ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация

Блинкен и 6 държави бойкотираха форума
Обновена: 1 дек 2023 13:43 | 30 ное 2023 22:22, Стела Стоянова
242
ОССЕ осъди руската агресия срещу Украйна, Лавров в изолация
Снимка БГНЕС

Осъждането на руската агресия срещу Украйна и изолацията на руския външен министър Сергей Лавров белязаха първия ден от 30-ата юбилейна министерска среща на ОССЕ, която се проведе в Скопие, предаде БГНЕС.

Основната точка в дневния ред беше пълномащабна агресия на Русия в Украйна. Руската делегация е водена от самия външен министър Сергей Лавров, чийто самолет мина през въздушното пространство на Гърция.

България не позволи навлизането на специалния полет на своя територия. Причината беше, че санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова е сред пътниците, което е в нарушение на предварително договорените условия.

Същата вечер външния министър Мария Габриел си тръгна от Скопие, с което затвърди позициите на европейска България. Същото направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Полша, Украйна и трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, бойкотираха форума.

„Историята ще оцени делата ни. Борим се за справедливо и конструктивно бъдеще на ОССЕ. Условието за консенсус при вземане на решения често е използвано като инструмент за интересите на отделни държави, а не за колективното благо“, каза председателят Буяр Османи при откриването на срещата, в която участваха делегации на повече от 60 страни.

Държавите членки на ОССЕ от Западните Балкани подписаха съвместна позиция за мерки в борбата с корупцията. Проведена беше и конференция относно борбата с изменението на климата в държавите от организацията, чието население надхвърля 1 млрд. души.

Македонският външен министър и председател на ОССЕ Буяр Османи проведе среща със Сергей Лавров и бъдещият председател - Ян Борг, външен министър на Малта.

Малта е компромисно решение, до което международният орган стигна, след като всички останали варианти бяха изчерпани. Русия потвърди своето вето срещу възможността Естония да оглави ОССЕ. Предстои избор на кандидати за няколко ключови поста.

От своя страна Сергей Лавров изрази мнение, че ОССЕ е организация без перспективи за развитие и обвини Запада за "разпалването на всички конфликти, последвали края на Студената война".

Лавров не пожела да даде изявление пред медиите и напусна конференцията веднага след изказването си.

Българската, наред с огромното мнозинство от делегациите на останалите страни, осъди войната, която Москва води на територията на Украйна повече от две години.

Още по темата

„Нашата подкрепа за Украйна остава непоколебима и ще продължи, чрез всички налични механизми и инструменти на ОССЕ. България е дълбоко обезпокоена от ескалацията на руската военна активност в черноморския регион", заяви представителят на българската делегация Емилия Кралева.

Германският външен министър Аналена Бербок на свой ред каза, че сътрудничеството в рамките на ОССЕ трябва да бъде допълнително засилено, въпреки че "Русия поставя огромни пречки пред работата на ОССЕ през последната година и половина".

Представителите на САЩ, Великобритания и Нидерландия също изразиха позиции в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и заявиха, че Русия трябва да изтегли войските си от украинската територия веднага и безусловно.

Външните министри на Унгария (Петер Сиярто) и на Сърбия (Ивица Дачич) бяха единствените, които спестиха критиките си към Кремъл, стараейки се да не развалят добрите отношения, които страните им подържат с Русия.

В петък, 1 декември, продължават срещите между делегациите. Руският външен министър ще даде пресконференция, на която се очаква да посочи възгледите на Москва за бъдещето на ОССЕ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Без съмнение на приключилата наскоро среща на външните министри на страните от НАТО, е имало Инструктаж. Утре ще чуем пресконференцията на Лавров.
8
30
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Смех, смех и пак смех в залата. Декларации, демонстрации... Кучетата си лаят, керванът си върви. Руските войски наближават Харков. Това в Скопие е първият трясък в ледовете, следва яко топене и клинчене, пазарене и надлъгване с Русия, само и само да остане нещо от разпродадената държава Украйна, за да има кяр за купувачите й.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
майнен швабен грухен зухен гнойчен ваген
6
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ако мисирките не напишат "пълномощна", все едно нищо не са написали. Забележете как навсякъде се подчертава това. Пълномощно е унищожаването на Газа. Вчера евреите убиха две деца играещи си на улицата. Нещо за това да напишете?
5
61
 
21
 
! Отговори
Коня Вихър преди 5 месеца
Видях по новинарските канали кадри от посещението на лавров на срещата на ОССЕ ! Върви по една пътека и никой не му обръща внимание ! Голямо унижение за държавата русия ! Никой не разговяря с никого от делегацията ! Когато му дадоха думата имбърбори няколко написани фрази как всички други са виновни а русия е невинна ! След това стана и избяга към самолета ! Надявам се и заблудените русофили да са видели този срам за кремъл и да разберат най-сетне , че международната изолация е по-страшна и унизителна и от санкциите !
4
37
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Макетата заедно с гърчулята са топ евроидиотите на годината, едните го поканили другите му постлали.
3
14
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Samo EuroKurvata си е тръгнала. Срам, позор и резил за мършите от ГРОБ и П-ДБ! Дреме му на Лавров че държави/слуги джуджета не са дошли а МараСелската си е тръгнала!
2
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Натовска Гърция не са свикнали да се дуупят толкова широко все пак.
1
18
 
60
 
! Отговори
ъцз преди 5 месеца
значи ние сме от най верните пудели на сащ... останалите страни от ЕС защо не са напраивли същото? Явно все пак те имат някаква независимост за разлика от нас...