Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16

До 160 войници от Киев ще могат да пребивават у нас
8 дек 2023 10:05, Петър Бойчев
277
Даваме небето си за обучение на украински пилоти на F-16
Снимка: БГНЕС

България ще разрешава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване за подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ, пише "Сега". Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение, което беше прието в спешен порядък и на извънредно заседание на комисията по отбрана, ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна". Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана. Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Демокрацията трябва да бъде защитена, а Русия заличена
183
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само това сбъркано племе харесва руските мизерници
182
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Darko 185. Вярно е, че САЩ имат много пари. Нали там ги произвеждат? Но какво ще правят украинците с тях, ще замерят руснаците с пачки ли?
181
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
тове резултат от негласуване, управляват ни по телефона.
180
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Толкова ненавиждам руснаците, ядох им сбъркания социализъм, че и българин да не остане, ако това е цената да я няма русия, плащайте
179
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Darko187. Ти можеш да заминеш да се биеш за Украйна веднага. Никой няма да те спре. Чудя се защо още си тук.
178
14
 
5
 
! Отговори
Darko преди 5 месеца
Анонимници, само да ви кажа, че вашето мнение в случая няма никакво значение. Когато неправдата става правда, съпротивата става ЗАДЪЛЖЕНИЕ! Джуджака няма да бъде оставен на мира, няма как да грабиш и убиваш и това да остане безнаказано. Руският народ ще страда, а и света няма да изостави Украйна. В САЩ има много пари, които ще заминат, като помощ за Украйна. Кремълската върхушка ще живее в бункери, докато не бъдат съдени за престъпленията, които извърщиха. Та за това помагаме на братска Украйна!
177
13
 
1
 
! Отговори
Darko преди 5 месеца
Трябва да изпратим и жива сила в помощ на нашите братя украинците и незабавно да обявим мобилизация и преминалите военно обучение да бъдат изпратени да се сражават рамо до рамо с ураинските герои. Слава на СС Галичина и Бандера затова, че са разчистили украинската земя от полските окупатори.
176
11
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 5 месеца
Добра новина.Ще имаме принос в изкореняването на руския фашизъм.
175
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Трифон "нашите самолети" по всичко личи, че вече са украински по нареждане на посолството, обаче споко - краварите са планирали да ни ги доставят след 50 години - направо за музея
174
3
 
7
 
! Отговори
До Дарко преди 5 месеца
Добре си тръгнал да даваш,ама кажи,каква ще е ползата от това даване,говори ми в цифри,ще дадем това и за България ще има еди каква си печалба.
173
3
 
14
 
! Отговори
До до дарко преди 5 месеца
Те такива, като Дартоко, са готови всичко да дадат, ама чуждото. Иначе много добре се пазят. За учудване е, като са толкова загрижени за Украйна, що не са там на фронта да трепят руснаците? Или руснаците тях?
172
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да е останало нещо, което не сме дали или не сме обещали - ЕСТЕСТВЕНО БЕЗПЛАТНО ?! А другите продават ли, продават ! но ние сме най-най-богати и за това се топим най-най-бързо!
171
21
 
4
 
! Отговори
Darko преди 5 месеца
Браво на правителството! Ще дадем и БТР-те, междудругото даваме и много муниции, тъй като сме специализирани в производството им. Ще дадем и още много пари, вчера Япония е дала 4,5 милиарда долара, така че джуджака ще се озори с имперските си мераци :) Слава на Украйна!
170
3
 
13
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ПРЕСТЪПНИЦИ ПРОДАДОХА БЪЛГАРИЯ НА САЩ И ЕС БЕЗНАКАЗАНО.ДАНО РУСКИТЕ БОИСКИ ДОИДАТ В БЪЛГАРИЯ И НАКАЖАТ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ.РОБСКИЯТ ,СТРАХЛИВ НАРОД НЕ СМЕЕ ДА СЕ ОСВОБОДИ ОТ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И ПРЕСТЪПНИЦИ СЪСИПВАЩИ РОДИНАТА НИ ВЕЕ 33Г. ПОСОР ЗА ВСЕКИ БЪЛГАРИН.
169
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е то войната свърши. Путин печели. За кога сте тръгнали да се мазните на американците. Дорде дойдат xoxляциme да се учат тука, руснаците вече ще са в Приднестровието и на Полската граница.
168
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То май и днесчето се насира постоянно
167
1
 
10
 
! Отговори
gogo преди 5 месеца
Ами ако някой от укрите вземе, че насочи ефката къмн ародното събрание - вай, нема да има бюджет за 2022
166
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боже,хвърли огън и ни затрий всички! Това вече не е държава, не е народ,а един разлагащ се труп в центъра на Балканите.
165
15
 
3
 
! Отговори
НАРОДА преди 5 месеца
До Анонимен 168 - Ами ето, питаха ме. И аз отговорих, че нямам нищо против :-D