Политолози: Сглобката се държи на външен натиск

Ще се стигне ли до избори 2 в 1, прогнозира доц. Буруджиева
Обновена: 9 ное 2023 10:04 | 9 ное 2023 10:04, Красимир Ангелов
27

Политическите трусове след местните избори у нас продължават с пълна сила. Сглобката на управляващите засега остава, макар да се клати силно за пореден път. Важното решение се очаква ГЕРБ да вземе в събота. На фона на всичко това опозицията входира нов вот на недоверие, а председателят на ДПС Мустафа Карадайъ подаде оставка.

"Лидерството на ГЕРБ е слалом. Това показва, че сглобката е стъпила на външен натиск, тя не може да се разтрогне, докато не им се разреши отвън. Можеше, ако политическите партии видят, че са се засилили и хората връщат доверието си към партийната система. Хората имат желание да шамаросат партийната система, гласуваха с наказателен мотив", коментира политологът проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя е категорична, че ПП-ДБ няма да позволят на Бойко Борисов ротации, различни от предварително договорените при съставяне на сглобката.

Политологът доц. Татяна Буруджиева изрази позиция, че ГЕРБ-СДС няма да се съгласят след ротацията да управляват с бюджет на Асен Василев, правен "на тъмно".

"Ако са се договорили, че имат общи каузи и политики, нека ги видим в бюджета. Не може да продължи с министър като Асен Василев, който еднолично решава - вече има пищене на общини за спрени средства по текущи проекти. Една община, набълбукана с кредити, може да затъне за няколко месеца. Как да го допусне ГЕРБ", мотивира се доц. Буруджиева.

Очакванията ѝ са, ако това се случи, да се стигне до избори 2 в 1. За такива, според нея, се подготвя и ДПС.

"ДПС поне от 2 г. гласи смяна на лидерството, при тях назрява тежък организационен проблем, това е свързано със силата и възможностите на един лидер да свърши работа. Те имат огромен електорален проблем - той се нарича младо поколение, което не е толкова послушно и активно в изборите, има и друг хоризонт. Повечето работят и живеят в чужбина", каза доц. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Тя изрази мнение, че с фигурата на Пеевски се прави тест на ново управление. "Сглобката трябва да има елемент, който да хваща едното и другото - Пеевски усети, че може да бъде този елемент, поради невъзможността на другите участници да се разберат", добави политологът.

"Два фактора ще задържат управлението - слабостта и страхът да изпуснат властта - животински страх, първичен, и външният фактор", коментира проф. Христова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
А, добро утро преди 5 месеца
Какъв политолог трябва да си, за да видиш нещо очевадно. По- добре, мастити политолози да кажат, поради каква причина, комунисти - болшевики са се намърдали в дясната част на Народното събрание и се обявяват за десни. Консерватори ли са, християн- демократи ли са или какво?
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сглобката няма да се разтрогне колкото и да им се иска на трите руски партии и коментаторите им манипулатори .Главната причина не е от вън А е вътрешна по точно ...Липсата на алтернатива за сформиране на нова коалиция и за ПП ДБ И за герб.И докато е така сглобката ще остане
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
американците
17
9
 
21
 
! Отговори
Втори Народен съд преди 5 месеца
Управляващото мнозинство е сформирано под натиск от външни сили, враждебни на България и управлява срещу интересите на българския народ, това са фактите. България и преди е била под фашистко иго, но дойдоха братушките да ни освободят. Ще има нов 9 септември и Втори Народен съд за предателите. Скоро.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 11 - тази не е *** гаnьо - тази е наследник на червен род в БКП с глава - убиеца на Генерал Луков. Тя не е случаен маргинал. Обучавана е с парите на партията на "политическо гадателство" във Франция и Белгия. Тя е от "новото поколение" комунисти - наследниците на онея червени терористи. От нея чакай "друг прочит" на историята - този за който съвокупното маргинално войнство е толкова жадно.
15
0
 
13
 
! Отговори
Демокрацията преди 5 месеца
33 години търся пътя към България. Но явно път към нея няма.
14
0
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 5 месеца
До 10. И кои са те?
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 4/Това правителство е съставено от Посолството и държано от тях, за да е угодно на САЩ, но не и на България./И ти кво предлагаш бе ?Да сме като Беларус и Сърбия ?
12
3
 
8
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
До 10 - кажи ми кой според теб би спечелил и как би управлявал. Костадинов с 55 % - вземаш ли се насериозно. Сглобката я създаде български избирател, по-малко от 30 % избиратели ходят до урните, излишни са нови избори, масата българи пак няма да гласува и ще има служебен кабинет.
11
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Глу.пости.
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбира се, друго си е внучката на убиеца на Генерал Луков, кърваво-червена наследница да ни научи на демокрация. Не зная по "чист извор" от тая червена па4а! Ае да се скриеш!
9
3
 
15
 
! Отговори
Куклено Правитество преди 5 месеца
Ние сме патриоти,но американски.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами да, къде по-добре е да се съгласим с управление на шайка айдуци и мафиоти, отколкото да се опитаме да изберем по-читави хора, поне малко по-читави!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кога Раостин ви ги пусна да ги чуете му се смеехте нали...
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Национални предатели и гробокопачи на България!
5
10
 
7
 
! Отговори
Public enemies преди 5 месеца
Всеки с малко акъл в главата няма да махне това правителство, алтернативата е нови непрестанни избори и огромни заеми за тяхното провеждане и ако друг е на противно мнение кажете ми кой би спечелил и как би управлявал според него ?
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Костадинов това го товори от самото начало на съществуването на тази престъпна схема!
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбира се, според поредните червени гадатели на черва и вътрешности, е значително по достойно мигом да сътворим едно "служебно" под лозунга "..вся власт советом.." и мигом да се гушнем с Товариш Путин. Ако зависи от съвокупния тролетариат и маргиналиат трябва да е веднага.
2
4
 
17
 
! Отговори
хаха преди 5 месеца
Залагам на Посолството. Познах нали?След като е така, а гррррухчо говори за атлантическо правителство, значи че това правителство не е българско, не е на България. Това правителство е съставено от Посолството и държано от тях, за да е угодно на САЩ, но не и на България. С тези зависими политици, които САЩ държат на къс повод, какво добро искаме да направят за страната ни? Оставка!!!
1
4
 
13
 
! Отговори
Посланик преди 5 месеца
Няма такова нещо!