Как се пази балансът в сглобката и ще оцелее ли до евроизборите?

Кабинетът е обречен да е стабилен, смятат Георги Проданов и Юлий Павлов
22 ное 2023 11:05, Анисия Иванова
9

"Проблемът с кворума е решен и отстранен, а вотът на недоверие - не мина, но по-важното в случая е, че в последната седмица покрай липсата на кворум темата се измести за какво е този вот. Добрата новина е свързана с това да се изясни това кой работи в МВР, как работи, има ли натиск", каза политологът Георги Проданов в студиото на "България сутрин".

Според социолога Юлий Павлов, кой на кого е министър акад. Денков ще каже, след като мине ротацията.

"В момента той очевидно не желае да каже. И вчера Габриел каза, че няма значение кой от кого е предложен, министрите са общо предложение на двамата. Да не забравяме, че ние вече трета година сме в един режим на чисти избори и политическите партии се държат все едно са в перманентна изборна кампания. Чакат ни още едни избори - европейски. Да се надяваме, че след това театралните изпълнения ще понамалеят", допълни той.

По думите на Проданов хората от сглобката са принудени да се държат взаимно под контрол и да се проверяват един друг.

"Това, което виждаме през последната седмица, е продължението именно на тази логика. Всеки в това правителство внимава другият да не успее прекалено много и да не се издъни прекалено много. От една страна Борисов се опитва да изпреварва събитията и да преписва стабилизиращата роля на ГЕРБ, от друга страна правителството в лицето на Денков и на отделните министри се опитва да демонстрира, че се справя, без значение от политическата нестабилност", коментира политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че залогът е голям, но правителството е обречено да бъде стабилно.

"Няма никаква заплаха правителството да падне. ГЕРБ-СДС и ДПС оказаха подкрепа на правителството още при първия вот, който не знам защо решиха да го прегласуват. Те не участваха в гласуването, но това си е подкрепа. За мен остава загадка защо Кирил Петков посред вот иска оставката на един от двамата министри, които са ключови за националната сигурност. Има нещо в тези комуникации, което не е съвсем наред", подчерта Юлий Павлов.

Той е на мнение, че се пази баланс заради европейските избори.

"Надявам се най-после, може да не е коалиционно споразумение, но да се стигне до механизъм за взимане на решения. Не е редно да се внася бюджет, без да е съгласуван с партньорите в управлението", поясни още Павлов.

Проданов пък допълни, че между управляващите няма ясни канали на комуникация: "Няма ясно отношение между самите партньори. Както се видя, на по-различно ниво има добър синхрон между Денков и Габриел. Но това, което виждаме публично, е стремеж всеки от партийните лидери да оправдае присъствието си в това правителство. Ако имаме коалиционно споразумение, което да успокои комуникацията, това би било добър подход. Липсата му показва, че това правителство няма никаква цел да управлява, освен самото управление."

Юлий Павлов коментира и напрежението около протеста срещу БФС: "Самата организация за охрана не беше добра, все пак за това носи отговорност националното ръководство, а не политическото. И другата вина, която се подминава на това професионално ръководство, е, че те дават информация към БФС и УЕФА, че се готвят безредици, но същите тези органи дават доклад на Столичната община и на кмета, че не се очакват нарушения на обществения ред. Така че професионалното ръководство на МВР носи отговорност."

Проданов смята, че поведението на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов е достойно.

"Имаше външен натиск, за да се състави правителство, сега такъв не е необходим. Беше необходим, ако имаше опити да се разпадне управлението. Независимо от тези публични изяви, целите им са съвместни и ще търсят начин да се взимат решения по-лесно. Това правителство е добро за благосъстоянието на гражданите", каза още Юлий Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баланса е кой колко че открадне до евроизборите )
7
0
 
1
 
! Отговори
Посолството : преди 5 месеца
"Ще оцелее,докато подготвим новия си "демократичен" проект... Служат ни добре,ограбиха си народа,преядоха с грантове,продадоха и родните си майки за едно почесване зад ушичките,изпълняват точно инструкциите,крещят Слава Кокаине по команда,подписват всичко,което им спуснем,носят донос-бонус срещу неудобните и са готови на всичко да останат на власт... Такава порода п0дл0ги досега не сме имали! Ще останат,докато ни служат вярно или докато освободят територията от българите,което е едно и също! "
6
0
 
4
 
! Отговори
Посолството преди 5 месеца
Нямат думата. Ние казваме.
5
0
 
3
 
! Отговори
Чао ГЕРБ преди 5 месеца
До сега години наред гласувах за ГЕРБ. След протестите срещу БФС, последвалото брутално полицейско насилие и реакцията на Бойко и вътрешния министър тотално да не им пука си обещах че предишните избори са последните в които някойга съм давал гас за Бойко Борисов и ГЕРБ.
4
0
 
4
 
! Отговори
интелект преди 5 месеца
Пази се с хакнати устройства за гласуване.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Гошо, нито едното
2
4
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 5 месеца
Предлагам да гласуваме: кое ще се разпадне първо: ЕС или сглобката...
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разбира се че ще оцелее, и не защото е кой знае колко успешно правителството, а защото НЯМА АЛТЕРНАТИВА! Не може алтернативата да са хора, които са известни с прякорите си Копейкин и г-жа Лъжа! Няма как да стане тая работа, и за това дори и ние, които не харесваме особено правителството, пак ще гласуваме за партиите които го подкрепят