждавала да се купува от нея.Всичките псевдо демократи са наясно,че на европейските страни най им е било изгодно да си внася от Русия......
36
3
 
9
 
! Отговори
Антинатовец преди 6 месеца
Под натиска на краварите цяла Европа загуби от това да не ползва руските суровини . Орбан и Вучич като умни и патриоти си ги ползват през далекопровода минаващ през наша територия и са много доволни от цената която Путин им е дал . Голяма загуба претърпя и футбола като изгониха Газпром от ШЛ. Заради отказа от него и Шалке изпадна от първа буундеслига няма ги десетките милиони евра за селекция. Цяла Европа е роб на краварите и те я колонизираха през 21 век щото си сложиха продажни управници.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако руснаците свалят цената на петрола и я фиксират от 60 на 55 долара , само 5 долара надолу и ще побъркат американците .
34
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе сороски отличник, сега Турция ще купува руски петрол от терминал Новоросийск, ще го кара в Трабзон или Самсун и после ще го продават на нашата рафинерия, като турски.Както правят с газа. После 2026 като си завършат РУСКАТА ядрена централа ще ни продават и ток. Турски с руски вкус.Ех, илитерати и предатели......
33
1
 
9
 
! Отговори
АХЕ преди 6 месеца
Писна ми, "гениалци" да откриват "топлата вода " одново и отново и да ми пробутват "уникалното си мислене"!!!!! Ясно е, че този тип ресуси са стратегически. От както има държави има и стратегически ресурси, за които са се водили реални и търговски войни, а самите ресурси са ползвани като вид оръжие. ТочкаАре заемете се с нещо полезно за държавата ни
32
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Все Москва ви е на устата. На тоя не му е изсъхнало жълтото по човката и той дава мнение он Нашингтон.Я бе, специалисти, колко метрични тонен танкер може да мине през Босфора? С какво газене? Колко се чака за преминаване и лоцман?Като спрат руският нефт и като идете на бензиностанцията ще видите баба си гола!
31
16
 
5
 
! Отговори
Фашистката хунта преди 6 месеца
на Кремъл никога няма да св откаже от Нефтохима в Бургас. По този начин може да контролира енергийно и да тероризира България. Лукойл няма да продава рафинерията. Тик не е Италия - там веднага изритаха Лукойл. В България путиноЛизците искат България да си остане Задунайская губерния
30
1
 
12
 
! Отговори
браво бе! преди 6 месеца
Този "директор" откри топлата вода! Не виждам нищо лошо в това да използват тези "инструменти". Който не иска нека не купува от тях. Купувайте от САЩ, кой ви пречи!